1. Ce este fotbalul?
Fotbalul este un sport disputat între două echipe, cu 11 jucători fiecare în formula de start (10 jucători de câmp + 1 portar), jucători de rezervă și staff tehnic. Estimările arată că la începutul secolului 21, fotbalul era jucat în peste 200 de țări din întreaga lume, de peste 250 de milioane de jucători.
Un meci de fotbal se dispută pe un teren dreptunghiular, împărțit în două jumătăți identice. Fiecare jumătate conține câte o poartă, apărată de portar. Miza unui joc de este de a înscrie cât mai multe goluri în poarta adversă, cu ajutorul unei mingi de fotbal.
În afara de portar și de situațiile în care se realizează aruncările de la marginea terenului, fotbalul este un joc în care atingerile balonului cu mâinile sau brațele sunt interzise jucătorilor. Meciul poate avea 3 variante de rezultat final:
Victoria gazdelor. Ex: 3-1; 5-4; 2-0 etc
Remiză. Ex: 0-0; 2-2; 4-4 etc
Victoria oaspeților. Ex: 0-2; 1-3; 3-5.
La nivel mondial, forul desemnat să guverneze acest sport este FIFA (Fédéretion Internationale de Football Association), cu 209 state membre. Fondată în 1904, este considerată de mulți cea mai prestigioasă organizație sportivă din întreaga lume.
În Europa, continentul cu cea mai mare bază de susținători ai acestui fenomen sportiv, organismul de reglementare al fotbalului este UEFA (the Union of European Football Associations), cu 55 de state membre.
Regulile sale simple, accesul facil la tehnologiile ce permit vizualizarea în timp real a competițiilor de profil, precum și simplitatea procurării echipamentelor necesare pentru practicarea sa, au contribuit la popularizarea acestui sport la nivel mondial.
În prezent, fotbalul reprezintă o adevărată cultură globală, un stil de viață asumat atât de suporteri, cât și de cei aflați în teren. Iată care este istoria acestei discipline sportive: