CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE CROAZIERĂ ȘI REGATĂ?

Care este diferența dintre croazieră și regată?

Nu numai că navigația nu este unul dintre cele mai practicate sporturi din România în momentul de față, dar tendința de a nu cunoaște cu exactitate diferența dintre tipurile de practică existente duce la o reticență din partea celor dornici de experiențe unice în largul mării.

Decathlon își propune să devină partenerul sportiv ideal, indiferent de activitatea practicată. De aceea, vine în întâmpinarea userilor cu informații concrete despre diferența dintre navigația tip croazieră și regată, împreună cu sfaturile aferente alegerii echipamentului adecvat tipului de practică ales. Scopul cunoașterii acestor aspecte nu este esențial doar în menținerea unui nivel maxim de siguranță la bordul ambarcațiunii, ci și în conferirea unui confort optim, pentru a te putea bucura din plin de experiență!

Navigația tip croazieră

golf, navigație pe durata unei zile întregi, pe coastă, în largul mării sau chiar pe întinderea oceanelor. Aceste excursii pot fi făcute individual, sau alături de prieteni și familie.

Ambarcațiunile pot naviga unitar sau în flote compuse din alte persoane care împărtășesc aceeași pasiune. Vasele pot fi controlate de către proprietarul direct, care de multe ori se ocupă și de mentenanța acesteia sau de eventuale modificări în conformitate cu nevoile și gusturile personale, sau pot fi închiriate pentru un tip anume de ieșire pe apă. În unele cazuri se practică inclusiv „închirierea” unui comandant de navă sau a unui întreg echipaj. Persoanele pasionate de acest tip de practică fac croaziere pentru a controla personal ambarcațiunea și a-i înălța velele, fie că este vorba de nave înalte, cele clasice sau unele reconstituite special.

Croazierele de câteva zile necesită o atenție deosebită anumitor procese precum logistica, navigația, meteorologie, geografie locală și istorie, pescuit și condiție fizică. O dată achiziționată o ambarcațiune, ieșirile pe mare cu aceasta nu vor fi costisitoare, de cele mai multe ori fiind mai accesibile decât o vacanță obișnuită „pe pământ”. Ca și beneficii ale practicii sportive, se va observa o îmbunătățire în ceea ce privește încrederea în sine, responsabilitatea, spiritul economic și multe alte abilități necesare. Pe lângă procesele ce au legătura strict cu navigarea, toate celelalte activități zilnice trebuie luate în considerare la bord. Acestea pot fi îndeplinite fără dificultate de membrii familiei. Această organizare va avea ca efect principal o aventură plăcută pentru fiecare persoană implicată.

Unul dintre cele mai practicate tipuri de croazieră pe coastă este gunkholing, aceasta fiind o activitate recreațională de familie, practicată pe timpul verii. Constă în navigarea într-un interval de mai multe zile, cu înnoptare la bordul ambarcațiunii, pentru a explora eventuale insule izolate găsite pe traseu, înotul sau chiar pescuitul. Multe ape din apropiere, golfuri sau țărmuri pot deveni trasee ideale pentru acest tip de croazieră. Excursiile pe apă alături de prieteni și familie pot deveni experiențe ce vor rămâne permanent în memoria participanților.

Datorită intervalelor de mai multe zi pe care se întinde de cele mai multe ori o croazieră, echipamentul celor de la bord este unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare, pentru a asigura confortul întregii echipe pe toată durata călătoriei. De aceea, recomandăm urmărirea sistemului de 3 straturi în ceea ce privește îmbrăcămintea, pentru a vă putea adapta ținuta condițiilor meteorologice schimbătoare din larg.

Acest sistem presupune înlocuirea articolelor vestimentare groase, pe care majoritatea au tendința pe a le alege pentru temperaturile scăzute din cursul dimineții cu 3 straturi textile ce pot fi interschimbate: tricou, polar și jachetă cerată impermeabilă. Fie că în materie de încălțăminte preferați cizmele, mocasinii sau pantofii cu aspect sportiv, acest articol este unui esențial la bordul navei. Nimic nu poate anula plăcerea unei croaziere mai repede decât o accidentare, mai ales la nivelul picioarelor, care ar fi putut fi prevenită. Echipa Decathlon vă invită să descoperiți gama de încălțăminte special concepută cu talpă aderentă ce nu lasă urme la bordul ambarcațiunii. O pălărie sau o șapcă reprezintă de asemenea un articol ce nu trebuie omis, deoarece vă protejează de razele solare puternice din timpul zilei. O pereche de mănuși, fie din piele sintetică sau neopren pot diminua considerabil uzura la nivelul mâinilor, apărută ca urmare a manevrării funiilor și celorlalte componente ale bărcii.

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE CROAZIERĂ ȘI REGATĂ?

Regată

Regata, pe de altă parte, reprezintă ramura tip competiție a navigației. Termenul se referă în mod normal la ambarcațiunile plutitoare, dar în ultima perioadă și competițiile cu bărci motorizate sunt clasificate în interiorul aceluiași tip de practică. Deși regatele sunt în mod uzual competiții pentru amatori, se desfășoară sub forma unor evenimente bine organizate în prealabil, cu reguli bine stabili în prealabil privind programul și procedurile admise. Regatele pot fi organizate sub forma unui campionat în funcție de zone de sau tipuri de ambarcațiune, dar de cele multe ori se desfășoară doar de dragul competiției și pentru promovarea acestei practici sportive. Durata regatelor de ce mai multe ori depășește o zi, de aceea este esențială echiparea corespunzătoare, atât a bărcii cât și a persoanelor de la bord.

Indiferent de perioada anului, o zi plină în cadrul competiției poate presupune multiple condiții meteorologice: temperaturi scăzute, căldură, vânt, soare, ploaie. Cu cât sunteți mai pregătiți, cu atât vă veți bucura mai mult de ziua respectivă. Diminețile în larg sunt aproape mereu răcoroase, iar uneori întreaga zi poate fi ploioasă. De aceea, echipamentul impermeabil este recomandat. Condițiile de desfășiurare a unei regate implică de cele mai multe ori zone noroioase, chiar daca nu plouă în acea zi. De aceea, este indicat să aveți la îndemână cizme de cauciuc sau încălțăminte specială pentru navigație, care să fie impermeabilă. Nu uitați de pălărie sau șapcă și o pereche de ochelari – dacă este senin, reflexia razelor soalre în apă este puternică și nocivă pentru ochii.

Echipa Decathlon vă invită să descoperiți gama de ochelari de soare special concepuți pentru nagivație, având caracteristica specială de a fi flotabili, diminunând astfel riscul pierderii lor în larg.

Alegerea echipamentului trebuie să se facă în special în funcție de tipul de practică ales, pentru a avea garanția că acesta vă va oferi siguranța și confortul de care aveți nevoie pentru a transforma fiecare ieșire pe apă într-o experiență de neuitat!

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE CROAZIERĂ ȘI REGATĂ?