1. Exerciții la spalier pentru coloană
Există mai multe afecțiuni pentru care medicii și terapeuții recomandă utilizarea spalierului, printre care scolioza, hernia și chiar recuperarea în urma unei operații pe coloană. Exercițiile specifice te pot ajuta să îți corectezi postura, să scapi de dureri și să obții mai multă flexibilitate.
Ce trebuie să știi:
- Exercițiile trebuie recomandate de un specialist, în caz contrar, pot face mai mult rău decât bine.
- Nu este necesară deplasarea la un cabinet de kinetoterapie sau la o sală de gimnastică. Îți poți achiziționa și monta un spalier acasă, dacă ai îndeajuns de mult loc, după ce ai învățat de la un terapeut ce și cum trebuie să faci.
- Este bine să porți haine confortabile, precum colanti, care îți oferă libertate de mișcare.
1.1 Exerciții la spalier pentru coloană
Când vine vorba despre hernia de disc, un tratament kinetoterapeutic eficient urmărește remobilizarea coloanei prin intermediul exercițiilor statice și dinamice, la care se adaugă exercițiile la spalier. Rolul acestora este să relaxeze, dar și să tonifieze corect musculatura abdominală, paravertebrală, fesieră și musculatura bazinului.
Pentru a avea o poziție ideală, coloana trebuie susținută de mușchii spatelui. Pentru că aceștia să se dezvolte corect și să își îndeplinească rolul cu succes, trebuie să respecți indicațiile specialiștilor, atât din timpul antrenamentelor, cât și cele referitoare la viața de zi cu zi. Doar în acest fel de poți bucura de o viață lipsită de dureri și de disconfort!
Iată care sunt cele mai populare exerciții la spalier, pentru hernia de disc
- Cu spatele la spalier, mâinile deasupra capului, poziționate pe aceeași bară:
Ridicări cu genunchii la piept
Rotiri de bazin (stânga, dreapta) cu genunchii flexați
Rotiri alternative cu picioarele ridicate, drepte
Pendularea trunchiului
- Cu picioarele pe pământ, genunchii îndoiți la 90 de grade, basculări ale bazinului față spate, cu coloana dreaptă, blocată
În aceeași poziție, bazinul va efectua mișcări stânga dreapta
- Cu fața la spalier, mâinile deasupra capului, poziționate pe aceeași bară:
Genuflexiuni cu accent pe întinderea coloanei (fără să desprinzi mâinile de bară)
Pendularea trunchiului
Cu fața la spalier, mâinile la nivelul pieptului:
Flotări către spalier (cu picioarele pe o bară din partea inferioară)
Flotari către spalier cu picioarele pe pământ, poziționate la distanță de perete
Exerciții la spalier pentru scolioză
Scolioza este o deviație laterală a coloanei care apare, adeseori, în adolescență și care, necorectata, poate provoca dureri profunde de-a lungul vieții. Factorii care duc la dezvoltarea acesteia sunt numeroși, iar printre ei se numără o postură greșită, o atonie musculară la nivelul spatelui, ce vine din lipsa mișcării fizice.
Pentru ameliorarea durerilor se utilizează analgezice, dar recomandarea unui medic va cuprinde întotdeauna și exerciții fizice. Motivul? Acestea nu doar că reduc durerea, dar tratează și contribuie la rezolvarea cauzei.
În afara celor menționate anterior, există încă două exerciții pentru care ai nevoie de spalier, ce duc la întinderea și tonifierea musculaturii paravertebrale:
- Poziționează-te cu fața la spalier, prinde cu o mâna o bară la nivelul bazinului, iar cu cealaltă mână, o bară de deasupra capului. Picioarele trebuie să fie lipite de spalier.Apoi, arcuiește-te în direcția opusă curburii scoliozei și menține timp de câteva secunde. Repetă acest exercițiu de mai multe ori.
- Prinde-te cu ambele mâini de o bară de deasupra capului, cu spatele la spalier. Ridică picioarele drepte, la 90 de grade, apoi depărtează-le și apropie-le. Repetă de câteva ori apoi ia o pauză mică între seturi. În cazul în care ți se pare prea greu, poți face la început mișcările cu genunchii îndoiți.