CICLISMUL – UN SPORT PERFECT PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR

Ciclismul – un sport perfect pentru sănătatea românilor

Descopera ce beneficii ofera ciclismul si care sunt principalele elemente ale unui echipament complet, comandat online de pe Decathlon.ro!

Ciclismul a devenit o activitate sportivă apreciată de un număr din ce în ce mai mare de români, dornici să-și mențină sănătatea la cote maxime, să admire peisaje frumoase și să respire aerul curat al naturii.

Indiferent că folosesc bicicleta pentru a se plimba prin parc, pentru a merge la serviciu sau pentru a face performanță într-o anumită categorie de ciclism, acest tip de sport aduce numeroase avantaje fiecăruia.

În articolul de mai jos vei descoperi informații utille despre istoria ciclismului în România, regulile acestui sport, avantajele pe care le oferă, precum și despre echipamentul pe care trebuie să îl utilizezi pentru practicarea sa.

CICLISMUL – UN SPORT PERFECT PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR

1. Ciclismul în românia – scurt istoric al acestui sport

Ciclismul este un sport practicat cu ajutorul bicicletei, fiind împărțit în mai multe genuri:

-ciclism pe șosea;

-ciclism pe teren accidentat;

-ciclism urban.

Bicicleta a fost inventată de germanul Karl Drais, care a patentat-o în 1817, apoi a fost perfecționată în mai multe state. În ziua de astăzi, oamenii care iubesc ciclismul au format grupuri care militează pentru utilizarea acestui mijloc de transport prietenos cu natura, dar și pentru beneficiile numeroase pe care aceasta le aduce sănătății tuturor.

În România, ciclismul apare în anul 1869 când societatea Tirul din București pune la dispoziția membrilor velocipede. Peste câțiva ani, un salariat al fabricii de hârtie Letea din Bacău, considerat a fi un excentric, folosea biciclul ca mijloc de locomoție. În București, bicicletele apar pentru prima dată în 1886, iar în 1892 ciclismul era consemnat ca sport. Câteva personalități de marcă ale vremii au fost menționate utilizând aceste mijloace de transport: Al. Vlahuță, B. Ștefănescu-Delavrancea, Al. Macedonski etc.

CICLISMUL – UN SPORT PERFECT PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR

2.  Regulile ciclismului

Orice persoană care alege să practice acest sport trebuie să cunoască în detaliu fiecare regulă în parte pentru a nu avea parte de incidente nedorite:

-este important să cunoască foarte bine ruta și destinația;

-menținerea echilibrului pe bicicletă este vitală, mai ales atunci când ciclistul se află în trafic;

-bicicleta trebuie să fie aptă pentru a fi folosită pe stradă, altfel ar pune în pericol siguranța tuturor celor implicați în trafic;

-viteza vehiculului va fi adaptată condițiilor existente pe traseu;

-respectarea regulilor de circulație rămâne obligatorie;

-este interzisă deranjarea altor participanți la trafic, șicanarea lor sau punerea în pericol de orice fel;

-casca de protecție este obligatorie pentru orice ciclist responsabil.


Alte sfaturi importante pentru cicliștii începători
Dacă pedalezi de scurt timp și îți propui încă de pe acum anumite obiective, în privința efortului depus pe bicicletă, îți recomandăm să eviți suprasolicitarea, indiferent de tipul traseului ales: traseu accidentat, velodrom, asfalt.
Înainte de a pleca la drum, asigură-te nu doar că starea bicicletei tale este foarte bună, ci și că ai la îndemână pe traseu piese de schimb și ustensile optime pentru remedierea anumitor avarii.
Este important să ai la tine apă, o gustare ușoară și suplimente proteice, mai ales dacă mergi în zone izolate de localități, fiindu-ți imposibil de a cumpăra astfel de produse de pe traseu. Astfel, vei avea suficientă energie pentru a termina cursa propusă.
Pleacă la drum alături de alți cicliști, pentru că este mai frumos să te bucuri de acest sport alături de pasionați ai acestuia. Mai mult decât atât, pedalarea în grup asigură o reacție promptă a echipajului, în cazul în care un ciclist se confruntă cu probleme pe traseu.

3. Beneficiile ciclismului

Ciclismul este o alegere ideală pentru cei care își doresc să petreacă timp liber, în mijlocul naturii. Plimbările lungi cu bicicleta vin cu o mulțime de beneficii, atât la nivel mental, cât și la nivel fizic, simplu de observat chiar după o perioadă scurtă de timp.

