SPORTURI PENTRU COPII – ALEGERILE CELE MAI POTRIVITE ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ

Sporturi pentru copii - recomandări în funcție de vârstă 

Vezi ce sporturi pentru copii este indicat să practice micuțul tău în funcție de vârsta, ce beneficii oferă și cum se alege echipamentul pentru practicarea lor.

Foarte mulți părinți se hotărăsc ca micuții lor să urmeze cursurile unui sport, dorind ca aceștia să fie mai disciplinați, să facă față cu brio tuturor încercărilor cu care se vor confrunta în copilărie, la grădiniță sau la școală, să fie independenți și să aibă încredere în forțele proprii.

Convinși că toate aceste lucruri le vor obține foarte ușor cu ajutorul sportului, părinții încearcă să-și dea seama ce tip de activitate sportivă se potrivește micuților, fără să țină cont de unele detalii importante: vârsta, personalitatea și nu numai.

În articolul de mai jos vei descoperi o mulțime de informații utile despre sporturile pe care copilul tău le-ar putea urma fără probleme, ținând cont de vârsta și de temperamentul său, dar și cum trebuie să se echipeze acesta pentru o mai bună protecție și pentru confortul personal.

1. Beneficiile sportului pentru copii

Mișcarea este importantă în viața oamenilor, așa că, trecând dincolo de propriile dorințe și așteptări, adulții ar trebui să ia cele mai bune decizii pentru cei mici și să-i consulte cu privire la propriile lor opțiuni sportive. S-ar putea să constate că au aceleași înclinații sau, din contră, să fie total diferiți în alegerile lor.

Cele mai bune sporturi pentru copii le garantează celor mici o mulțime de avantaje, ale căror efecte vor fi simplu de observat în comportamentul acestora din etapele de adolescență și maturitate. Iată care sunt cele mai simplu de sesizat beneficii ale sportului pentru copii:

1.1 Alegerea unui stil de viață sănătos
Având în vedere că rata obezității infantile atinge cote alarmante chiar și pe continentul european, din cauza sedentarismului determinat de tehnologie și a diversității culinare din zona de fast food, prezența sportului în viața celor mici este mai mult decât importantă.

Practicarea unui sport, chiar de la o vârstă cât mai fragedă, reprezintă instrumentul ideal prin care un puști de doar câțiva anișori se poate menține în formă, atât din punct de vedere mental, dar mai ales din punct de vedere fizic.

Este simplu să îi învățăm pe copii despre utilitatea sportului pentru organism, iar asumarea unui astfel de stil de viață oferă înapoi o mulțime de avantaje, din punct de vedere al sănătății.

1.2. Asumarea efortului realizat în echipă
Sporturile în echipă pentru copii îi expun pe aceștia, chiar de la vârste mici sau foarte mici, în fața unor concepte ce îi vor călăuzi ulterior pe întreg parcursul perioadei de activitate profesională. Vorbim, evident, despre “munca în echipă” și “leadership”.

Cele mai bune sporturi pentru copii timizi îi transformă pe aceștia în ființe cu abilități de relaționare foarte bune, pe baza aptitudinilor învățate și asimilate în mod organic pe terenul de sport: comunicarea, sacrificiul, asumarea greșelilor individuale etc

Mai mult decât atât, copiii vor putea împărtăși cu ceilalți coechipieri atât bucuria unei victorii, cât și ideea de asumare a unei înfrângeri, fapt ce îi va pregăti pe micuți pentru succesele și eșecurile pe care viața ni le oferă tuturor, mai devreme sau mai târziu.

1.3. Stimularea sistemului imunitar
Mișcarea contribuie la o stare de sănătate cât mai bună, contribuind la eforturile sistemului
imunitar de a respinge cât mai eficient orice posibilă cauză de îmbolnăvire a organismului.

Prin exerciții fizice regulate, sistemul imunitar permite o circulație cât mai bună a celulelor și substanțelor prin organism, stimulând totodată funcțiile și procesele esențiale pentru prevenirea problemelor de sănătate cu un caracter autoimun.

1.4. Dobândirea încrederii în forțele proprii
Un copil care a fost dat la sport încă de la o vârstă fragedă are mai multă încredere în capacitatea sa de a trece peste obstacolele dificile din viață. Totodată, un puști ce are sportul pe lista de pasiuni înțelege mult mai bine faptul că răbdarea și perseverența pot contribui la atingerea obiectivelor propuse.

