BASCHETUL: CE ESTE, CUM SE JOACĂ, REGULI DE URMAT

Baschetul: ce este, cum se joacă, reguli de urmat

Terenul de joc Valoarea punctelor Timp regulamentar de joc Numărul jucătorilor dintr-o echipă și rolul fiecăruia

Baschetul este unul dintre cele mai populare sporturi de echipă din întreaga lume, care a căpătat rapid popularitate, în special datorită regulilor simplu de învățat, tehnicilor folosite, dar și configurației, care permite practicarea sa pe suprafețe de diferite dimensiuni, presupunând folosirea unui echipament simplu de procurat.

Cu toate că baschetul se poate practica în aproape orice cadru, de la săli de sport, până la terenuri special amenajate sau chiar în curtea din fața casei, versiunea oficială a acestui sport presupune o serie de reguli specifice, legate de dimensiunea terenului de joc, de conduita jucătorilor și de modul de acordare a punctelor.

Dacă ești curios să afli mai multe despre modul în care se desfășoară un joc de baschet, regulile de bază sau modul în care poți câștiga o astfel de competiție, în cele ce urmează vei găsi răspunsul la toate întrebările tale. 

Terenul de joc

Cu toate că baschetul se practică pe diferite suprafețe, uneori chiar improvizate, regulamentul oficial prevede că un teren de baschet trebuie să aibă dimensiunea de 28 de metri lungime și 15 metri lățime. Linia de centru va fi trasată la jumătatea lungimii terenului, la fel și cercul central, cu un diametru de 3,6 metri.


De asemenea, pe un teren de baschet, vor exista și două linii de repunere în joc, cu lungimea de 0,15 metri, trasate în afara terenului de baschet, paralel cu masa scorerului (persoana care ține evidența punctelor marcate).


În terenul de baschet sunt incluse și semicercurile pentru aruncări libere, care vor avea o rază de 1,8 metri, dar și zona coșului de 2 puncte, delimitată prin două semicercuri, cu raza de 6,75 metri, trasate din punctul în care este localizat coșul de baschet.

BASCHETUL: CE ESTE, CUM SE JOACĂ, REGULI DE URMAT

Valoarea punctelor 

La fel ca în majoritatea sporturilor, și în cazul baschetului este declarată câștigătoare echipa care înscrie cele mai multe puncte. Totuși, spre deosebire de fotbal sau handbal, la baschet, mingea care trece prin coș poate aduce un număr diferit de puncte, în funcție de locul în care a fost făcută aruncarea și de tipul aruncării.


În cazul unei aruncări libere, acordate în urma unei greșeli a echipei adverse, valoarea unui coș este de un punct. În ceea ce privește zona din care este făcută aruncarea, se vor acorda 2 puncte pentru un coș înscris din zona de 2 puncte, demarcată printr-un semicerc, sau 3 puncte pentru un coș marcat din zona de 3 puncte, adică orice zonă de pe teren aflată în afara semicercului care delimitează zona de 2 puncte.


Echipele care activează într-o ligă primesc câte două puncte pentru fiecare joc câștigat, cât un punct pentru o înfrângere și zero puncte pentru un meci pierdut prin forfait (abandon). 

BASCHETUL: CE ESTE, CUM SE JOACĂ, REGULI DE URMAT

Timp regulamentar de joc 

În mod normal, un joc obișnuit de baschet este împărțit în patru sferturi a câte 10 minute, excepție făcând liga americană NBA, unde jocul este împărțit în patru sferturi a câte 12 minute. Între fiecare sfert, mai puțin al doilea și al treilea, și între ultimul sfert și reprizele de prelungiri se acordă câte o pauză de 2 minute, iar între sferturile 2 și 3 se va acorda pauza dintre reprize, de 15 minute.


În cazul în care, la sfârșitul timpului regulamentar, scorul este egal, meciul va continua cu reprize de prelungiri, de câte 5 minute, până ce o echipă va reuși să se impună. În cazul în care se dispută al doilea joc al unei duble manșe, iar la sfârșitul acestuia, numărul total de puncte înregistrate de ambele echipe în cele două întâlniri este egal, se va trece la prelungiri, întocmai ca în cazul prezentat anterior.

BASCHETUL: CE ESTE, CUM SE JOACĂ, REGULI DE URMAT

Numărul jucătorilor dintr-o echipă și rolul fiecăruia

Într-un meci standard de baschet, numărul jucătorilor prezenți pe teren, dintr-o echipă, este de 5. Totuși, în echipă, există un număr total de 12 jucători cu drept de joc, care vor intra și ieși progresiv de pe teren, pe parcursul jocului, pentru că, spre deosebire de alte sporturi, în baschet este permis un număr nelimitat de schimbări.


Cu toate că scopul principal al baschetului este acela de a înscrie cât mai multe puncte, fiecare jucător dintr-o echipă are un rol bine stabilit și anumite calități care îi permit să facă față cu succes oricărei situații. Astfel, pe un teren de baschet vor fi întâlnite cinci categorii de jucători, câte unul din fiecare:


Shooting guard 

Este cel mai bun aruncător din echipă și are abilitatea de a înscrie des coșuri de trei puncte. Se poate demarca ușor și poate înscrie chiar și atunci când presiunea pusă de adversar este una mare. Jucătorii din această categorie sunt dependenți de coechipierii lor, care trebuie să intuiască momentul oportun în care să le paseze mingea. 

Point guard 

Este un adevărat conducător de joc, fiind deseori considerat antrenorul din teren. Are abilități excelente de dribling și de pasare a mingii, este rapid și are capacitatea de a crea ocazii de înscriere atât pentru el, cât și pentru coechipieri. Rolul unui point guard este și acela de a studia dinamica jocului și de a descoperi anumite slăbiciuni ale echipei adverse, pentru a le exploata.


Small forward 

Acest rol este atribuit unui jucător versatil, care dă dovadă de viteză de reacție, anduranță, capacitate de a se demarca, de a pătrunde în careul advers, de a înscrie coșuri de trei puncte și de a trece cu ușurință în apărare. 

Power forward 

Jucătorii cu acest rol sunt mobili, rapizi, au capacitatea de a marca de sub panou, cu ușurință, dar și din zona de trei puncte. În faza de apărare, acești jucători trebuie să poată bloca adversarii care încearcă să înscrie de sub panou, dar și să poată ține pasul cu jucătorii rapizi.

Center 

Sunt, de regulă, cei mai înalți jucători de pe teren și au cea mai mare forță. Datorită acestor calități, sunt excelenți apărători și pot schimba deseori desfășurarea unui joc, prin abilitățile lor de a pasa mingea, după recuperare. 

Cu toate că pare un sport complex, baschetul este ușor de practicat la nivel amator, așa că, dacă ești în căutarea unei noi activități fizice, se poate dovedi alegerea ideală pentru tine. Cu două coșuri de baschet și o minge, poți transforma orice teren într-unul potrivit pentru practicarea acestui sport.
Ca în cazul oricărui sport, este indicat totuși să ceri și sfatul unui medic specialist înainte de a începe să-l practici. Acesta îți poate spune dacă baschetul este alegerea potrivită pentru tine, ce reguli trebuie să respecți pentru a evita accidentările, dar și ce este de făcut în cazul producerii uneia.  Dacă vrei să afli mai multe efectele unei leziuni legate de sport, te invităm să consulți blogul MedLife - vei găsi acolo multe articole utile despre contuzia genunchiului, fracturi, entorse și alte subiecte de acest tip.