SQUASH: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE UNUL DINTRE CELE MAI SĂNĂTOASE SPORTURI

Squash: beneficii, reguli, echipament

Squash-ul este un sport foarte dinamic și din ce în ce mai practicat. Chiar dacă dimensiunea terenului de joc este relativ redusă, tocmai acest lucru determină un nivel al solicitării foarte ridicat, deoarece mișcările bruște antrenează mult mai bine mușchii.

Jocul de squash reprezintă o provocare pe care fiecare iubitor al mișcării. De aceea, vei afla astăzi ce este reprezintă, ce beneficii asigură, care sunt regulile sale și ce echipament este necesar pentru a-l practica, dar și costurile aferente construirii unui teren specific.

SQUASH: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE UNUL DINTRE CELE MAI SĂNĂTOASE SPORTURI

1. Squash: ce este?

Squash-ul este un sport relativ nou apărut, mai exact în jurul anului 1830, și care, în anul 2012, a fost declarat de către prestigioasa revistă Forbes drept cel mai sănătos sport.

La nivel global, estimările arată că acest sport este jucat de aproximativ 18 milioane de oameni. În Anglia, squash-ul a ajuns pe prima poziție în topul preferințelor celor care practică sportul la nivel de amatori, devansând fotbalul și tenisul.

Fiind un tip de tenis, squash-ul este un sport ce se joacă folosind rachete și mingi speciale. Diferența, totuși, apare, în afara regulilor jocului, bineînțeles, atunci când vorbim despre terenul pe care se practică acest sport.

Practicarea lui se face doar în interior, în sala specială de squash, ce este trasată cu linii delimitatoare pentru zonele de joc, de obicei de culoare roșie sau galbenă. Squash-ul are principii care se aplică și la tenisul de câmp, însă transpuse în modul de joc al squash-ului.

Squash-ul este sportul în care terenul de joc este mai mic decât cel al majorității sporturilor și care se folosește de peretele frontal, și nu de sol, pentru a trimite mingea către oponent.

De obicei, squash-ul se joacă 1 la 1 (squash simplu), însă se poate juca și în echipe de câte 2 (squash la dublu). Citește în continuare articolul pentru a afla regulile jocului de squash și alte informații utile.
Scurt istoric al squash-ului
La mijlocul secolului al XIX-lea, elevii școlii Harrow din Londra obișnuiau să lovească în pauze mingi din material moale, doar cu ajutorul propriilor mâini, pentru ca acestea să se lovească de perete și să ricoșeze apoi către jucători.

Această activitate sportivă, cu o componentă de socializare puternică, a căpătat ulterior adepți în mediile universitare și cercurile elitiste londoneze ale acelor vremuri. Așa se face că primul teren de squash oficial este inaugurat la Oxford, în anul 1883.

La începutul următorului secol (1907), în SUA ia ființă prima asociație sportivă de squash din lume. Două decenii mai târziu (1928), pe teritoriul Angliei se înființează un organism similar, denumit Squash Racket Association, ce avea să devină ulterior World Squash Association, însumând în prezent aproximativ 120 de țări membre și peste 50.000 de terenuri omologate.

După anii ‘40, sportul devine popular și in foste colonii britanice, precum India, Canada, Australia sau Pakistan. De altfel, jucătorii pakistanezi de squash au dominat incontestabil competițiile anilor ‘50 și ‘60. În mod oficial, meciurile și turneele de squash feminin au fost acceptate începând cu mijlocul secolului trecut.

SQUASH: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE UNUL DINTRE CELE MAI SĂNĂTOASE SPORTURI

2. Squash: beneficii 

Acest sport oferă o listă de beneficii pe care le oferă practicanților lui, acestea fiind următoarele:

îmbunătățește coordonarea ochi-mână;
dezvoltă agilitatea;
îmbunătățește flexibilitatea;
lucrează toate marile categorii de mușchi;
îmbunătățește circulația sângelui;
este o combinație foarte bună între exercițiile de cardio și nu numai;
se ard între 1.000 și 1.200 de calorii pe oră;
îmbunătățește forță, viteza, coordonarea și rezistența fizică;
motivează, ambiționează și crește spiritul competitiv;
combate sedentarismul;
este o bună modalitate de relaxare activă și diminuarea stresului.

