1.Ce beneficii oferă un curs de karate pentru copii?
Atunci când se află la o vârstă fragedă, cei mici asimilează cu ușurință aptitudini noi și tipare comportamentale observate la cei din jurul lor. De aceea, este recomandat ca părinții să îi îndrume cât mai cât mai devreme către o activitate fizică, ce poate contribui la o bună dezvoltare fizică și emoțională.
O astfel de abordare, privind educația prin sport a celui mic, are implicații cu ecou pe întregul parcurs al vieții unui copil. Karate-do reprezintă un exemplu perfect, în acest sens, de aceea, vorbim în cele ce urmează despre principalele beneficii privind practicarea acestei arte marțiale de către cei mici:
Deprinderea tehnicilor de autoapărare
Este important de precizat faptul că, la nivel de interacțiune fizică, această disciplină are menirea de a le oferi practicanților instrumentele necesare pentru a se apăra, atunci când situația o cere.
Karate-do nu reprezintă un sport al atacului și al agresivității față de cei din jur, mai ales față de cei lipsiți de ajutor. Cei mici vor învăța cum să pareze lovituri de mâini sau picioare, cum să se elibereze dintr-o priză, cum sa utilizeze corpul pentru a descuraja efortul adversarului samd
De asemenea, această disciplină sportivă cultivă încă de la primele sesiuni ideea de evitare și retragere din calea situațiilor conflictuale. Așadar, antrenamentele de karate pentru copii pot fi un instrument ideal pentru a gestiona orice interacțiune cu un bully.
Dezvoltarea aptitudinilor sociale
Ca orice alt sport practicat, karate-do stimulează interacțiunea cu alți practicanți. De altfel, pasiunile comune, așa cum este pasiunea pentru sport, determină cele mai sincere relații sociale pe care oamenii le pot forma în viață.
Interacțiunea cu cu alți copii de vârsta sa, în timpul antrenamentelor de karate, este vitală pentru dezvoltarea caracterului copilului tău. În această etapă a vieții sale, cel mic este pentru prima dată expus în fața nevoii de a lucra cu ceilalți din grupa de karate, pe baza coordonării la exercițiile de grup, sau în timpul sesiunilor de sparring.
Astfel, copilul capătă încredere în ideea de grupul construit de indivizi, pasionați ai aceleiași discipline sportive, înțelegând astfel rolul său într-un astfel de organism viu. Integrarea sa organică într-un cerc social, de la o vârstă cât mai mică, îl va ajuta să își dezvolte de timpuriu capacitatea de relaționare.
Formarea respectului față de semeni
Practicarea cursurilor de karate le oferă șansa celor mici de a învăța de la sensei ce înseamnă respectul față de părinți, profesori, colegi și prieteni. Respectul este o virtute sinonimă cu această categorie de discipline sportive, iar cultivarea sa este mai mult decât benefică.
Practicând karate, copiii învață să devină variante mult mai bune ale lor, prin respectarea indivizilor alături de care formează cercuri sociale, indiferent de context. Respectul celorlalți se câștigă în timp, în aceeași măsură în care îl oferim celor din jurul nostru.
Îmbunătățirea stării de spirit
În timpul antrenamentelor de karate pentru copii, în corp sunt eliberate endorfine, oferind celor mici o stare de bine simplu de observat. Participarea cu regularitate la orele de karate poate contribui le menținerea unui tonus mental pozitiv, alimentat atât prin mișcare, cât și prin pregătirea mentală, sub atenta coordonare a senseiului.
Dacă cei mici au fost diagnosticați cu tulburări de personalitate, depresie sau anxietate, sau dacă sunt persoane cu probleme de adaptare la situații ce implica relaționarea, karate-do reprezintă o artă subtilă a îmbunătățirii stării de spirit, prin mișcare și continuitate în practicare.
Dobândirea încrederii în propria persoană
Garanția că ar putea gestiona în avantajul său o situație delicată îi oferă celui mic încredere în capacitățile dobândite. Alături de alte atribute pe care le-am analizat mai sus, încrederea în propria persoana contribuie la obținerea unui stil de viață mult mai frumos, zi de zi.
Cultivarea răbdării și a stăpânirii de sine
Nu reprezintă pentru nimeni un secret faptul că cei mici sunt energici și impulsivi, lucru ce poate fi deranjant după o anumită limită, pentru multe persoane cu care aceștia interacționează.
Practicarea acestor arte marțiale îi învață pe copii să capete răbdarea necesară pentru învățarea și desăvârșirea tehnicilor predate de sensei, răbdare ce va tempera în mod involuntar și ieșirile impulsive sau lipsa stăpânirii de sine, din viața de după antrenamente.
Karate pentru copii: Beneficii la nivel fizic ale acestei discipline sportive
Așa cum ai putut observa până acum, am dezbătut doar aspecte ce țin de beneficiile la nivel mental, asociate practicării acestui sport. Înainte de a trece la un alt capitol interesant al articolului nostru de astăzi, să vedem și care sunt beneficiile pe care le oferă la nivel fizic:
-Dezvoltarea tuturor claselor de mușchi
-Îmbunătățirea capacității aerobe
-Obținerea unui echilibru mult mai bun
-Fortificarea sistemului osos
-Creșterea flexibilității la nivelul membrelor
-Menținerea greutății în limitele normale
-Sporirea vitezei de reacție în timp real
-Garantarea unei coordonări îmbunătățite etc.