TERENUL DE BASCHET: AflĂ TOATE INFORMAȚIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII

Terenul de baschet: află toate informațiile pe care trebuie să le știi

Baschetul este unul dintre cele mai practicate sporturi de echipă din lume. Află toate informațiile pe care trebui să le știi.

Baschetul este unul dintre cele mai practicate sporturi de echipă din lume. Povestea sa a început încă din 1891, în Canada. Însă, în România, a ajuns aproape 30 de ani mai târziu, în 1920. De atunci, țara se mândrește cu performanțe atât pe plan național, cât și pe plan internațional. De exemplu, a fost clasată de trei ori pe locul IV la Campionatele Feminine Europene și de două ori pe locul V la cele masculine. 

Echipamentul necesar jucătorilor de baschet

În cele din urmă, după ce terenul este pregătit conform celor mai înalte standarde, este nevoie și de jucători. Însă, și ei au nevoie de un echipament special pentru a putea începe să practice, fără a întâmpina dificultăți din cauza unor articole vestimentare necorespunzătoare.

TERENUL DE BASCHET: AflĂ TOATE INFORMAȚIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII

Îmbrăcămintea necesară jucătorilor de baschet

Îmbrăcămintea ideală pentru jucătorii de baschet trebuie să ofere, în primul rând, libertate de mișcare. Iar, în al doilea rând, să asigure păstrarea uscată a pielii. Așadar, alege un echipament de calitate, potrivit pentru forma și mărimea corpului tău.

De obicei, marii baschetbaliști se îmbracă cu un maiou larg și o pereche de pantaloni scurți. Atenție, aceștia sunt totuși aleși cu mare grijă, încât să permită salturi și mișcări rapide

Încălțămintea necesară jucătorilor de baschet

Încălțămintea joacă un rol extrem de important în viața oricărui baschetbalist. Ea trebuie să ofere stabilitate, confort și libertate de mișcare. Însă, conform specialiștilor, jucătorii profesioniștii ar trebui să țină cont și de poziția pe care joacă.

Pentru un plus de confort, specialiștii recomandă nu doar o încălțăminte de calitate, ci și o pereche de șosete confecționate special pentru sportivi.

Încălțămintea potrivită poate contribui și la reducerea riscului producerii unor accidentări, rezultând în entorse, luxații sau chiar fracturi. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, îți recomandăm să vizitezi blogul MedLife.
Vei descoperi acolo articole în care se vorbește pe larg despre entorsă și despre cauzele și prevenția sa. Mai poți afla care este diferența dintre aceasta și luxație, precum și multe alte informații utile. Tot la MedLife vei găsi și specialiști care te pot ajuta să te recuperezi după o astfel de accidentare.

Recomandări medicale

Încălțămintea potrivită poate contribui și la reducerea riscului producerii unor accidentări, rezultând în entorse, luxații sau chiar fracturi. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, îți recomandăm să vizitezi blogul MedLife.
Vei descoperi acolo articole în care se vorbește pe larg despre entorsă și despre cauzele și prevenția sa. Mai poți afla care este diferența dintre aceasta și luxație, precum și multe alte informații utile. Tot la MedLife vei găsi și specialiști care te pot ajuta să te recuperezi după o astfel de accidentare.

Construirea unui teren de baschet

La fel ca în cazul altor sporturi, baschetul se poate practica atât în spații închise, cât și în aer liber. Însă, indiferent de locație, pentru orice jucător este extrem de important ca terenul să fie amenajat cu foarte mare strictețe, întrucât, în funcție de acesta, poate varia în bine sau în rău, performanța sa.

TERENUL DE BASCHET: AflĂ TOATE INFORMAȚIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII

Dimensiunile unui teren de baschet 

Până în anul 2011, suprafața terenului de baschet trebuia să fie întinsă pe 30 de metri lungime și 15 metri lățime. Însă, ulterior, au fost făcute mici modificări. În prezent, conform specialiștilor de la Federația Internațională de Baschet, suprafața terenului pentru competițiile oficiale trebuie să aibă următoarele dimensiuni:

-Lungimea terenului de baschet trebuie să fie de 28 de metri

-Lățimea terenului de baschet trebuie să fie de 15 metri

Măsurătorile se fac de la marginea din interior a liniilor care delimitează spațiul de joc. De asemenea, pentru spațiile interioare, este important ca înălțimea sălii să nu fie mai mică de 7 metri. Însă, deseori, pe platformele profesionale se depășesc chiar și 12 metri.

