sphere media background sample

7 sfaturi pentru o întoarcere reușită la școală

Vrei să gestionezi mai ușor întoarcerea la școală a copilului tău? Descoperă în continuare 7 sfaturi utile pentru părinți și copii pentru o tranziție fără probleme în noul an școlar! 

Noul an școlar înseamnă emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți. Pregătirile pentru începutul școlii încep cu mult timp înainte tocmai pentru a gestiona cât mai ușor acest moment. Alegerea rechizitelor și a ghiozdanului, pregătirea biroului și a accesoriilor de birou și alegerea ținutei pentru școală sunt doar câteva dintre detaliile esențiale pentru începutul școlii. Din fericire, poți transforma pregătirile pentru școală într-o experiență plăcută în care îl poți implica și pe micuțul tău. Care sunt sfaturile noastre pentru sezonul “back to school”? Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi din articolul de mai jos!

Stabiliți o rutină zilnică

Fiecare elev are nevoie de o rutină care să îl ajute să își planifice cât mai bine activitățile și cursurile zilnice. Crearea unei rutine zilnice este benefică la orice vârstă, pentru că îi învață pe copii să își gestioneze timpul eficient, fără să amâne anumite activități. De cele mai multe ori, rutina înseamnă și siguranță, pentru că cei mici știu ce urmează să se întâmple și cum să se pregătească pentru următoarele activități. Atunci când stabilești rutina copilului tău, trebuie să ții cont de orele de curs, activitățile extracurriculare, timpul alocat pentru joacă și relaxare, dar și de respectarea meselor și a orelor de odihnă.  

Cum stabilești o rutină potrivită și echilibrată? Ține cont de ora de trezire și micul dejun, urmate de începerea cursurilor la școală. Continuă cu pregătirea mesei de prânz și activităților extra la care participă copilul tău. Ține cont de temele pentru acasă sau proiectele care trebuie pregătite pentru următoarea zi de școală. La fel de importantă este și perioada de relaxare și joacă. O parte importantă din rutină este ora de culcare, pentru că cei mici au nevoie de un interval constant odihnă.

Iată un exemplu de rutină pentru noul an școlar:

  • Stabilește o oră de trezire cu cel puțin 60 de minute înainte de începerea cursurilor, timp în care copilul tău poate savura micul dejun;
  • După terminarea cursurilor, pregătește un prânz echilibrat și oferă-i micuțului tău șansa să se relaxeze pentru o perioadă scurtă;
  • Planifică un interval orar pentru teme și proiecte școlare;
  • Alocă un interval pentru activitățile extra, așa cum sunt activitățile sportive sau alte cursuri suplimentare
  • Încheie ziua cu o gustare sănătoasă și asigură-te că ora de culcare este potrivită, astfel încât să îi ofere intervalul de odihnă de care are nevoie.

7 sfaturi pentru o întoarcere reușită la școală
7 sfaturi pentru o întoarcere reușită la școală

Faceți lista de cumpărături pentru școală

Cumpărăturile pentru noul an școlar pot fi solicitante atât pentru părinți, cât și pentru copii. Îți recomandăm să începi cumpărăturile de școală mai devreme, astfel încât să eviți aglomerația specifică acelei perioade. În plus, în acest mod te asiguri că profiți de ofertele și reducerile ,,back to school” și găsești rechizitele preferate ale copilului tău, de exemplu un nou ghiozdan de școală Puma sau Adidas. Include pe lista de cumpărături tot ce are nevoie micuțul tău, de la rechizite la haine de școală și poate un nou birou pentru pregătirea temelor.

Aprovizionarea cu rechizite
Ce ar trebui să se regăsească pe lista de rechizite pentru școală? Poate un penar nou, un stilou în culorile preferate, creioane și alte instrumente de scris, caiete și alte materiale necesare atât la școală, cât și pentru pregătirea temelor. Colecțiile “back to school” disponibile în magazine îți aduc o varietate de rechizite pentru o alegere potrivită și inspirată.

Alegerea rucsacului
Rucsacul sau ghiozdanul de școală este printre cele mai importante echipamente în noul an școlar. Trebuie să respecte mai multe criterii ca să te asiguri că este modelul potrivit nevoilor copilului tău. Ghiozdanul ales trebuie să fie ușor, cu un design ergonomic și confortabil. Trebuie să fie compartimentat eficient și să îi ofere micuțului tău acces ușor la tot ce are nevoie. De asemenea, poți opta pentru un ghiozdan de școală impermeabil. De cele mai multe ori și brandul influențează alegerea ta, așa că poți opta pentru un ghiozdan Puma sau un ghiozdan de școală Adidas.

Alegerea hainelor și a accesoriilor
După ce ai bifat de pe listă rechizitele și rucsacul de școală, este momentul să pregătești ținuta de școală pentru copilul tău. Hainele de școală pentru fete și băieți oferă confort și libertate de mișcare, de la treningul de copii pentru educație fizică la bluzele și tricourile casual. Este important să ții cont de codul vestimentar al școlii unde învață copilul tău, astfel că va trebui să respecți anumite culori sau chiar o uniformă școlară. Hainele de școală și încălțămintea pentru copii trebuie să fie confortabile, realizate din materiale prietenoase cu pielea. Îți recomandăm să verifici ofertele
,,back to school”, unde vei găsi o varietate de modele de pantofi sport, îmbrăcăminte de școală și treninguri pentru copii.

