Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

Ce este tenisul de masă Scurt istoric al tenisului de masă Care sunt regulile tenisului de masă

Fie că vrei să obții un anumit nivel de performanță, fie că dorești să-ți petreci timpul liber într-o manieră plăcută împreună cu familia sau cu prietenii, tenisul de masă este un sport complex, care îți poate satisface nevoi diverse, de la a te menține în formă, până la a-ți îmbunătăți puterea de concentrare ori capacitatea de a construi strategii eficiente pentru a câștiga.

Ca să te bucuri de toate beneficiile pe care ți le poate aduce, este important să-i cunoști regulile, să știi care este cel mai potrivit echipament și ce sfaturi ar fi bine să urmezi pentru o partidă reușită, indiferent de nivelul de practicare. În cele ce urmează, afli tot ce trebuie să știi despre toate acestea, dar și care este istoria acestui sport și ce avantaje îți oferă.

Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

Ce este tenisul de masă

Senzația unică de proiectil care ricoșează din paletă, satisfacția loviturii bine plasate, sunetul inconfundabil al mingii la contactul cu masa, paleta învârtită în timpul primului efect, puterea loviturii pe care o stabilești odată ce-ți construiești strategia de joc sunt câteva dintre ingredientele tenisului de masă, un sport bazat pe instinct, concentrare și împărtășirea emoțiilor.

Tenisul de masă este un sport care poate fi practicat la toate vârstele, fiind ușor și accesibil, și presupune o viteză mare de reacție, precizia execuției, rezistență psihică și fizică. Frumusețea este că îl poți practica la diverse intensități, indiferent de nivelul de pregătire al tău sau al adversarului. Totodată, este unul dintre cele mai plăcute moduri de a petrece timp de calitate împreună cu cei dragi, mai ales când organizezi partide în patru.


Diferența dintre ping-pong și tenis de masă

Dacă te întrebi care este diferența dintre ping-pong și tenisul de masă, trebuie să știi că este vorba despre două tipuri distincte de a practica același sport. Cu alte cuvinte, termenul de ping-pong este folosit pentru a descrie tenisul de masă jucat acasă, în vacanță, la birou, după reguli pe care le stabilești de comun acord cu prietenii sau familia. Ping-pongul este accesibil oricui, indiferent de starea fizică, vârstă, timp sau spațiul disponibil pentru a-l juca. În schimb, tenisul de masă este practica academică din cluburi, competiții naționale și internaționale și care are reguli oficiale. Indiferent de felul în care îl abordezi, tenisul de masă este un sport ideal pentru a începe sau a reveni la practicarea unei activități sportive, nivelul urmând să crească, în funcție de consecvență și de ceea ce îți propui să faci.

Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

Scurt istoric al tenisului de masă

Tenisul de masă își are originea în Anglia sfârșitului de secol XIX, când a apărut ca o adaptare a tenisului de câmp la condițiile unor spații închise. La început, mingile folosite erau din cauciuc și umflate cu aer comprimat, fileul era din lemn, iar paletele erau confecționate din diverse materiale și aveau forme diferite. În 1900, au fost folosite prima dată mingile din celuloid, care, prin zgomotul produs, duc la denumirea de „ping-pong”. Mingile din celuloid sunt acum interzise de federație, din cauza inflamabilității lor, fiind înlocuite de mingi din plastic. Deși, la începutul secolului XX, devenise un sport popular, tenisul de masă intră într-un con de umbră până în 1922, când renaște.

În 1926, a fost înființată, la Berlin, Federatia Internationala de Tenis de Masa (ITTF), care, deși își dorea primul Campionat European, a reușit să organizeze, în luna decembrie a aceluiași an, primul Campionat Mondial de Tenis de Masă, care se desfășura după reguli oficiale. Primul Campionat European avea să aibă loc la Budapesta, abia în 1958. Deși britanicii l-au inventat, tenisul de masă a fost exportat în toată lumea. Acesta a fost dominat de țările din Europa de Est, în anii 1930, apoi de Asia, în anii 1950. Supremația chineză a început în anii 1960, întreruptă, uneori, de Ungaria sau de școala suedeză de tenis de masă. Acest sport a reușit, de asemenea, să joace un rol politic, mai ales în 1971, când, în timpul Războiului Rece, a apropiat China de Statele Unite. Tenisul de masă a devenit sport olimpic în 1988, la Olimpiada de la Seul.

