1. Importanța orei de educație fizică în școli și licee
În prezent, activitățile ce presupun efort fizic, chiar și moderat, sunt înlocuite de jocuri pe telefon sau tabletă și de ore petrecute pe canapea, în casă.
Aceste lucruri, în special la o vârstă fragedă, formează obiceiuri greu de schimbat și de controlat, care se transformă într-un stil de viață sedentar, ce atrage după sine numeroase probleme de sănătate.
Așadar, orice acțiune construită în jurul sportului, fie aceasta cât de redusă, îi provoacă pe cei mici să fie activi, de aceea, este binevenită și trebuie încurajată de părinți și profesori.
Orele de educație fizică și sport din școală sunt deosebit de importante, mai ales că se desfășoară într-un cadru sigur, alături de alți copii cu interese asemănătoare.
În plus, acestea sunt coordonate de persoane cu expertiză în domeniu, care pot recunoaște și antrena potențialul oricărui copil, ținând cont de abilitățile și de preferințele sale. Iată câteva beneficii pe care orele de sport și educație fizică le aduc celor mici:
Beneficiile sportului pentru sănătatea copiilor
Îmbunătățirea performanțelor școlare - mișcarea fizică îmbunătățește procesele cognitive și are un rol pozitiv în ceea ce privește atenția și memoria.
Motivul? În timpul exercițiilor, circulația sanguină este accelerată, oxigenând toate țesuturile mai eficient, inclusiv creierul. De asemenea, efortul fizic consumă energia specifică celor mici, ceea ce le permite să fie mai atenți la restul activităților școlare.
Disciplinarea - sportul îi învață pe copii să fie disciplinați și să respecte anumite reguli, ceea ce aduce beneficii în comportamentul social.
Dezvoltarea motivației, a spiritului de echipă și a fair play-ului - toate acestea duc la o rezistență psihică ridicată, la eliminarea fricii de eșec și la o gândire orientată către progres. Sentimentul de apartenență la un grup, ideea de a avea un obiectiv comun cu acesta și de a se cunoaște mai bine pe sine, contribuie la creșterea stimei de sine.
Rezistența organismului la viruși și bacterii - sportul întărește sistemul imunitar. Așadar, toți părinții ar trebui să își încurajeze copiii să participe în mod activ la orele de sport și să evite scutirea acestora din motive nefondate, ce nu au legătură cu sănătatea micuților.
Gestionarea mai bună a stărilor de oboseală și anxietate - sportul îmbunătățește calitatea somnului, astfel, copilul se odihnește mai bine și are o stare de spirit bună.
De asemenea, în urma practicării exercițiilor specifice orei de educație fizică, producția de endorfine (“hormonul fericirii”) din organism este stimulată, reducând senzația de anxietate cu care cel mic se poate confrunta.
Diminuarea durerilor de spate - activitatea fizică întărește mușchii spatelui și reduce riscul de apariție a durerilor în această zonă, cauzate fie de ghiozdanele prea grele, fie de prea multe ore petrecute în fața calculatorului, într-o poziție incorectă.
Descoperirea propriului corp - realizând diferite mișcări la ora de educație fizică, cei mici învață să își miște corect membrele, să le coordoneze cu simțurile (exemplu: văzul), să înțeleagă cum evoluează corpul lor în spațiu, să își găsească echilibrul și să își identifice punctele de sprijin.