Pentru a te bucura de toate beneficiile menționate mai sus, este important să te asiguri că practici acest sport corect și să nu ignori eventualele semne de alarmă transmise de corpul tău.
Dacă ești interesat de informații suplimentare privind acest subiect, îți poți face o programare la un medic specialist sau poți vizita blogul MedLife, unde vei găsi articole în care se explică, de exemplu, cum durerile de picioare, pe care ai fi tentat să le atribui unui meci mai intens, pot reprezenta un simptom al multor afecțiuni, dar și ce poți face pentru a le preveni.

3. Cum se joacă squash

Asemenea oricărui alt sport, squash-ul se joacă în funcție de reguli bine stabilite. Acestea reglementează toate situațiile întâlnite pe parcursul jocului și explică modul în care se poate câștiga meciul, cum se ține scorul, precum și sancțiunile ce vor fi aplicate în cazul în care aceste reguli nu sunt respectate.

Citește mai jos unele dintre cele mai importante reguli oficiale ale jocului de squash:

meciul începe cu o încălzire de 5 minute, iar la jumătatea timpului, jucătorii trebuie să schimbe locurile din teren;

jucătorul care servește trebuie să stea în careul de servire sau să aibă măcar un picior în interiorul acestuia, fără a atinge liniile spațiului de careu și trebuie ca mingea să aterizeze pe peretele frontal, între linia de servire (cea din mijloc) și cea de deasupra (linia de out);

linia de tin (cea de jos) și spațiul de la aceasta până la podea este considerată, de asemenea, zonă de out, la fel ca ș  i zonele deasupra liniilor de out din partea de sus a pereților;

jucătorul care servește și cel care primește se pot mișca pe întreaga suprafață a podelei terenului pentru a putea lovi mingea;

pentru a marca, jucătorul trebuie să lovească zona de sub linia de outline și până la linia de tin de pe peretele frontal, iar celălalt jucător, cel care primește, să nu poată lovi mingea imediat după ce a lovit o singură dată podeaua;

jucătorul trebuie să trimită mingea din peretele frontal spre jumătatea de teren a oponentului;

jucătorul pierde punctul dacă mingea aterizează de două ori pe podea înainte să fie lovită de acesta, dacă mingea aterizează pe orice zonă de out sau dacă mingea ricoșează de pe peretele lateral pe podea și apoi pe peretele frontal, în loc să aterizeze de pe peretele lateral direct pe cel frontal;

mingea poate fi lovită atât direct către peretele frontal, fără a ateriza înainte pe podea sau peretele lateral, fie aterizând o singură dată pe acestea;

jucătorul care câștigă un punct va fi trecut în funcția de servire;
Serviciul în jocul de squash conform regulamentului

poziția celui care servește (așa cum a fost explicată și anterior) este cu cel puțin un picior în careul de servire, dar fără a atinge orice linie a careului;

jucătorul care va fi primul în funcția de servire, va fi ales prin tragere la sorți;

pe parcursul jocului, locurile celui care este în funcția de servire se schimbă, fiind ocupată de jucătorul care înscrie punctul în repriza trecută;

jucătorul ce are rolul de servire alege jumătatea terenului de unde va face servirea;

dacă repriza va trebui rejucată, atunci cel ce a servit trebuie să servească din aceeași jumătate de teren de unde a servit în repriza care trebuie rejucată;

cel ce servește trebuie să trimită mingea direct către peretele frontal și deasupra liniei de servire, fără a lovi orice altă suprafață înainte de perete;

mingile care lovesc peretele sub linia de servire nu sunt valabile;

dacă serviciul nu este unul corect, se consideră fault, iar oponentul câștigă punctul;
Cum se ține scorul la squash?
Scorul jocului de squash este foarte asemănător cu cel al altor sporturi cu racheta, cum ar fi tenisul de câmp. Există 3 modalități de punctare:

1. Modalitatea comună de ținere a scorului la squash
Cea mai folosită metodă de a ține scorul pentru un astfel de meci este: jucătorul/echipa ce marchează prima 11 puncte câștigă un set, exceptând cazul în care scorul este 10-10, când se joacă până la o diferență de 2 puncte între jucători/echipe. În continuare, jocul se poate câștiga de către jucătorul sau echipa ce câștigă 2 din 3 seturi sau 3 din 5 seturi.

2. Modalitatea „punct-pe-repriză” până la 15 puncte
Este o modalitate foarte asemănătoare cu prima, singurul lucru diferit este faptul că setul va fi câștigat de jucătorul/echipa ce marchează 15 puncte sau dacă scorul este 14-14, până va exista o diferență între aceștia de 2 puncte. În continuare, jocul se poate câștiga de către jucătorul sau echipa ce câștigă 2 din 3 seturi sau 3 din 5 seturi.