De-a lungul istoriei sale, tenisul de masă a purtat diverse denumiri, cum ar fi tenis miniatural, tenis de sală, de salon, ping-pong, pom-pom, pim-pam, clip-clap, puch-ball.

Care sunt regulile tenisului de masă

Ca să te bucuri de frumusețea jocului, este bine să cunoști regulile tenisului de masa, chiar și atunci când îl practici din pură plăcere. Poți juca tenis de masă în 2 sau în 4, iar un meci poate avea 3 sau 4 seturi. Un set este câștigat când unul dintre jucători sau o echipă cumulează 11 puncte. Dacă se ajunge în situația de egalitate de 10 puncte, atunci câștigă cel ce obține cu 2 puncte mai mult decât adversarul.

În meciurile neoficiale, pe care le joci împreună cu cei dragi, poți opta pentru varianta închiderii setului, la 21 de puncte. Dacă fiecare jucător sau echipă are 20 de puncte, atunci jocul continuă până când se înregistrează o diferență de 2 puncte față de adversar.

Regulile oficiale sunt foarte stricte în privința punctelor, astfel că există situații în care poți pierde puncte în favoarea adversarului, și anume:

-dacă ratezi returul;

-dacă lovești mingea de două ori consecutiv;

-dacă atingi suprafața de joc cu mâna liberă, în timp ce partida este în desfășurare.

Mingea trebuie să sară o singură dată, iar lovitura de voleu este interzisă. La serviciu, mingea trebuie să sară câte o dată pe fiecare parte a mesei. Dacă atinge fileul, dar sare câte o dată pe fiecare parte a mesei, se numește „net” și serviciul se repetă. Serviciul pe diagonală este obligatoriu doar la jocul de dublu (cel cu 4 jucători). După lovitura de serviciu, net-ul nu va mai fi luat în considerare și mingea este jucată normal.

Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar
Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

Ce echipamente sunt necesare pentru tenisul de masă

Dincolo de a respecta niște reguli, practicarea tenisului de masă presupune și folosirea anumitor echipamente, care te ajută să execuți mișcările corect și în deplină siguranță. Astfel, pentru a juca, ai nevoie de o masă cu fileu, o minge și palete speciale.

-Masa pentru tenis de masă:

În competițiile oficiale, masa standard de tenis de masă are o lungime de 2,74 m și o lățime de 1,52 metri, iar distanța dintre aceasta și sol trebuie să fie de 76 de cm. Când vrei să te relaxezi împreună cu familia sau prietenii, suportul de joc poate fi unul oarecare și îl poți adapta și varia, în funcție de context, astfel încât experiența jocului să fie mereu alta. De exemplu, fileul de tip Rollnet îți permite să joci pe o masă de grădină sau de bucătărie. Este important să ții, însă, cont de faptul că suprafața de joc trebuie să garanteze o săritură suficientă pentru ca schimbul de mingi să fie posibil.

Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

-Fileul pentru tenisul de masă

Înălțimea fileului poate fi adaptată, în funcție de lungimea mesei, pentru a înlesni toate tipurile de lovituri permise. De exemplu, dacă fileul este prea înalt, atunci nu vei putea executa lovituri spectaculoase, precum smash-urile, sau cu efect. Astfel, pe o masă standard, înălțimea fileului are 15,25 cm și este amplasat pe lateralele mesei. Pentru ping-pong, este recomandat să folosești un fileu cu o lățime egală cu cea a mesei, pentru evitarea accidentărilor. 

Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

-Paletele pentru tenisul de masă

Paletele pentru tenisul de masă sunt formate dintr-un mâner din lemn, denumit „inima rachetei”, și acoperiri, numite și „fețe lipite pe lemn”. Această combinație îți permite să controlezi foarte bine paleta și să adaptezi viteza la care vrei să joci. În cazul ping-pong-ului, poți opta și pentru palete din plastic dur, care sunt rezistente la șocuri și care pot fi folosite chiar și de către cei neexperimentați.  

Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

-Mingea pentru tenis de masă

Mingea trebuie să fie realizată dintr-un material rezistent, de preferat, plastic, care să nu fie inflamabil și să aibă o formă perfect sferică, pentru a asigura o experiență excelentă de joc. Dimensiunile oficiale sunt de 2,7 grame și un diametru de 40 de mm.

Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

Beneficiile tenisului de masă

Dincolo de a fi un mod plăcut de a petrece timpul cu familia și prietenii, tenisul de masă îți poate oferi o mulțime de beneficii legate atât de starea fizică de sănătate, cât și de cea mentală. Ca multe alte sporturi, tenisul de masă este un excelent stimulator al coordonării minte-corp, un foarte bun exercițiu aerobic și o oportunitate de interacțiune socială. Concret, iată care sunt principalele avantaje pe care le poți avea atunci când practici tenisul de masă:

-îți poți îmbunătăți capacitatea de concentrare - tenisul de masă este un sport de viteză, prin definiție, și cere jucătorului o concentrare ridicată, de care depinde, până la urmă, rezultatul meciului, indiferent de nivelul său de practică; astfel, vei învăța să faci abstracție de ceea ce este în jurul tău și să te concentrezi asupra jocului; 

-îl poți practica la intensități diverse, indiferent de nivelul de pregătire - vorbim despre un sport individual, care poate fi practicat la diverse intensități; atunci când partenerii de joc îți sunt prietenii sau cei din familie, mișcările vor fi mai relaxate, ceea ce îți va permite să joci tenis de masă atât cu un copil de cinci ani, cât și cu o persoană în vârstă; 

-înveți să gândești și să acționezi strategic - dincolo de distracție, tenisul de masă este un sport de strategie, mai ales când îl practici la un nivel avansat; plasarea mingilor, traiectoriile, efectele, plasamentele ingenioase sunt câteva dintre elementele pe care va trebui să le combini, pentru a câștiga; practic, va trebui să-ți observi adversarul și să-i analizezi fiecare mișcare; de pildă, dacă vezi că nu se simte confortabil, joacă pe rever, dacă stă poziționat prea aproape de masă, trimite-i mingi mai lungi; blochează-i plat loviturile topspin, dacă observi că îi place să lovească mai mult cu efect; 

-poți lucra multe grupe de mușchi - este un sport fizic, care implică deplasări rapide și dinamice care solicită, în special gambele și coastele, dar nu numai; 

-îți poți îmbunătăți coordonarea ochi-mâini - tenisul de masă stimulează concentrarea și observația directă; pentru a executa mișcările corect, este nevoie de o bună coordonare între ochi și mâini; 

-socializezi - este un sport social, mai ales când îl joci în 4, iar această interacțiune socială poate contribui la o mai bună stare mentală.

Ce este tenisul de masă - tot ce trebuie să știi despre reguli, beneficii și echipamentul necesar

Sfaturi utile pentru o partidă reușită de tenis de masă

Odată ce știi care sunt regulile, ce echipament îți trebuie și ce beneficii îți poate aduce tenisul de masă, îți mai rămâne un singur pas ca să te bucuri de o partidă reușită: să ții cont de câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți îmbunătățești performanțele, indiferent de nivelul tău de practicare:

-Fiind un joc de strategie, este bine să nu te concentrezi doar pe puncte, ci și pe fiecare minge;

-Antrenează-ți reflexele, ca să ai o mai bună viteză de reacție și o mai mare mobilitate; te poți adapta mai ușor la schimbările rapide de poziție, fără să-ți pierzi echilibrul; 

-Variază loviturile, nu doar pentru frumusețea jocului în sine, ci și pentru că strategia ta este adaptabilă în funcție de adversar; ține cont de reacțiile lui și fă schimbări inspirate, la momentul potrivit; 

-Antrenează-te constant, pentru ca, astfel, dispar impreciziile;

-Ține cont de nivelul tău de pregătire și adaptează, progresiv, intensitatea jocului:

      -nivelul 1 - primele schimburi imprecise, mingi în out și mingi în fileu;

      -nivelul 2 - mingi mai precise, dar jocul rămâne modest, constant în defensivă; mingea este cu       greu returnată pe masă;

       -nivelul 3 - reușești să plasezi bine mingea, fără a avea, însă, forța suficientă;

       -nivelul 4 - ești stăpân pe propriul joc; e momentul să analizezi jocul adversarului și să aplici stilul care îl va destabiliza.


Tenisul de masă nu este doar unul dintre cele mai populare sporturi, care pot fi practicate la orice vârstă, ci și o modalitate plăcută de a petrece timp de calitate împreună cu familia sau prietenii. Ca să eviți accidentările, dar și pentru a te bucura pe deplin de beneficiile pe care ți le poate aduce, nu uita de echipamentul potrivit și ia seama la regulile și recomandările utile, cum sunt și cele de mai sus.