Alegerea obiectelor pentru pachetul pentru școală
Pachetul pentru școală poate să fie o gustare sau chiar o masă consistentă. Indiferent de preferințele copilului tău, asigură-te că are acces la alimente proaspete și sănătoase, care să îi ofere nutrienții și energia de care are nevoie. La fel de important este și modul în care transportă și depozitează pachetul pentru școală. O cutie alimentară este cea mai bună alegere, pentru că se închide ermetic și are o compartimentare eficientă pentru gustările preferate ale micuțului tău. De asemenea, este compactă, astfel că ocupă puțin spațiu în ghiozdanul de școală. Cât despre hidratare, alege o sticlă de apă reutilizabilă. Aceasta poate fi transportată cu ușurință în ghiozdan și este practică pentru pauzele de hidratare.

Alegerea gadgeturilor și dispozitivelor
Elevii pot avea nevoie de un laptop sau un calculator care să îi ajute la proiectele școlare sau chiar documentarea suplimentară. De aceea, îți recomandăm să decizi din timp dacă micuțului tău îi este util un calculator, pentru a beneficia de ofertele “back to school”. În plus, poți alege și un smartwatch sau o brățară fitness care te ajută să îl localizezi pe cel mic mai ușor, dar și să monitorizezi nivelul de activitate fizică.

Organizați spațiul de lucru

Copiii au nevoie de un spațiu special amenajat pentru teme și proiectele școlare. Biroul poate fi amplasat în camera copilului sau într-un spațiu comun, pentru a-l supraveghea mai ușor. Dincolo de birou, cel mic are nevoie de un scaun ergonomic, spații de depozitare suficiente pentru materialele școlare și un iluminat corect. Toate acestea îi creează un spațiu de lucru motivant și adaptat nevoilor lui. Astfel va gestiona mai ușor tot ce are de pregătit pentru școală. Atunci când alegi biroul, scaunul și accesoriile pentru spațiul de lucru, asigură-te că ții cont de locul disponibil, dacă cel mic folosește un calculator sau dacă este destul de încăpător. 

Planificați mesele și gustările
Dieta și alimentele pe care copiii le consumă joacă un rol important nu doar în dezvoltarea acestora, ci și în performanța școlară și nivelul de energie. De aceea, trebuie să planifici atent mesele și gustările, astfel încât să incluzi toți nutrienți și vitaminele de care micuțul tău are nevoie. De asemenea, ține cont de activitățile fizice și energia pe care o consumă zilnic. De exemplu, este important ca mesele copiilor să fie bogate în fructe și legume, alimente cu proteine, dar și carbohidrați. Astfel vei păstra un echilibru și îl vei ajuta pe micuțul tău să obțină cele mai bune rezultate în activitățile școlare și extrașcolare.

Gestionați stresul care poate fi provocat de întoarcerea la școală
Întoarcerea la școală poate fi un moment pe cât de emoționant, pe atât de stresant pentru copii. De cele mai multe ori întâlnesc colegi noi, profesori noi sau chiar o nouă școală, așa că trebuie să se adapteze multor schimbări. În astfel de situații trebuie să știi cum gestionezi stresul și cum identifici sursele de stres. Este recomandat să comunici zilnic cu copilul tău despre timpul lui petrecut la școală, ce activități s-au desfășurat sau evenimente care l-au marcat. Trebuie să înțelegi emoțiile și trăirile prin care trece și să îl ajuți să le gestioneze. La fel de importante sunt momentele de relaxare, când cel mic se poate deconecta de la viața de elev. Și, nu în ultimul rând, planificarea este un element important. Organizarea timpului și planificarea corectă a activităților îl ajută să se pregătească și să evite supraaglomerarea programului zilnic.

Planificați activități extracurriculare
Activitățile extracurriculare au multiple beneficii. Acestea nu doar că îl ajută pe cel mic să se relaxeze, dar contribuie și la aprofundarea unor cunoștințe, la perfecționarea unor abilități sau descoperirea unora noi. De cele mai multe ori, activitățile fizice și sportive sunt printre cele preferate de copii și părinți, dar și activitățile artistice ocupă un loc în listă. Atunci când alegi și planifici activitățile extracurriculare, trebuie să ții cont de preferințele copilului tău, de aptitudinile sale, de modul în care îi place să își petreacă timpul liber. Astfel vei investi într-o activitate benefică pentru dezvoltarea lui, de care se va bucura în fiecare zi.

Promovează autonomia și responsabilitatea
Este important să îl înveți pe cel mic care sunt responsabilitățile lui zilnice și cât de important este să le îndeplinească. De la activități ușoare, cum este îngrijirea propriilor lucruri și spațiul camerei lui, la gestionarea timpului și a micilor conflicte care pot apărea cu partenerii de joacă, fiecare responsabilitate îi ajută să devină încrezători în propriile forțe și independenți. Vor deveni mai responsabili pentru propriile lucruri și activități. 

7 sfaturi pentru o întoarcere reușită la școală

Cum te pregătești pentru întoarcerea la școală? De la alegerea hainelor de școală și a ghiozdanului la planificarea activităților și încurajarea copiilor să fie responsabili, fiecare detaliu contează în noul an școlar.