DE CE SĂ PRACTICĂM JUDO CÂND SUNTEM COPII?

De ce să practicăm judo când suntem copii?

Iată motivele pentru care judo-ul este benefic pentru copii.

Mulți părinți aleg probabil, ca în fiecare an, la începutul lunii septembrie, activități sportive pentru copiii lor. Judo este un sport din categoria artelor marțiale originar din Japonia, care se practică purtând un Judogi (cu alte cuvinte, kimono). Sportul se axează pe prinderea adversarului, obiectivul fiind de a-l face pe acesta să se prăbușească pe spate într-un cadru stabilit, pe tatami. Sportul trebuie să respecte regulile Judogi (denumite în mod obișnuit Kumi kata). Adesea, noii judokas iau calea spre dojo (locul de practică al judo-ului) pentru că un părinte, o soră mai mare sau un frate mai mare practică sau a practicat această disciplină. Se întâmplă, de asemenea, ca părinții, practicând acest sport, să ducă copilul într-un mod natural și spontan în cel mai apropiat club de judo. Iată motivele pentru care judo-ul este benefic pentru copii:

DE CE SĂ PRACTICĂM JUDO CÂND SUNTEM COPII?

Dezvoltare fizică

Copilul care practică judo își va dezvoltă, în primul rând, abilitățile motorii și flexibilitatea prin mișcările specifice sportului. El se va întoarce, foarte des, obosit (va fi, însă, o oboseală bună) pentru că va fi solicitat timp de o oră-o oră jumătate (durata observată în general pentru un curs de judo). Judo este un sport excelent pentru a canaliza energiile debordante ale copiilor noștri.

DE CE SĂ PRACTICĂM JUDO CÂND SUNTEM COPII?

Pentru a învăța să respecte regulile

În timpul primului antrenament, copilul va descoperi, de asemenea, ritualurile pe care profesorul le va impune practicanților. Salutul covorului, interdicția oficială de a merge pe un tatami (covor pentru judo) încălțat, salutul profesorului la începutul lecției și salvarea partenerului său de antrenament înainte de fiecare exercițiu în perechi. Aceste saluturi reprezintă simbolurile respectului pentru loc (dojo și tatami), profesor și, de asemenea, mulțumirile partenerului său de antrenament care îi va fi adversar. Salutul de la începutul clasei subliniază și locul fiecăruia dintre practicanți, de vreme ce judoka sunt aliniați în ordinea rangului în fața profesorului începând cu rangul inferior (începem judo-ul cu o centură albă), de la dreapta, spre cel superior, la stânga.

DE CE SĂ PRACTICĂM JUDO CÂND SUNTEM COPII?

Pentru a învața perseverența

După câteva luni de practică constantă și asiduă, tânărul judoka va fi supus unui examen despre cunoștințele pe care le-a dobândit și va putea să-și schimbe centură albă cu o centură galbenă (sau alb-galben dacă este încă tânăr). Acest moment important din viața unui judoka face posibilă aprecierea muncii depuse și înțelegerea faptului că își pot schimba centura dacă sunt perseverenți și participă activ la lecții.

DE CE SĂ PRACTICĂM JUDO CÂND SUNTEM COPII?

 Deoarece este un sport accesibil …

… și adaptat la toate dimensiunile corpului, toate vârstele și cu echipament accesibil că preț. Antrenamentele sunt în general efectuate pe categorii de vârstă, iar exercițiile sunt adaptate greutății și înălțimii fiecăruia. Astfel, oricine poate participa. În plus, este oportunitate de a ne face noi prieteni. Toți cei care practică judo de mai mulți ani vor confirmă că au legat prietenii de durată. De asemenea, judo este un sport accesibil și din punct de vedere financiar, deoarece echipamentul necesar pentru practică este un Judogi vândut, adesea, cu o centură. Rămâne de plătit, apoi, o licență, precum și o cotizație către clubul de judo.

DE CE SĂ PRACTICĂM JUDO CÂND SUNTEM COPII?

Deschidere spre o nouă cultură

Când vorbim despre judo, evident ne gândim la Japonia. Practicarea judo-ului însemană o deschidere spre cultură țării Soarelui-Răsare. Într-adevăr, toate tehnicile sunt învățate cu numele lor japonez și, în conformitate cu cerințele profesorului, pot fi solicitate sub numele lor japonez sau traduse în română. Tânărul practicant va antrena, astfel, memoria și va învăța rapid că, de exemplu, proiecția șoldului se numește O goshi. Conceptul de salutare și respect față de alții, pe care îl găsim în orice moment de antrenament, este, de asemenea, o moștenire a culturii japoneze.

DE CE SĂ PRACTICĂM JUDO CÂND SUNTEM COPII?

Pentru a învăța să gestioneze stresul într-o competiție

Toți tinerii judoka, încă de la o vârstă fragedă, experimentează acest mic sentiment de stres atunci când ajung pe covor, în competiție, pentru a lupta împotriva unui judoka pe care, de obicei, nu-l cunosc. Copiii au șansa de a concura în prezența unui arbitru întotdeauna binevoitor în competițiile din cadrul clubului și de multe ori pleacă cu o medalie, fiind mândrii de muncă lor. La primele concursuri, toți copiii sunt recompensați.