Copiii care practică un sport au șanse mult mai mici de a se confrunta în anii adolescenței, precum și în perioada de maturitate incipientă, cu depresie, anxietate și alte tulburări emoționale ce aparțin acestui spectru de patologii.

Încrederea și respectul față de propria persoană se observă cu mai multă ușurință la persoanele care au practicat sportul încă din copilăriei, atât în contextul carierei, cât și în zona de legături sociale extracurriculare.

1.5. Puterea de a lua decizii inspirate în viață
Activitatea sportivă poate naște în micuți pasiuni ce vor fi alături de ei pe întreg parcursul vieții, influențându-i să ia decizii cât mai bune pentru ei și cei dragi: evitarea viciilor, alegerea unor cercuri sociale cu oameni la fel de implicați în viața sănătoasă, oferita de sport etc

Apropiindu-se de oameni la fel ca el, care cred în beneficiile sportului pentru stilul de viață, copilul va fi mai puțin influențat de anturaje discutabile și tentații specifice lor, fiindu-i mai greu să o legătură cu ceea ce ar putea reprezenta acestea pentru viața sa.  

Alte beneficii pe care le asigură sportul în viața unui copil:

▪️îl ajută pe copil să își perfecționeze aptitudinile;
▪️îl învăță valoarea oferită de antrenamente;
▪️îi oferă posibilitatea de a face exerciții în mod regulat;
▪️contribuie la combaterea sedentarismului și obezitatea;
▪️este o experiență pozitivă pentru copii;
▪️antrenamentele pot fi amuzante;
▪️îmbunătățește performanțele fizice și intelectuale;
▪️previne multe afecțiuni, boli pulmonare și cardiace;
▪️promovează valori morale: curajul, modestia, armonie între corp și suflet, respectul;
▪️dezvoltă musculatura de la nivelul întregului corp;
▪️copilul câștigă în abilitate și rezistență,
▪️crește capacitatea de concentrare;
▪️dezvoltă echilibrul și spiritul de analiză;
▪️permite canalizarea energiei.

Pentru a te asigură că micuțul tău beneficiază de toate beneficiile sportului și că nu există impedimente care l-ar putea împiedica să participe la activități sportive, îți recomandăm să începi prin a vă programa la un medic specialist. Între timp, dacă vrei să afli informații suplimentare despre rolul sportului în menținerea sănătății copiilor, poți consulta blogul MedLife. Vei găsi acolo articole scrise de medici despre multe afecțiuni la prevenirea sau combaterea cărora poate contribui și sportul, de la obezitate până la bolile respiratorii sau bolile cardiovasculare.

Sporturi pentru copii - Recomandări în funcție de vârstă

2. Sporturi pentru copii: recomandările specialiștilor

Pe vremuri exista o practică des întâlnită în rândul copiilor. Imediat ce se întorceau de la grădiniță sau de la școală se schimbau de haine, mâncau și fugeau rapid afară pentru a se întâlni cu prietenii.

Aici se distrau pe cinste alergând sau jucând fotbal, tenis, volei etc. În ziua de astăzi, însă, puțini dintre cei mici se mai înghesuie să iasă în fața casei pentru a se juca, în primul rând, pentru că nu vor găsi prea mulți copii făcând sport, și, în al doilea rând, pentru că vor fi tentați să stea în interior, pentru a se relaxa jucându-se pe laptop sau pe telefonul mobil.

Specialiștii recomandă tuturor părinților să îi ducă pe cei mici la sport, indiferent că este vorba despre practicarea unuia individual, sau a unuia de echipă. Aici, micuții se vor distra copios, vor lega prietenii cu alți copii de vârsta lor și se vor dezvolta într-un mod armonios, fizic și psihic.

2.1. Vârsta la care ar trebui început un sport
Sporturile pentru copii trebuie practicate în mod serios de la vârsta de 6 sau 7 ani, pentru că atunci, prichindeii pot să respecte conștient toate regulile, putând fi atenți la indicațiile antrenorului și înțelegând ce înseamnă competiția sau fair-play-ul.

Dacă sporturile sunt practicate la 3, 4 și 5 ani, atunci ele vor fi doar pentru distracție, amuzament și pentru socializare. La această vârstă, sportul ar trebui privit ca pe un joc și ca pe o modalitate de a ține copilul activ, nu ca pe o competiție.

2.2. Tipul de sport și temperamentul copilului
Practicarea unui sport poate fi o experiență extraordinară pentru cel mic, dacă activitatea aleasă ține cont de personalitatea și temperamentul acestuia și nu-l obligă să facă lucruri care nu-i sunt pe plac.

