De ce există două forme ale vârfului pentru același model?
În urma unui studiu de lungă durată, legat de preferințele practicanților de trekking, în ceea ce privește forma, am decis să concepem 2 forme diferite: una clasică și una mai lată. Astfel, în funcție de preferințele fiecăruia, există posibilitatea de a alege între cele două, reducând în acest mod încălzirea sau apariția bășicilor provenite de la o încălțăminte nepotrivită.
Fabricat în Europa. Toată încălțămintea de Trekking Forclaz este fabricată în Europa.
Acești bocanci sunt fabricați în Uniunea Europeană, în România, într-o fabrică specializată în producția de încălțăminte de trekking (GRISPORT). Această fabrică utilizează adezivi pe bază de apă, fără solvenți chimici. Majoritatea materialelor provin de pe piața europeană.
FABRICANT: https://grisport.ro/
Pentru ce tipuri de trasee sunt potriviți bocancii?
Acești bocanci de trekking sunt potriviți pentru traseele ușoare, la o altitudine nu foarte ridicată, unde, ocazional, puteți întâlni zone mai tehnice: pietre, zăpadă, denivelări.
Bocanci cu cârlige pentru șireturi
Permit separarea legării șireturilor din partea de jos, de partea superioară. Acest lucru permite o bună ajustare a strângerii șireturilor la forma piciorului, pentru a asigura mai multă sau mai puțină libertate de mișcare la nivelul gleznei. Pentru a bloca această primă strângere a șireturilor din partea de jos, realizați un nod simplu la nivelul gleznei, iar apoi folosiți cârligele bocancilor.
Toți bocancii noștri de trekking oferă această posibilitate.
Demers pentru protejarea mediului
Acest model are căptușeala vopsită DOPE DYED. Vopsirea textilelor necesită multă apă, dar evacuează și ape reziduale din băile de colorant.Pentru a reduce acest impact asupra mediului, am ales să folosim vopsirea în masă (numită Dope Dye), integrând pigmenții de culoare încă de la fabricarea materialului. Această tehnică economisește o mare cantitate de apă și reduce considerabil emisiile de CO2. Culoarea este și mai rezistentă în timp.
Tehnologie CONTACT®: asigură aderență și stabilitate
Aderența tălpii este certificată CONTACT®.
Pentru a obține această certificare, încălțămintea este testată în laborator, pentru a-i determina coeficientul de aderență pe diferite suprafețe (teren neted, cu asperități, uscat sau umed). Pentru a valida testele, am evaluat calitățile tălpii pe trasee montane de 500 km, folosind un grup de practicanți. Aderență adaptată pe teren umed.
De ce să alegeți un model din piele? Avantaje și dezavantaje
Avantaje:
- flexibilitatea pielii. - rezistența și impermeabilitatea, pielea împiedică pătrunderea apei în bocanci.
- pielea este respirantă (datorită porilor naturali), dar mai puțin respirantă față de o încălțăminte sintetică, la temperaturi mari. Utilizarea pielii nubuck asigură mai multă respirabilitate, dar este și mai sensibilă la ploaie.
Dezavantaje: - trebuie hidratată și tratată pentru a-și menține impermeabilitatea.
Nivelul de impermeabilitate
Bocancii sunt validați prin testul de impermeabilitate, fiind supuși la 10 000 de flexiuni repetate sau 15 km de mers în apă până la jumătatea bocancilor. Acest lucru asigură un foarte bun nivel de impermeabilitate. Evaluarea noastră indică un nivel de 3/5, care asigură o impermeabilitate de 6 ore în timpul unei drumeții pe ploaie. Informațiile legate de testele realizate pentru validarea impermeabilității se regăsesc mai jos.
Cum puteți prelungi impermeabilitatea bocancilor?
Pentru piele, se recomandă utilizarea unei creme rezistente la apă, pentru a hrăni, a preveni uscarea (crăparea), a IMPERMEABILIZA și pentru a o proteja de pete.
1. Periați pentru a întreține frumos pielea ( https://www.decathlon.ro/perie-curatare-incaltaminte--id_8551990.html ). 2. Ceruiți pentru reimpermeabilizarea pielii ( https://www.decathlon.ro/crema-incaltaminte-piele--id_8229704.html).
