DESCOPERĂ NOI EXPERIENȚE SPORTIVE: CAIAC-CANOE!

Descoperă noi experiențe sportive: caiac-canoe!

CE AR TREBUI SĂ ȘTII DESPRE CAIAC-CANOE? PRINCIPIILE DE BAZĂ ÎN CAIAC-CANOE BENEFICIILE PRACTICĂRII DE CAIAC-CANOE

Canoea și caiacul sunt ambarcațiuni ce se propulsează cu ajutorul pagaiei. Ușor manevrabile, acestea îți permit să admiri peisaje inedite, doar vâslind.

DESCOPERĂ NOI EXPERIENȚE SPORTIVE: CAIAC-CANOE!

1. Ce ar trebui să știi despre caiac-canoe?

Caiac-canoe este un sport ce se practică la nivel amator sau de competiție, în ambarcațiuni individuale, cu 1 singur loc sau cu un echipaj de până la 4 persoane.

Trebuie să facem distincția, pe de o parte, între canoe, de origine amerindiană – ambarcațiune ce se propulsează cu ajutorul unei pagaie simple, în timp ce practicantul stă în genunchi sau în picioare, atunci când vâslește. Caiacul, pe de altă parte, de origine eschimosă, se propulsează cu o pagaie dublă, iar practicantul este așezat, atunci când vâslește.

Caiac-canoe se practică pe ape calme (iazuri, canale, fluvii), pe ape repezi (râuri) sau pe mare/ ocean. Disciplinele sunt variate: plimbare, drumeție, caiac polo (baschet practicat din caiac), cursă de viteză, în linie dreaptă, coborâre pe râu, slalom, caiac-surf, caiac rodeo (freestyle), caiac extrem (coborâre a unui râu învolburat).

2. Principiile de bază în caiac-canoe

Caiac-canoe este un sport ce se practică pe apă. La fel ca la navigație, este necesar să știi să înoți sau, cel puțin, să fii familiarizat cu apa și să porți o vestă de flotabilitate, în eventualitatea unei căderi în apă (la nivel începător, acest sport se practică pe ape calme, se întâmplă foarte rar să cazi în apă, însă vesta de flotabilitate este absolut necesară pentru a avea timp să ajungi la caiac și a putea reveni reveni la bord mai ușor).

Începătorilor le este recomandat să aleagă o ambarcațiune stabilă, cu bază plată și să navigheze pe ape calme. Dacă îți dorești un caiac ușor de transportat, alege unul gonflabil. Pentru siguranța utilizatorilor, toate caiacele din oferta noastră respectă norma ISO 6185-1, ce garantează că acestea vor continua să plutească și le vor permite utilizatorilor să ajungă la mal chiar și cu 1 cameră spartă (în total, caiacul având 3 camere).

În etapa de învățare, este recomandat să alegi caiacul în detrimentul canoei, caiacul fiind mai adaptat începătorilor. Pagaia dublă facilitează menținerea direcției și stabilitatea pe apă, precum și asimilarea rapidă a mișcărilor de bază, la dreapta și la stânga. În caiac, practicantul este așezat, având o poziție confortabilă. În plus, caiacul este ambarcațiunea cel mai des întâlnită în școlile de sporturi nautice, unde se învață acest sport.

După depășirea perioadei de inițiere, poți trece la disciplina mai tehnică, și anume canoe. Poziția din care practicantul vâslește, din genunchi, crește instabilitatea și te solicită mai mult. Direcția ambarcațiunii este mai dificil de controlat, dat fiind că se utilizează o pagaie simplă, cu care se vâslește pe o singură latură.

Imediat ce începi să vâslești, vei înainta în direcția punctului pe care ți l-ai stabilit ca reper. Vei progresa rapid și vei învăța să direcționezi canoea cu mai multe mișcări consecutive din pagaie, pe aceeași latură, pentru a corecta direcția de deplasare. Pe măsură ce capeți experiență, vei observa că, pentru direcționarea ambarcațiunii, va fi nevoie doar să îți dozezi efortul și forța cu care pagaia împinge apa.

