7. Întrebări frecvente despre scuba diving
7.1. Cine poate face scuba diving?
Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 10 și 80 de ani poate participa la cursurile de scuba diving. Excepție fac doar cei cu un istoric medical incompatibil cu practicarea acestui sport subacvatic: hipertensiune, astm indus de frig sau efort, diabet.
Așadar, scuba diving-ul poate fi practicat de toată lumea, atât timp cât practicanții respectă indicațiile instructorilor și demonstrează abilități fizice optime pentru acest tip de scufundare. Este ideal să fii odihnit, atunci când mergi la scuba, ținând totodată cont de faptul că echipamentul are o anumită greutate și poate fi incomod pentru tine.
Trebuie să mai ții cont și de presiunea resimțită la nivelul urechilor, ee devine din ce în ce mai puternică, pe măsură ce tu cobori. Dacă ești o persoană cu anumite probleme de sănătate, asociate structurii interne a urechii, sau care a suferit de curând o intervenție chirurgicală în această zonă a capului, îți recomandăm să ceri sfatul medicului specialist, în privința practicării acestui sport.
Subiectul presiunii este atins și în timpul sesiunii de instructaj, existând tehnici pentru abordarea corectă a acestui aspect, printr-o coborare treptată sau revenirea la suprafață oricând se dorește acest lucru, dacă scufundătorii nu se simt confortabil cu senzația resimțită.
7.2. Care sunt cele mai frumoase locații pentru scuba diving?
Dacă ești un diver începător, sau în curs de obținere a certificării, poți începe în zone descrise de un nivel al dificultății redus, precum zonele de scuba diving din Grecia. Vara, vizibilitatea în apele Greciei, ideale pentru scuba, atinge valoarea de 30 de metri, nu sunt curenți, iar temperaturile medii din apă sunt de 27°C (evident, în zona de suprafață).
Dacă ai deja experiență în scuba diving, îți propunem 4 zone preferate pentru acest tip de scufundare, datorită bogăției descoperite sub apă:
Mexic și Caraibe: Belize (a doua cea mai mare barieră de corali din lume și cea mai mare groapă marină în care diverii se pot scufunda), Cuba, Republica Dominicană, Bahamas, Insulele Cayman, Jamaica.
Australia: Marea Barieră de Corali și bogățiile pe care aceasta le oferă celor care vin în această zonă a lumii pentru scuba.
Asia de Sud-Est: Indonezia (în special, sudul insulei Bali), Filipine, Malaysia.
Zona Mării Roșii: Egipt (în apropiere de stațiunea Sharm El Sheikh – Ras Mohamed Nature Reserve).
7.3. Trebuie să știu să înot înainte de a face scuba diving?
Este indicat să știi să înoți, pentru a te bucura din plin de experiența pe care o poate oferi scuba diving-ul. Vezi sfaturile Decathlon privind principalele stiluri de inot pentru incepatori si avansati.
Recomandarea noastra este să testezi mai întâi experiența oferită de snorkeling, pentru a te putea obișnui treptat senzația asociată prezenței tale sub apă, pentru perioade medii și mari de timp.
7.4. Pot să fac scuba diving fără instructor?
Dacă este pentru prima dată când practici această activitate, sau în cazul în care ești un diver fără o acreditare specifică, îți recomandăm să eviți scufundarea fără asistența unui instructor. De asemenea, este vitală prezența unui instructor pentru cel mult doi oameni din grupul de participanți la acest tip de scufundare, motivele fiind simplu de înțeles.
7.5. Am nevoie de certificare pentru a face scuba diving?
Pentru scufundătorii amatori, nu este nevoie de certificare pentru scuba diving. Dacă, însă, ai de gând să practici acest tip de sport fără instructor și, mai important decât atât, în zone cu un nivel ridicat de dificultate, poți opta pentru o certificare recunoscută la nivel mondial.
PADI (Professional Association of Diving Instructors) sunt cele mai cunoscute acreditări din acest domeniu de activitate. Certificatul PADI se obține în urma absolvirii unui curs de specialitate, cu durata de minim 4 zile, în timpul căruia ești supus mai multor teste.
Atestarea PADI acoperă o scară variată a nivelurilor de expertiză. Cele mai avansate niveluri îți permit atât autonomia față de un instructor acreditat, cât și permisiunea de a te scufunda la cele mai mari adâncimi permise pentru acest sport. Ex: Blue Hole – 40 de metri adâncime.
Iată care sunt cele mai importante sfaturi dedicate celor care vor să testeze acest tip de experiență. Noi susținem pasiunea ta pentru scuba diving, oferindu-ți soluții de echipament adecvate, astfel încât să te bucuri de confort, siguranță și libertate în mișcare, ori de câte ori realizezi scufundări.