3. Modalitatea de punctare “hand-in/hand-out”
Această metodă este diferită față de celelalte două: jucătorul care servește și marchează, câștigă punctul, iar dacă cel aflat la primire câștigă punctul, va fi pe postul de servire, fără ca scorul să se schimbe.

Câștigă setul jucătorul/echipa ce înscrie 9 puncte, iar dacă scorul este de 8-8, jucătorul aflat pe poziția de primire alege dacă se continuă jocul până când se ajunge la o diferență de 1 sau 2 puncte între punctajul jucătorilor. În continuare, jocul se poate câștiga de către jucătorul sau echipa ce câștigă 2 din 3 seturi sau 3 din 5 seturi.

SQUASH: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE UNUL DINTRE CELE MAI SĂNĂTOASE SPORTURI

4. Echipament necesar pentru squash

Echipamentul complet pentru acest sport este format din: rachetă de squash, minge de squash, îmbrăcăminte pentru squash si încălțăminte pentru squash, la care se recomandă și folosirea echipamentelor de protecție și a grip-urilor, dar si a accesoriilor textile specifice.
4.1. Rachetă de squash
Racheta de squash, conform regulamentului oficial, are o lungime totală de maxim 68 cm, o lățime maximă de 21,5 cm și o arie maximă de racordaj de 500 cm pătrați. Greutatea maximă admisă este de 255 gr.

4.2. Minge de squash
Mingile de squash au, prin designul lor, un mod prin care se pot diferenția cele folosite pentru începători, de cele folosite de profesioniști.

Alegerea celei mai bune mingi de squash se realizează în funcție de temperatura spațiului în care se desfășoară acest sport, precum și de nivelul de joc. Mingile sunt realizate din două straturi de cauciuc. În funcție de compoziția materialului, acestea pot sări mai mult sau mai puțin, la temperaturi mai ridicate.

Pentru începători, se recomandă folosirea mingilor ce prezintă un singur punct colorat pe suprafața mingii, acestea străbătând aerul mai încet, pentru ca jucătorii fără o experiență bogată să își poată forma coordonarea și reflexele necesare, mingea marcată cu două puncte colorate fiind destinată jucătorilor avansați, fiind mai rapide.

Mingile pentru competiții (cea cu 2 puncte) și cele pentru jocul ocazional (cu un punct) au un diametru de aproximativ 4 cm și o greutate de aproximativ 24 de grame.

Mingile de squash variază și din punct de vedere al cromaticii, fiecare culoare fiind asociata unor caracteristici de joc diferite.

4.3. Îmbrăcăminte pentru squash
Îmbrăcămintea pentru squash, la fel ca îmbrăcămintea specială pentru fiecare sport, este creată luând în considerare efortul depus și mișcările care trebuie să fie făcute, astfel încât să asigure practicanților acestui sport comoditatea de care au nevoie.

4.4. Încălțăminte pentru squash
Încălțămintea pentru squash are un material care lasă piciorul să respire, trebuie să fie comodă, dar, în același timp, rezistentă, deoarece mișcările efectuate în timpul jocului sunt bruște, ceea ce ar duce la o uzare prematură a unor încălțări obișnuite.

4.5. Echipament de protecție, accesorii textile și grip-uri
Echipamentul de protecție recomandat de către Federația Mondială de Squash îl reprezintă ochelarii speciali pentru squash, ce sunt fabricați astfel încât să împiedice posibilele accidentări din timpul jocului.

Alt lucru recomandat este purtarea accesoriilor textile pentru a absorbi transpirația ce poate să deranjeze jucătorul în timpul practicării sportului. De asemenea, există și soluții pentru a te ajuta să ai o prindere a rachetei în mână mai bună, cum sunt grip-urile speciale pentru rachetele de squash.

Squash-ul este unul dintre cele mai solicitante sporturi pe care le poți practica în timpul liber alături de prietenii tăi, pe terenuri special amenajate și utilizând echipament specific. Datorită modului în care fiecare punct decurge, squash-ul solicită intens întregul organism.

Aproximativ 45 de minute de squash echivalează cu două ore de tenis, patru ore de golf sau opt kilometri de jogging. De aceea, beneficiile pentru minte și corp sunt variate și sesizabile chiar după primele săptămâni.

Însă asigură-te că, înainte de a intra pe teren, membrele, umerii, gâtul și bazinul sunt încălzite corespunzător, pentru a reduce astfel riscul de accidentări nedorite. De asemenea, bea multă apă, pentru a compensa pierderile de apă, ca urmare a efortului fizic depus.