1. Squash: ce este?
Squash-ul este un sport relativ nou apărut, mai exact în jurul anului 1830, și care, în anul 2012, a fost declarat de către prestigioasa revistă Forbes drept cel mai sănătos sport.
La nivel global, estimările arată că acest sport este jucat de aproximativ 18 milioane de oameni. În Anglia, squash-ul a ajuns pe prima poziție în topul preferințelor celor care practică sportul la nivel de amatori, devansând fotbalul și tenisul.
Fiind un tip de tenis, squash-ul este un sport ce se joacă folosind rachete și mingi speciale. Diferența, totuși, apare, în afara regulilor jocului, bineînțeles, atunci când vorbim despre terenul pe care se practică acest sport.
Practicarea lui se face doar în interior, în sala specială de squash, ce este trasată cu linii delimitatoare pentru zonele de joc, de obicei de culoare roșie sau galbenă. Squash-ul are principii care se aplică și la tenisul de câmp, însă transpuse în modul de joc al squash-ului.
Squash-ul este sportul în care terenul de joc este mai mic decât cel al majorității sporturilor și care se folosește de peretele frontal, și nu de sol, pentru a trimite mingea către oponent.
De obicei, squash-ul se joacă 1 la 1 (squash simplu), însă se poate juca și în echipe de câte 2 (squash la dublu). Citește în continuare articolul pentru a afla regulile jocului de squash și alte informații utile.
Scurt istoric al squash-ului
La mijlocul secolului al XIX-lea, elevii școlii Harrow din Londra obișnuiau să lovească în pauze mingi din material moale, doar cu ajutorul propriilor mâini, pentru ca acestea să se lovească de perete și să ricoșeze apoi către jucători.
Această activitate sportivă, cu o componentă de socializare puternică, a căpătat ulterior adepți în mediile universitare și cercurile elitiste londoneze ale acelor vremuri. Așa se face că primul teren de squash oficial este inaugurat la Oxford, în anul 1883.
La începutul următorului secol (1907), în SUA ia ființă prima asociație sportivă de squash din lume. Două decenii mai târziu (1928), pe teritoriul Angliei se înființează un organism similar, denumit Squash Racket Association, ce avea să devină ulterior World Squash Association, însumând în prezent aproximativ 120 de țări membre și peste 50.000 de terenuri omologate.
După anii ‘40, sportul devine popular și in foste colonii britanice, precum India, Canada, Australia sau Pakistan. De altfel, jucătorii pakistanezi de squash au dominat incontestabil competițiile anilor ‘50 și ‘60. În mod oficial, meciurile și turneele de squash feminin au fost acceptate începând cu mijlocul secolului trecut.