1. Beneficiile înotului pentru adulți
În cazul în care nu ai aflat până acum, înotul este unul dintre puținele sporturi ce pot fi practicate la orice vârstă, indiferent de condiția fizică. De asemenea, este singura formă de mișcare intensă ce nu pune presiune pe sistemul osos și pe articulații. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, în apă, greutatea unei persoane este semnificativ redusă, iar corpul nu trebuie să o susțină la fel ca pe uscat.
De beneficiile înotului se poate bucura oricine, chiar și persoanele în vârstă sau femeile gravide. Practicat constant, acesta va aduce schimbări pozitive, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iată care sunt acestea:
Antrenarea musculaturii cu un impact minim asupra oaselor – atunci când te scufunzi până la gât, apa susține până la 90% din greutatea ta. Astfel, ai posibilitatea de a lucra și tonifia musculatura.
Sporirea flexibilității – fiecare parte a corpului este în mișcare în timpul înotului, iar extensiile complete, realizate de mâini, picioare și trunchi, duc la mărirea flexibilității articulațiilor și tendoanelor.
Întărirea sistemului cardiovascular și a inimii – pentru că este un exercițiu cardio, ce stimulează un flux sanguin mai abundent și mai rapid, inima pompează mai puternic, pentru a furniza oxigen acolo unde este nevoie. Astfel, înotul reduce apariția bolilor cardiovasculare și contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Pierderea în greutate – înotul este o activitate fizică ideală pentru cei care vor să scape de grăsimea corporală și de kilogramele în plus. În timpul antrenamentului, sunt arse până la 150 de calorii în 10 minute, în funcție de stilul de înot! Se consideră că prin acest sport, se poate atinge cel mai bun raport între timpul de practicare și numărul de calorii arse.
Întărirea sistemului respirator – înotul crește capacitatea plămânilor și facilitează un control mult mai bun asupra procesului de inspirare / expirare.
Vindecarea sau recuperarea mai rapidă, în cazul anumitor afecțiuni – de foarte multe ori, medicii recomandă înotul în bazin persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale, sau care suferă de afecțiuni locomotorii, făcând procesul de recuperare mai plăcut, mai ușor și mai rapid.
Relaxarea musculară – înotul este unul dintre cele mai bune exerciții cardio, acest sport reprezentând totodată și un minunat exercițiu de stretching. În timpul sesiunii de înot, musculatura se dezvoltă calitativ, dar se și relaxează / detensionează.
Îmbunătățirea posturii – poziția din timpul înotului ajută la corectarea posturii în viața de zi cu zi și reduce semnificativ durerile de spate.
Tonifierea siluetei – în timpul înotului, toate grupele musculare sunt lucrate. Se pot observa, în scurt timp, schimbări plăcute la nivelul coapselor, feselor, brațelor și picioarelor, pieptului, spatelui. Este important să alternezi toate stilurile de înot (bras, liber, pe spate sau fluture), pentru a te bucura de o dezvoltare armonioasă din acest punct de vedere.
În cazul femeilor gravide, disconfortul asociat cu susținerea unei greutăți crescute, dar și presiunea pe coloană și pe articulații vor scădea semnificativ în timpul înotului. Acest sport poate fi practicat fără a supune sarcina la vreun risc.
Alte avantaje te beneficiezi, dacă alegi să incluzi înotul în rutina de antrenamente fizice:
Este un sport ieftin, pentru că nu presupune achiziționarea unui echipament complex. Ai nevoie de un costum de baie și, eventual, de ochelari de înot pentru a-ți proteja ochii.
Poate fi practicat tot timpul anului. Chiar dacă vara este cea mai populară perioadă pentru înot, majoritatea persoanelor alegând să își facă vacanța pe malul mării, în fiecare oraș există locuri special amenajate, ce au în dotare o piscină sau un bazin interior, ce poate fi utilizat pe tot parcursul anului. Este bine să îți achiziționezi o cască pentru înot, un accesoriu necesar atât pentru confortul tău, cât și pentru păstrarea igienei în piscină.
Contribuie la creșterea nivelului de energie al organismului. Adesea, nu înaintarea în vârstă reprezintă cauza principală pentru nivelul de energie scăzut al adulților, ci lipsa de activitate. Chiar și 30 de minute de înot, efectuate o dată pe săptămână, pot contribui la creșterea nivelului de energie și a ratei metabolice.
Pe lângă o activitate sportivă benefică organismului, înotul reprezintă și o tehnică de supraviețuire, pe care este bine să o cunoască orice persoană.
Riscul de accidentări este foarte redus, chiar și în cazul începătorilor. Pentru că mișcările sunt armonioase și pentru că nu există obiecte sau situații în care te poți lovi, există foarte puține șanse să pățești ceva, mai ales în bazine sau piscine. La început, poți folosi diverse accesorii, precum veste și plăci de înot, pentru a te simți mai în siguranță. Apoi, când deprinzi abilitățile necesare, poți renunța la ele!
Poate reprezenta singura sursă de efort fizic pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, poate reprezenta o opțiune sigură pentru a face mișcare, în cazul pacienților diagnosticați cu artrită, astm sau scleroză multiplă.
Efort fizic fără transpirație. Dacă transpirația abundentă reprezintă pentru tine o cauză principală a refuzului de a practica activități fizice, înotul este o variantă pe care nu trebuie să o ignori. Apa din jurul tău te menține în permanență răcorit, astfel ca temperatura corpului nu trebuie coborâtă prin acest proces fiziologic.