1. Beneficiile antrenamentului de box acasă
Alegi să te antrenezi singur acasă? Tehnicile de lucru specifice boxului oferă o mulțime de beneficii, pentru minte și corp. Află cum te poate ajuta antrenamentul de box acasă să devii o versiune mai bună a ta:
Boxul îmbunătățește coordonarea și stabilitatea pe sol
Fiind un sport de contact, boxul te va obliga să ții în permanență activată poziția de gardă, tu fiind simultan într-o continuă mișcare. Astfel, vei putea câștiga treptat o stabilitate mai bună a corpului, deoarece poziția de gardă influențează obținerea unui centru de greutate mai apropiat de zona mediană a trunchiului.
De asemenea, mișcările circulare în jurul sacului de box de acasă, sau cele specifice shadow boxing-ului, contribuie și la îmbunătățirea coordonării ochi-brațe-picioare. Vei obține în timp un nivel al preciziei mult mai ridicat, din punct de vedere al aplicărilor loviturilor de brațe, indiferent de poziția pe care o ai față de sac, sau de tipul loviturii aplicate.
Favorizează creșterea rezistenței în fața efortului
Boxul își găsește un binemeritat loc în clasamentul celor mai solicitante sporturi de contact din lume. Prin specificul antrenamentelor de box pe care le vei pune în practică acasă, vei lucra la creșterea ritmului cardiac, așadar, la intensificarea transportului de oxigen în organism.
Drept consecință, plămânii și inima vor căpăta în timp mai multă vitalitate, pentru a putea livra cantitatea optimă de oxigen către zonele vitale ale corpului. Astfel, vei simți că, odată cu trecerea timpului și respectarea cu regularitate a sesiunilor de box acasă, vei dobândi mai multă energie.
Ajută la reducerea nivelului de stres resimțit
Exercițiile specifice unui antrenament de box acasă stimulează eliberarea de endorfine în organism, astfel că tonusul mental negativ se va îmbunătăți într-un timp foarte scurt. Așadar, atunci când te simți copleșit de griji, o scurtă sesiune de lovituri la sac poate fi de mare ajutor.
Concentrarea asupra loviturilor aplicate și mișcărilor de corp realizate, în timpul antrenamentului de box acasă, desfășurat într-un spațiu cu lumină naturală, îți poate aduce liniștea mentală de care ai nevoie.
Mai mult decât atât, stresul acumulat determină un nivel de absorbție mai ridicat al toxinelor. De aceea, prin sport, acestea se reduc considerabil. Dezvoltă principalele grupe de mușchi ale corpului
Principalele grupe de mușchi stimulate în timpul antrenamentului de box acasă:
-Mușchii brațelor;
-Mușchii umerilor;
-Mușchii pieptului;
-Mușchii spatelui;
-Mușchii abdominali;
-Mușchii picioarelor.
Atunci când exersezi lovituri de uppercut sau croșee, mișcările specifice stimulează brațele și spatele, în timp ce loviturile directe implică un efort ridicat al mușchilor pieptului și umerilor. De asemenea, shadow boxing-ul sau săriturile cu ajutorul unei corzi de box lucrează mușchii picioarelor, precum și muschii spatelui.
Este recomandat să alternezi tehnicile de lucru, astfel încât să te bucuri de o dezvoltare armonioasă a tuturor grupelor musculare, proces ce trebuie să fie, însă, susținut și cu un plan de alimentație asumat.