ÎNVAȚĂ SĂ JOCI BADMINTON

Învață să joci badminton

1. PRIZA RACHETEI DE BADMINTON 2. ÎNVAȚĂ SĂ SERVEȘTI 3. LOVITURI JOASE SAU ÎNALTE 4. CUM TE DEPLASEZI PENTRU A ACOPERI ÎNTREGUL TEREN DE BADMINTON

Îți place badmintonul și ai vrea să progresezi, să înveți mai multe? Cum să ții racheta corect, cum să servești, cum se desfășoară un schimb de fluturași sau cum să te deplasezi pe teren. Iată câteva recomandări de la Sébastien Plançon, practicant de 30 de ani și antrenor de badminton. 

1. Priza rachetei de badminton

Priza este modul de prindere a rachetei. În badminton, există mai multe tipuri de prize, pe care este recomandat să le cunoști.

Prima este priza universală (sau priza neutră). Aceasta se aplică majorității loviturilor. Se folosește la backhand și forehand. Pe scurt, permite trecerea de la o priză la alta, în doar câteva secunde.

– Coboară ușor mâna pe grip, ca și cum ai strânge mâna cuiva.

– Păstrează degetul mic, inelarul și degetul mijlociu pe gripul rachetei, păstrând o distanță între degetul arătător și cel mijlociu. Degetul mare trebuie să atingă muchia mânerului. Între baza degetului mare și grip rămâne un spațiu.

– Alternează de la backhand la forehand. Dacă ești dreptaci, întoarce racheta spre dreapta. Întinde degetul mare în spate. Pentru a efectua o priză backhand, întoarce racheta spre stânga, degetul mare și cel arătător trebuie să formeze un V.

2 erori de evitat: când ții mâna pe mâner, priza trebuie să fie relaxată. Nu strânge prea tare. Palma nu trebuie să coboare prea mult pe mâner.

Recomandarea noastră: antrenează-te, trecând alternativ de la o priză la alta.

ÎNVAȚĂ SĂ JOCI BADMINTON

2. Învață să servești

Jucătorul se află în careul pentru serviciu, aproape paralel cu fileul, cu corpul ușor întors (în diagonală) spre terenul adversarului.

– Picioarele sunt pe aceeași axă, cu piciorul dominant adus ușor mai în față.

– Menține spatele drept.

– Înainte de a lovi fluturașul, prinde-l ușor, cu degetul mare și cu arătătorul, de partea din plastic/pene.

Unii jucători țin fluturașul și de bază, înainte de a-l lăsa să cadă pentru a servi. Acest lucru nu este interzis, însă poate afecta continuitatea mișcării.

Recomandarea antrenorului: cel mai simplu este să servești folosind priza forehand, pentru a avea o vizibilitate cât mai bună asupra fluturașului și a rachetei. În cazul prizei backhand, racheta va fi în spate și nu vei avea vizibilitate asupra ei.

Atenție la erori: dacă fluturașul cade în afara zonei de serviciu din terenul advers, ai pierdut punctul.

Bine de știut: există 3 modalități de a servi, în funcție de locul unde vrei să ajungă fluturașul. Cel clasic este serviciul lung, dacă vrei să trimiți fluturașul pe linia de fund.

Exercițiul propus de antrenor: pentru a lovi fluturașul astfel încât să ajungă unde ți-ai propus: fixează-ți o țintă pe terenul advers și exersează-ți loviturile pentru a atinge această țintă. Poți alterna între serviciul lung și cel scurt. De obicei, serviciul lung este mai des folosit în jocurile la dublu.

ÎNVAȚĂ SĂ JOCI BADMINTON

3. Lovituri joase sau înalte

Odată ce ai învățat prizele corecte și cum să servești, trebuie să știi că loviturile tale nu vor fi perfecte de la început. Schimburile sunt mai degrabă scurte, sacadate. Dar, cu antrenamente consecvente, vei progresa rapid.

La badminton, loviturile pot fi joase sau înalte (cu racheta jos sau pe deasupra capului). Atunci când servim, loviturile sunt joase. Începătorii au tendința de a lovi, cu precădere, sus. Este recomandat să stăpânești ambele tipuri de lovituri, pentru a putea da viteză fluturașului.

Explicațiile antrenorului:

Pentru loviturile înalte, ne folosim de forța brațului. Mișcarea este mai amplă, pleacă de la picioare, apoi urcă spre șolduri, spre umeri, cot, antebraț și, într-un final, ajunge la încheietură. Toate mișcările sunt conectate între ele. Mișcarea trebuie să aibă continuitate, pentru ca fluturașul să capete viteză.

Când lovim sau primim fluturașul având racheta jos, jucăm mai mult din antebraț și încheietură. Progresând, această mișcare va deveni mai puternică, fără a fi foarte amplă. Cu o tehnică îmbunătățită, mișcarea din antebraț și încheietură se relaxează, iar energia loviturii va pleca din vârful rachetei, astfel fluturașul poate ajunge pe linia de fund.

Exerciții pentru a primi și a trimite înapoi fluturașul cu racheta jos: partenerul de jos stă în fața ta și îți aruncă fluturașul cu mâna. Tu îl vei lovi doar cu racheta jos. La acest tip de lovitură, mișcările nu sunt ample, ci relaxate.

ÎNVAȚĂ SĂ JOCI BADMINTON

4. Cum te deplasezi pentru a acoperi întregul teren de badminton

Cu cât schimburile sunt mai lungi (ceea ce se întâmplă des atunci când progresezi), cu atât ești nevoit să alergi mai mult, dar și să îl faci pe adversarul tău să alerge. Astfel, reușești și să acoperi o suprafață cât mai mare de teren. Trebuie, așadar, să înveți să te deplasezi în toate direcțiile.

Prima mișcare pe care trebuie să o înveți este pasul adăugat, pentru a te deplasa spre linia de fund a terenului, deci în spate. Această mișcare permite interceptarea fluturașului de pe linia de fund, fiind mai rapidă decât alergarea.

Recomandarea antrenorului: antrenează-te pentru a te deplasa în spate în pas adăugat. Întâi, fără a lovi fluturașul, apoi cu schimburi de fluturași.

Începătorii nu adoptă, întotdeauna, poziția corectă pe teren. Tendința este de a sta cu fața la adversar (ni se pare o poziție sigură, pentru că vedem atât fluturașul, cât și racheta), dar această poziție, nu te ajută să trimiți fluturașul în direcția dorită, nici să te deplasezi la timp. De aceea, este recomandat să te poziționezi ușor din profil. Astfel, mișcările tale vor fi mai ample, mărind distanța dintre rachetă și fluturaș.

În urma antrenamentelor consecvente, vei constata că vei ajunge să te poziționezi natural din profil.

ÎNVAȚĂ SĂ JOCI BADMINTON