MTB ROMÂNIA – SĂNĂTATE ȘI BUNĂ DISPOZIȚIE PE DOUĂ ROȚI

MTB România – sănătate și bună dispoziție pe două roți

Ce culoare are lumea privită din șaua bicicletei? Ce gust are aventura când cutreieri țara în compania mountain bike-ului tău preferat?

Dacă te numeri printre pasionații mersului pe bicicletă, atunci știi cât de multe beneficii îți aduce acest hobby. Pe langa un corp tonifiat, energia și bucuria de care poți avea parte atunci cand parcurgi trasee urbane sau montane întinse pe câțiva kilometri buni nu pot fi descrise în cuvinte. Fie că alegi să pleci singur într-o călătorie pe bicicletă, fie că ai deja un grup de prieteni cu care împărtășești aceeași pasiune, trebuie să știi că și în România există câteva zone superbe care pot fi descoperite în timp ce pedalezi neobosit.

1. Mountain bike în românia – între sport și hobby

Deși istoria mountain biking-ului a început în Statele Unite ale Americii (mai exact, în zona San Francisco), prin anii `70, în România, MTB a ajuns abia după revoluția din 1989. Pasionații de ciclism au fost incantati de ce puteau face cu o bicicletă de tip mountain bike, mai ales pe un teren situat la polul opus unei străzi sau șosele obișnuite, adică accidentat, montan, provocator. De la o simplă activitate de weekend și până la transformarea acesteia într-o competiție periodică nu a fost nevoie de prea mult timp.

Așadar, după ce primele concursuri au început să apară, mountain biking-ul în România a trecut la următorul nivel, cel profi. Un avantaj de care pasionații de MTB profită din plin este că țara noastră este mai mult decât generoasă atunci când vine vorba de mountain bike trails.

1.1. Trasee MTB în România

Muntele îi atrage nu doar pe iubitorii de trekking și alpinism, ci și pe cei care au mountain biking-ul în sânge. Peisajele impresionante care străjuiesc potecile întortocheate ale munților din România nu sunt principalul motiv pentru care pasionații de MTB aleg zonele muntoase. Cumva, frumusețea locurilor se îmbina perfect cu dificultatea traseelor, într-o simbioză benefică spiritului aventurier.

Traseele de MTB din România sunt împărțite pe grade de dificultate. Traseele nu seamănă unul cu altul, fiind caracterizate atât de unicitatea zonei, cât și de cea a terenului. De exemplu, un traseu din munții Leaota întins pe circa 40 km este diferit de unul din munții Făgăraș care are aceeași lungime.

1.2. Optează pentru traseul care te avantajează

În momentul în care te-ai decis să petreci un weekend pedalând prin munți, alege o rută care se potrivește nivelului tău. Dacă ești începător, nu te aventura – mai ales dacă pleci singur – pe un traseu complicat. Dozează-ți energia astfel încât să nu te epuizezi. Optează pentru parcurgerea rutei din două bucăți și oprește-te la o cabană/pensiune pentru a-ți reîncărca bateriile pentru ziua următoare. De exemplu, drumul de dificultate intermediar-avansat care trece prin munții Făgăraș (Cârța – Cârțișoara – Transfăgărășan – Bâlea Cascadă) îți oferă priveliști uimitoare și posibilitatea să te obișnuiești cu traseele care implică mai multe serpentine.

O rută care îi vizează mai ales pe începători este situată în munții Măcin (estul României), cu punct de plecare din localitatea Greci, având ca destinație finală vârful Căpușa (433 m altitudine). Drumul este unul forestier, cu urcușuri și coborâșuri pe parcursul a 3-4 ore, cu tot

MTB ROMÂNIA – SĂNĂTATE ȘI BUNĂ DISPOZIȚIE PE DOUĂ ROȚI

2. Cum să te pregătești corect pentru o călătorie de câteva zile cu bicicleta

După ce te-ai decis cu privire la traseul de urmat și ai stabilit data de plecare, e timpul să treci la etapa următoare: pregătirea echipamentului. E inutil de subliniat faptul că trebuie să fii într-o condiție fizică bună spre excelentă ca să parcurgi cu succes un traseu de mountain bike! De asemenea, bicicleta din dotare trebuie să meargă perfect, iar pentru asta, e necesar să o inspectezi îndeaproape. Nu îți dorești să rămâi blocat pe coclauri din cauza unor probleme care puteau fi preîntâmpinate.

Dacă ciclismul pe șosea presupune purtarea unui echipament mai mulat, cel destinat zonelor montane agreează hainele ceva mai comode, care să ofere libertatea de mișcare atât de necesară. Nu uita să adaugi în bagaj și un echipament impermeabil în cazul în care se anunță vreme ploioasă. Pentru o călătorie de weekend, ai nevoie de un rând de haine de schimb (tricou, șorț, pantaloni lungi, șosete, lenjerie), cască plus ochelari de soare, trusa sanitară și cea de scule, apă și săruri de hidratare, hrană neperisabilă și ușor de transportat (conserve sau supă la plic, ciocolată, batoane energizante, nuci și alune).

Chiar dacă acum există ceasuri cu GPS și telefoane ultra-performante, adaugă, totuși, în bagaj și harta zonei unde urmează să te aventurezi. De asemenea, în borseta pe care o vei avea mereu la îndemână, pune și un fluier. Nu se știe când vei avea nevoie de el. Dacă traseul este unul de două zile, fă-ți din vreme rezervare la o cabană sau pensiune.

MTB ROMÂNIA – SĂNĂTATE ȘI BUNĂ DISPOZIȚIE PE DOUĂ ROȚI