Există sporturi pentru copiii timizi? Adulții sunt îngrijorați de faptul că micuții lor sunt timizi, visători, nesiguri și temători, așa că se gândesc să aleagă un sport care să le aducă multe avantaje în acest sens. Dintre variantele potrivite sporturi pentru copii timizi pot fi menționate următoarele:

judo (armonizează legătura minte – corp);
scrimă (îi învață să acționeze rapid, fără ezitări);
echitație (oferă încredere de sine și dominarea fricii)

Energia debordantă a altor copii îi face pe părinți să se întrebe ce sporturi ar fi mai potrivite pentru a le hrăni într-un mod sănătos nevoia de mișcare. Câteva sporturi potrivite pentru cei neastâmpărați sunt:

▪️fotbalul, sportul care consumă o mulțime de energie;
▪️baschetul, potrivit pentru copiii care vor să își înfrunte propriile complexe;
▪️înotul, un sport care relaxează copiii energici, dezvoltă musculatura și îmbunătățește capacitatea respiratorie.

2.3. Tipul de sport în funcție de pregătirea fizică a copilului
Înainte de a duce copilul la un club sportiv, părintele trebuie să înțeleagă că efortul său trebuie adaptat în funcție de dezvoltarea musculaturii. Astfel, un bebe poate să înoate bine încă de la naștere, dar cu toate acestea, nu este indicat să facă acest sport într-un mod susținut, decât abia după ce va fi împlinit vârsta de 5 ani.

În funcție de vârstă, este recomandat ca un copil să efectueze un anumit număr de activități sportive pe săptămână:

▪️între 6 și 8 ani - 4-6 ore de sport pe săptămână;
▪️între 8 și 12 ani - până la 8 ore de sport pe săptămână;
▪️de la 12 până la 14 ani - până la 10 ore de sport pe săptămână.

Sporturi pentru copii - Recomandări în funcție de vârstă

3. Sporturi pentru copii în funcție de vârstă

Numeroase studii naționale și internaționale au demonstrat faptul că sportul poate fi practicat de toată lumea, indiferent de vârstă, pentru că asigură numeroase avantaje aduse sănătății fizice și psihice.

Totuși, în cazul celor mici este importantă vârsta la care încep antrenamentele, deoarece copiilor le este greu să înțeleagă și să aplice regulile. Din acest motiv, părinții care vor să-și dea copilul la un sport anume trebuie să țină cont de următoarele sfaturi:

▪️să se informeze cu atenție cu privire la cluburile din localitate;
▪️să nu impună propria hotărâre copilului și să țină cont de ce sport vrea micuțul să urmeze;
▪️să ofere șansa celui mic de a se acomoda cu sportul ales, cu antrenorul și cu coechipierii;
▪️să meargă cu el la consultul medical obligatoriu, pentru a ști care este starea de sănătate și dacă aceasta îi permite să practice sportul ales;
▪️să nu-l suprasolicite și să nu-l înscrie la diverse competiții epuizante;
▪️să-l susțină permanent.

3.1. Sporturi pentru copii sub 3 ani
Probabil va fi nevoie de mai multe încercări până când copilul va alege sportul preferat, așa că părinții nu trebuie decât să se mobilizeze și să aibă răbdare. Pentru micuții cu vârste de 3 sau sub 3 ani, sporturile indicate ar putea fi:

▪️înot;
▪️gimnastică;
▪️roller skating
▪️alergare.

Dacă sunt interesați și de alt fel de sport, cum ar fi fotbalul sau handbalul, micuții ar putea fi încurajați să le practice și pe acestea, dar în joacă, pentru a se distra.
3.2. Sporturi pentru copii de 4 si 5 ani
“O minte sănătoasă într-un corp sănătos” este o zicală antică puternic ancorată și în prezent. Sporturile indicate pentru copii de 4 ani și de 5 ani ar putea fi următoarele:

▪️înot;
▪️baschet;
▪️tenis;
▪️schi;
▪️dans sportiv.

La vârsta aceasta, prichindeii nu ar trebui să fie într-o concurență disperată pentru a câștiga premii, ci doar să se bucure de mișcare și de posibilitatea de a interacționa cu alți copii de vârste apropiate.