Dacă timpul îți permite, este mai mult decât indicat să practici ciclismul, deoarece calitatea stilului tău de viață se va îmbunătăți simțitor. Este o activitate pe cât de plăcuta, pe atât de utilă, de ale cărei efecte se bucură toți cei care practică ciclismul în România:

-oferă un somn adânc și regenerativ;
-stimulează contracția mușchilor intestinali;
-garantează o activitate cerebrală îmbunătățită;
-susține creșterea rezistenței organismului la boli;
-contribuie la reducerea cu 50% a riscului apariției bolilor de inimă;
-contribuie la reducerea cu 50% a riscului dezvoltării cancerului;
-favorizează buna funcționare a sistemelor circulator și respirator;
-susține menținerea unei greutăți corporale cât mai aproape de un nivel optim;
-oferă timp de calitate petrecut în familie etc


Pentru cine este contraindicat ciclismul? 

În cazul persoanelor diagnosticate cu afecțiuni cronice, practicarea activităților fizice trebuie să aibă loc doar pe baza permisiunii oferite de medicul specialist. Ciclismul nu face excepție de la această regulă.

Ciclismul este un sport contraindicat persoanelor diagnosticate cu:

-insuficiență cardiacă, tulburări de ritm cardiac, boală ischemică (etapele III și IV), hipertensiune arterială severă;
-afecțiuni localizate la nivelul coloanei vertebrale;
-osteoporoză severă și unele forme de hernie la nivelul discurilor intervertebrale;
-tumori cerebrale;
-tulburări vestibulare;
-epilepsie.

CICLISMUL – UN SPORT PERFECT PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR

4. Echipamentul necesar pentru ciclism

Dacă îți dorești să te bucuri de toate beneficiile pe care le oferă ciclismul, echipamentul adecvat reprezintă un aspect important, asociat acestui sport. Iată care sunt principalele elemente ale unui echipament de ciclism complet:

Bicicleta  
Desigur, elementul central al echipamentului de ciclism este bicicleta. În funcție de tipul de ciclism pe care îl practici, bicicleta pe care o alegi trebuie să îndeplinească o serie de funcții, precum: rezistență sporită a suspensiilor, aerodinamism, greutate foarte mică samd.

Puțin mai târziu, aflăm împreună care sunt principalele criterii de alegere ale unei biciclete extrem de utile pe traseu, asociate preferințelor celui care pedalează.


Mănușile de ciclism
Mănușile de ciclism sunt deosebit de utile, deoarece protejează mâinile atât împotriva bătăturilor produse de contactul cu ghidonul, cât și în cazul căzăturilor de pe bicicletă.

Cele mai bune mănuși de ciclism sunt prevăzute în zona palmelor cu o suprafață specială de material, ce asigură o aderență mai bună a mâinilor pe ghidon. 


Casca de ciclism
Se recomandă purtarea unei căști de ciclism, oricând ieși să pedalezi. Acest produs important pentru siguranța sportivului minimizează riscurile cauzate de eventualele căzături, sau de contactul cu unele corpuri dure, întâlnite pe traseu.

O cască de ciclism foarte bună:

-Se fixează bine pe cap, prin elemente de prindere stabile și reglabile;
-Are un design aerodinamic, ce poate contribui la atingerea obiectivelor propuse;
-Este realizată din materiale ușoare, căptușite la interior cu elemente de siguranță.

CICLISMUL – UN SPORT PERFECT PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR
CICLISMUL – UN SPORT PERFECT PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR

Îmbrăcămintea de ciclism

Hainele dedicate ciclismului îndeplinesc o serie de caracteristici speciale, ce garantează beneficii pentru sportiv. Dacă îți dorești să practici ciclismul la un nivel cât mai avansat, comandă online astfel de produse, deoarece:

-Se mulează pe corpul ciclistului, reducându-se astfel fricțiunea cu aerul din timpul pedalării, fapt ce permite atingerea unei viteze cât mai ridicate;

-Sunt realizate din materiale ce asigură termoreglarea organismului și protecția împotriva razelor UV, în fața cărora cicliștii sunt de fiecare dată expuși.

5. Cum alegi bicicleta potrivită pentru ciclism

O decizie corectă, privind cumpărarea unei biciclete, trebuie să aibă la bază criterii precum tipul de ciclism practicat (scopul) sau natura materialului cadrului (greutatea). Ținând cont de acestea, atunci când comanzi online bicicleta din oferta Decathlon, te vei putea bucura de beneficiile pe care le-am prezentat puțin mai devreme.