Pentru acest sport, terenul de practicare este nelimitat, vei găsi mereu un nou loc de descoperit, adaptat nivelului tău, dar și dorinței de a admira peisaje noi

DESCOPERĂ NOI EXPERIENȚE SPORTIVE: CAIAC-CANOE!
DESCOPERĂ NOI EXPERIENȚE SPORTIVE: CAIAC-CANOE!

3. Beneficiile practicării de caiac-canoe

Practicarea acestui sport se face în timpul liber, în natură; este momentul perfect pentru a profita de soare, apă și de peisaje. Tonifiază musculatura, dezvoltă coordonarea, echilibrul, capacitățile cardiace și respiratorii. De asemenea, are efecte benefice asupra memoriei și asupra puterii de concentrare.

Cei mai solicitați mușchi sunt cei ai brațelor (bicepși, tricepși), ai spatelui (dorsali), abdominali, având un rol esențial în propulsarea cu ajutorul pagaiei. Mușchii gambelor sunt solicitați pentru menținerea echilibrului.

DESCOPERĂ NOI EXPERIENȚE SPORTIVE: CAIAC-CANOE!

4. Cum poți ști dacă acest sport ți se potrivește?

Primul avantaj al acestui sport este că fiecare îl poate practica în ritmul propriu, după ce s-a familiarizat cu apa și cu principiile de bază. Poți începe cu plimbări scurte și, treptat, să extinzi traseele, timp în care îți poți îmbunătăți tehnica de vâslit, dar și condiția fizică.

Această practică sportivă este incredibil de versatilă – vei găsi cu ușurință un loc numai bun de admirat din caiac sau din canoe.

Adulții și copiii pot practica acest sport respectând câteva reguli minime de siguranță: să știe să înoate sau să fie familiarizați cu apa și să poarte vestă de flotabilitate (sau chiar vestă de salvare, pentru greutate sub 30 kg). Astfel, vă puteți bucura în familie de experiențe noi, în caiac sau în canoe!

Indiferent de durata practicării, este absolut necesar să folosești o vestă de flotabilitate (unele modele au și un buzunar pentru rezervorul de apă, pentru hidratare rapidă și ușoară), o husă etanșă pentru telefon. Nu uita să verifici prognoza înainte de a ieși pe apă. Vântul din față, mareea sau curenții îți pot strica experiența.

5. Echipamentul necesar pentru caiac-canoe

Pentru transportare și depozitare ușoară, recomandăm un caiac gonflabil, precum și o pagaie demontabilă (ce poate fi depozitată și transportată în rucsac). Nu uita de vesta de flotabilitate și de rucsacul etanș, pentru a evita ca lucrurile personale pe care le iei cu tine să se ude.

CAIACE GONFLABILE
Există mai multe versiuni de caiace gonflabile, de 1, 2 sau 3 persoane. Caiacele de 2 sau 3 persoane pot fi utilizate și de către 1 singură persoană, datorită sistemului ce permite detașarea scaunelor. Acest tip de caiace se umflă ușor, în câteva minute, cu o pompă de joasă presiune (2 camere laterale și 1 la bază, ce se umflă prima). Camerele pot fi schimbate ușor, datorită fermoarului de pe materialul textil ce le acoperă.

PAGAIELE
Este important să alegi o pagaie cu o dimensiune adaptată greutății tale, dar și lățimii caiacului. Pagaiele fixe sunt simple, însă nu pot fi adaptate la înălțimea utilizatorului. Pagaiele reglabile pot fi, însă, utilizate de mai mulți membri ai familiei. Dacă vrei ca pagaia să poată fi ușor depozitată alături de caiacul pliat în rucsac, alege modelul demontabil în 4 segmente.

POMPELE
Pentru umflarea caiacului în doar câteva minute, poți alege o pompă de mână, de joasă presiune, simplă sau cu acțiune dublă (aerul este împins în interior atât la ridicarea, cât și la coborârea mânerului). Dacă vrei să eviți umflarea manuală a caiacului, poți alege o pompă electrică, ce se conectează la priza mașinii. Cele 3 camere ale caiacului vor fi, astfel, umflate la presiunea corectă, fără a depune prea mult efort.