5. Cum alegi bicicleta potrivită pentru ciclism
O decizie corectă, privind cumpărarea unei biciclete, trebuie să aibă la bază criterii precum tipul de ciclism practicat (scopul) sau natura materialului cadrului (greutatea). Ținând cont de acestea, atunci când comanzi online bicicleta din oferta Decathlon, te vei putea bucura de beneficiile pe care le-am prezentat puțin mai devreme.
Alegerea bicicletei în funcție de scop
Comandă online o bicicletă potrivită pentru nevoia ta de mișcare. Vrei să te dai în oraș, pe munte sau la competiții de profil? Iată cele mai bune alegeri pe care le poți face, în acest sens:
Cele mai bune biciclete pentru asfalt
-Distanțe scurte (sub 50 km): biciclete City, biciclete pliabile, biciclete Single Speed;
-Distanțe medii (50 - 250 km): cursiere, biciclete pentru cross;
-Distanțe lungi (peste 250 km): biciclete Touring, biciclete Endurance Road / Gravel.
Cele mai bune biciclete pentru off-road
-Distanțe scurte (sub 50 km): biciclete MTB hardtail;
-Distanțe medii (50 - 250 km): biciclete cross-country (Marathon, Trail);
-Distanțe lungi (peste 250 km): biciclete tip Adventure bike.
Cele mai bune biciclete pentru teren mixt
Distanțe scurte (sub 50 km): biciclete pentru ciclocross și trekking;
Distanțe medii (50 - 250 km): biciclete pentru trekking;
Distanțe lungi (peste 250 km): biciclete Touring, biciclete Endurance Road / Gravel.
Alegerea bicicletei în funcție de greutate
Greutatea bicicletelor depinde foarte mult de materialul din care sunt realizate cadrul și furca. Iată cele mai des utilizate materiale în industria producătoare de biciclete:
Carbonul
O bicicletă pentru ciclism foarte ușoară vine cu furca și cadrul realizate din carbon. Acest material este mai flexibil decât aluminiul, însă mai puțin rezistent la șocuri. De asemenea, o bicicletă realizată din carbon are și un preț pe măsura calității oferite de acest material.
Aluminiul
Aluminiul este un material preferat pentru cei care își aleg biciclete de trekking sau cross, datorită costului mai scăzut al acestuia (comparativ cu materialul amintit mai devreme), greutății reduse și, mai important decât orice, datorită rezistenței crescute.
Oțelul
Oțelul este materialul din care se realizau bicicletele în urmă cu mai bine de 100 de ani. Are o greutate mai mare, comparativ cu aluminiul și carbonul, iar dacă nu este vopsit corespunzător, poate rugini rapid. Totuși, are o rezistență deosebit de crescută și este mult mai ieftin.
În cazul alegerii unei biciclete doar pentru plimbări de weekend în oraș, oțelul regăsit pe o bicicletă single speed poate reprezenta o alegere de material cât se poate de inspirată, la un cost foarte avantajos.