3.3. Sporturi pentru copii de peste 8 ani
După ce împlinesc această vârstă frumoasă pot fi îndrumați către sporturi mai complexe deoarece copiii și-au îmbunătățit capacitatea de concentrare, de autocontrol, au învățat să aibă răbdare, să împartă cu alții și să fie mai toleranți. Unele sporturi recomandate pentru copii de 8 ani sunt:

▪️patinaj;
▪️ciclism;
▪️arte marțiale fără contact fizic;
▪️volei;
▪️scrimă;
▪️fotbal. 

3.4. Sporturi pentru copii între 10 și 14 ani
Sportul poate fi cea mai bună cale pentru copii prin care să socializeze și să-și mențină corpul în limitele greutății normale.

Într-o perioadă în care aspectul fizic contează foarte mult, la vârsta de 10, 11, 12, 13 și 14 ani, preadolescenții trebuie să fie conștienți că acumularea kilogramelor în surplus le-ar putea dăuna nu doar sănătății fizice, ci le-ar putea crea dificultății în alegerea grupului din care vor să facă parte la școală.

În topul sporturilor alese de acești copii se află:

▪️fotbalul;
▪️scrima;
▪️karatele;
▪️schiul;
▪️atletismul;
▪️rugby-ul.

La această vârstă, copiii sunt mai pregătiți pentru a face față contactului fizic direct cu adversarul și vor ști să se coordoneze perfect cu ceilalți participanți la joc.

Sporturi pentru copii - Recomandări în funcție de vârstă

4. Echipament de sport recomandat pentru copii

Sportul aduce numai beneficii copiilor, indiferent că este vorba despre activitățile sportive de iarnă sau de vară, iar specialiștii recomandă circa 30 de minute de practicare intensă în fiecare zi. Indiferent de alegerile lor, sportul trebuie practicat doar cu un echipament potrivit, care să-i ferească de eventualele accidentări.

Nu de puține ori micuții au preferat să renunțe la activitatea sportivă aleasă, pentru că nu se simțeau confortabil pe parcursul antrenamentelor sau pentru că diferitele piese vestimentare îi împiedicau să execute unele mișcări sau chiar ajungeau să-i rănească.

4.1. Îmbrăcămintea sportivă pentru copii
Indiferent de sportul ales, este obligatorie echiparea corespunzătoare, în așa fel încât să aducă numai beneficii utilizatorului, indiferent de vreme. De exemplu, pentru sporturile de iarnă practicate de copiii de la vârsta de 5 ani și până la 14 ani, este important să nu lipsească un combinezon de schi, ideal pentru a ține departe temperaturile scăzute și umiditatea, îmbrăcămintea de corp impermeabilă și călduroasă, dar și accesoriile confortabile (căciulă, fular, mănuși, șosete).


4.2. Încălțămintea sportivă pentru copii
Sporturile trebuie practicate cu o încălțăminte adecvată, indiferent de vârsta sportivului, sau de tipul activității fizice. Pentru sporturile practicate iarna, sau în condiții meteo descrise de averse de ploaie și minime termometrice, soluțiile de încălțăminte pentru copii trebuie să fie impermeabile și călduroase.

Pentru sporturile de vară, sau cele care pot fi practicate într-o sală de antrenamente, copiii se pot avea o încălțăminte confortabilă, cu talpa aderentă și elemente de fixare pe gleznă, în care piciorul sa poată respira cat mai bine, astfel încât să ofere o experiență plăcută pe tot parcursul efectuării exercițiilor sportive.

4.3. Echipamentul sportiv de protecție pentru copii
Orice părinte trebuie să știe că echipamentul sportiv adecvat este important pentru copilul care va practica un sport, indiferent de vârsta pe care o are. Pentru a preveni leziunile minore sau accidentările grave, micuții trebuie să poarte diverse accesorii utile, în funcție de sportul practicat:

▪️cotiere;
▪️genunchiere;
▪️cască de protecție;
▪️apărători de fotbal;
▪️protecție dentară pentru sporturile de contact etc

În concluzie, alegerea unui sport este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului pentru că îl ajută să se afirme ca individ, să aibă o condiție fizică bună, să-și mențină sănătatea la cote maxime. Înscrierea timpurie la un club sportiv poate crea numeroase frustrări, chiar neplăceri, așa că soluția este să se aștepte vârsta recomandată de medicii pediatri. De asemenea, este bine ca părinții să ofere copiilor exemplul personal pentru a-i convinge că a face mișcare este un lucru foarte bun.

Sporturi pentru copii - Recomandări în funcție de vârstă