Bocanci impermeabili sau parazăpezi? Nu trebuie neapărat una sau cealalta.Parazăpezile asigură protecție suplimentară.
Impermeabilitatea este pusă la îndoială atunci când apa pătrunde în încălțăminte prin partea superioară.
Pentru a menține pielea picioarelor uscată timp de mai multe ore, este recomandată utilizarea unor parazăpezi sau mini-parazăpezi impermeabile, pentru a împiedica pătrunderea apei, a nisipului sau a pietricelor prin partea de sus a bocancilor.
Model potrivit: parazăpezi de trekking negru (https://www.decathlon.ro/parazapezi-trek-500-id_8347880.html).
Cum întrețineți bocancii de piele?Acestea sunt cele 6 etape pe care trebuie să le respectați
1. Scoateți șireturile, pentru a evita să puneți cremă peste acestea. 2. Periați pentru a îndepărta praful și orice particule lipite de piele. Etapă esențială pentru a evita lipirea impurităților prin aplicarea unui strat nou de cremă. 3. Ungeți pielea cu o perie, pentru a pătrunde adânc în toate cusăturile, spațiile. 4. Ștergeți crema în exces cu o cârpă moale. 5. Frecați ușor pentru a conferi materialului un aspect strălucitor.
6. Puneți șireturile înapoi!
Cum este menținută impermeabilitatea bocancilor din piele?
1. Utilizaţi peria şi/sau buretele pentru a curăţa încălţămintea şi a înlătura resturile de pământ sau noroi. 2. A se lăsa la uscat în aer liber, departe de o sursă de căldură. 3. Utilizaţi spray-ul reimpermeabilizant pentru a îmbunătăţi hidrofobia şi a prelungi durata de viaţă a acestora.
Referință: https://www.decathlon.ro/spray-reactivare-hidrofobie-id_8551985.html
Ce mărim să aleg?
Pentru drumeție, nu ezitați să alegeți o mărime mai mare decât cea pe care o purtați în mod normal, pentru a evita astfel lovirea degetelor de vârful bocancului, în timpul coborârii. Recomandări mențineți unghiile scurte și verificați înainte de coborâre ca șireturile să fie suficient de strânse pentru a împiedica piciorul să alunece spre vârful bocancului.
5 niveluri de impermeabilitate
Testele noastre verifică 5 niveluri de impermeabilitate:
- 2 000 flexiuni (aproximativ 4 km, 30 min de mers);
- 10 000 flexiuni (aproximativ 10 km, 3 ore de mers);
- 30 000 flexiuni (aproximativ 15 km, 6 ore de mers);
- 50 000 flexiuni (aproximativ 20 km, 8 ore de mers);
- 100 000 flexiuni (aproximativ >20 km, 24 ore de mers).
Test de impermeabilitate
Sunt realizate două teste în laborator: Test 1: Noi testăm eficiența membranei scufundate în apă, sub presiune de aer, verificând absența bulelor la suprafață (efectul ar fi același ca în cazul unei camere de aer perforate). Test 2: Datorită piciorului mecanic care simulează mersul, bocancii sunt scufundați în apă, pentru a realiza mii de flexiuni, în scopul de a verifica impermeabilitatea.
Sfaturi pentru achiziţionare: cum puteți proba bocancii?
Pentru a alege corect încălțămintea: 1. Probaţi încălţămintea cu şosete pentru drumeţie. 2. Strângeți corect șireturile. 3. Verificați cele două puncte de confort importante: orientarea vârfului şi călcâiului în coborâre. 4. Ridicați-vă și faceți câțiva pași. 5. Încercați mai multe mărimi și modele. 6. În timpul primelor drumeții, încălțămintea se va adapta la forma piciorului.
Teste de laborator
Testele de laborator verifică următoarele elemente: - orificiile pentru şireturi şi chingi;
- lipirea tălpii;
- toxicologie;
- rezistenţa la razele UV;
- abraziunea tălpii şi ale componentelor feţei;
- deteriorare accelerată.