1. Ce înseamnă pescuitul sportiv și care este echipamentul unui pescar sportiv?
Pescuitul sportiv înseamnă pescuitul în mod recreativ, care diferă de cel comercial, în care se pescuiește strict pentru a prinde și comercializa prada. Pentru pescuitul comercial se fac documente speciale, prin care se atestă faptul că se va prinde o anumită cantitate din speciile de pești dorite și că acea cantitate va fi comercializată pentru consum la diferite centre de vânzare.
Pescuitul sportiv, în funcție de zona în care se pescuiește, poate fi îngrădit în ceea ce privește păstrarea exemplarelor prinse. În unele zone este obligatorie adoptarea stilului de pescuit prinde și aruncă (catch and release), ceea ce înseamnă faptul că toată prada va trebui eliberată înapoi în apă imediat după ce a fost prinsă pentru a putea păstra volumul speciei de pește intactă, iar în alte zone se percep taxe în funcție de cantitatea de pradă ce poate fi păstrată de către pescari. Aceste taxe, precum și cantitatea permisă, sunt stabilite de la o zonă de pescuit la alta.
Pescuitul sportiv (la fel ca și cel comercial, de altfel) nu se poate face fără un echipament pentru pescuit. Bineînțeles, în funcție de stilul de pescuit, echipamentele se împart în anumite categorii, cum sunt cel pentru pescuitul staționar, pentru pescuitul la crap, pentru pescuitul la răpitori, pentru cel marin și așa mai departe. Însă cel mai des întâlnit este pescuitul staționar, practicat de majoritatea pescarilor ce practică această activitate în mod recreativ.
Pentru pescuitul staționar, este necesară, în primul rând, o undiță sau o lansetă. Diferența dintre cele două o face faptul că lanseta are aplicată și o mulinetă, ce asigură aruncarea momelii de pescuit mult mai departe decât o poate face o undiță, în cazul în care se vrea acest lucru. Pe lângă fire, ai nevoie, bineînțeles, și de cârlige pentru a putea prinde peste. De asemenea, se folosesc și plumbi de diferite dimensiuni pentru a putea scufunda firul la o anumită adâncime dorită în funcție și de specia de pește care se vrea prins. Momeala este, bineînțeles, nelipsită pentru a ademini prada în cârlig. Fără aceasta, este imposibil ca un pescar să poată prinde pești. În plus, este necesară o plută care să te ajute să vezi imediat atunci când pestele este interesat de momeală sau dacă s-a prins deja în cârlig.