Alegerea bicicletei în funcție de scop

Comandă online o bicicletă potrivită pentru nevoia ta de mișcare. Vrei să te dai în oraș, pe munte sau la competiții de profil? Iată cele mai bune alegeri pe care le poți face, în acest sens: 

Cele mai bune biciclete pentru asfalt
-Distanțe scurte (sub 50 km): biciclete City, biciclete pliabile, biciclete Single Speed;
-Distanțe medii (50 - 250 km): cursiere, biciclete pentru cross;
-Distanțe lungi (peste 250 km): biciclete Touring, biciclete Endurance Road / Gravel.  


Cele mai bune biciclete pentru off-road
-Distanțe scurte (sub 50 km): biciclete MTB hardtail;
-Distanțe medii (50 - 250 km): biciclete cross-country (Marathon, Trail);
-Distanțe lungi (peste 250 km): biciclete tip Adventure bike. 


Cele mai bune biciclete pentru teren mixt
Distanțe scurte (sub 50 km): biciclete pentru ciclocross și trekking;
Distanțe medii (50 - 250 km): biciclete pentru trekking;
Distanțe lungi (peste 250 km): biciclete Touring, biciclete Endurance Road / Gravel.  


Alegerea bicicletei în funcție de greutate
Greutatea bicicletelor depinde foarte mult de materialul din care sunt realizate cadrul și furca. Iată cele mai des utilizate materiale în industria producătoare de biciclete: 

Carbonul
O bicicletă pentru ciclism foarte ușoară vine cu furca și cadrul realizate din carbon. Acest material este mai flexibil decât aluminiul, însă mai puțin rezistent la șocuri. De asemenea, o bicicletă realizată din carbon are și un preț pe măsura calității oferite de acest material. 

Aluminiul
Aluminiul este un material preferat pentru cei care își aleg biciclete de trekking sau cross, datorită costului mai scăzut al acestuia (comparativ cu materialul amintit mai devreme), greutății reduse și, mai important decât orice, datorită rezistenței crescute. 

Oțelul
Oțelul este materialul din care se realizau bicicletele în urmă cu mai bine de 100 de ani. Are o greutate mai mare, comparativ cu aluminiul și carbonul, iar dacă nu este vopsit corespunzător, poate rugini rapid. Totuși, are o rezistență deosebit de crescută și este mult mai ieftin.

În cazul alegerii unei biciclete doar pentru plimbări de weekend în oraș, oțelul regăsit pe o bicicletă single speed poate reprezenta o alegere de material cât se poate de inspirată, la un cost foarte avantajos.

CICLISMUL – UN SPORT PERFECT PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR
CICLISMUL – UN SPORT PERFECT PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR

6.Accesoriile potrivite pentru ciclism

Lista de accesorii pentru ciclism este una cât se poate de variată și include produse ce îmbunătățesc experiența de care te poți bucura, ori de câte ori ieși afară să te plimbi. Iată câteva exemple relevante, în acest sens:

-Bidonul de ciclism;
-Suportul de bidon;
-Dopurile de ghidon;
-Magnetul de ciclocomputer;
-Husa pentru șaua bicicletei;
-Husele pentru roți;
-Cricul pentru bicicletă;
-Pompa de picior;
-Suportul de smartphone etc

CICLISMUL – UN SPORT PERFECT PENTRU SĂNĂTATEA ROMÂNILOR

7. Echipele de ciclism din românia

Deși poate părea ciudat, având în vedere că ciclismul este un sport individual, totuși, întreaga echipă rulează pentru a-și ajuta liderul să câștige, protejându-l de atacurile adversarilor care vor să-l depășească. Într-o echipă există mai multe tipuri de cicliști:

-Sprinter: membrul echipei care poate atinge viteze mari pe distanțe scurte;
-Alpinist: membrul echipei care se descurcă cel mai bine pe variații de altitudine;
-Long runner-ul: membrul echipei cu o viteză constantă pe distanțe foarte mari;
-Finalistul: membrul echipei cu rolul de a hotărî soarta ultimilor kilometri din cursă.

În concluzie, ciclismul este un sport care îmbunătățește rezistența la efort, dezvoltă corpul într-un mod armonios, contribuind totodată la reducerea nivelurilor de stres, cu care o persoană se poate confrunta zi de zi.