Pentru anumite terenuri de baschet sunt permise și alte suprafețe decât cele acceptate de FIBA:

-Dimensiunile terenului de baschet pentru uz public pot să fie de cel puțin 26 de metri lungime și 14 metri lățime. De asemenea, se mai pot adăuga încă 2 metri destinați curselor. Astfel, înseamnă că sunt posibile și suprafețe totale de până la 30 de metri lungime și 18 metri lățime.

-Dimensiunile terenului de baschet pentru școală sau universitate pot varia între 20 și 28 de metri lungime și între 12 și 16 metri lățime.

-Dimensiunile terenului de mini-baschet sunt de 18 metri lungime și 12 metri lățime. Însă, este important de reținut că acest tip de spațiu este potrivit doar pentru copiii mici, fiind dotat și cu un echipament special pentru această categorie de vârstă.

Materialele necesare pentru construirea unui teren de baschet 

În funcție de calitatea terenului de baschet, jocul se va desfășura în condiții bune sau nu. Iar componenta cea mai importantă este reprezentată de podea. Ea trebuie să fie, în primul rând, rezistentă. Însă, este important să ofere și gradul de confort și de aderență necesar. Atenție, o investiție bună se va vedea în timp. Dacă este de calitate, va rezista tuturor șocurilor mecanice pe care le va primi, dar și fluxului mare de jucători.

Terenul de baschet pentru exterior trebuie să fie alcătuit din materiale de foarte bună calitate, încât să reziste și practicanților, dar și condițiilor meteo nefavorabile și temperaturilor extreme. 

Materialele care pot fi folosite pentru terenul de baschet din exterior:

Fonner sport de exterior – rezultă o podea modulară confecționată din polipropilenă. Vestea bună este că se îmbină extrem de ușor, fiind dotată cu un sistem interlocking.

Poliuretanice tip tartan – rezultă o pardoseală dintr-un material din mastic sintetic, care este un foarte bun antiderapant, reducând astfel riscul de accidentare.

Terenul de baschet pentru interior trebuie să beneficieze tot de o atenție aparte și de materiale de bună calitate, chiar dacă riscurile de a se deteriora sunt mult mai mici în comparație cu cele existente la terenul din exterior.

Materialele care pot fi folosite pentru terenul de baschet din interior:
-Cauciuc – prin turnarea cauciucului pe o suprafață întinsă, se obține o pardoseală extrem de rezistentă. Este una dintre cele mai folosite metode, fiind universală, ușor de întreținut și impermeabilă.

-Parchet – este vorba de un parchet de înaltă calitate, folosit special în sălile de sport. Acesta este considerat ca fiind mai ecologic și mai fiabil decât cauciucul.

-Fonner sport de interior – este același ca cel de exterior, doar că este neventilat.

-Flexi Tile – este o pardoseală modulară confecționată din PVC care trebuie îmbinată. Este ideală pentru terenurile din interior și deloc recomandată pentru cele de exterior. 

Marcajele unui teren de basche

Liniile, cum se poate vedea în schița de mai sus, sunt alcătuite din două straturi. Primul este reprezentat de un primer, iar al doilea de o vopsea specială pentru terenurile de sport. Este important ca marcajele să fie realizate cu aceeași culoare, de preferat alb, și să fie clare, vizibile și cu o lățime de 5 centimetri. Conform specialiștilor, terenul de baschet poate fi divizat în mai multe componente: 
-Linii restrictive – marchează limitele suprafeței de joc. Cele de pe lățime se numesc linii drepte, iar cele de pe lungime, linii laterale.

-Cercul din zona centrală – marchează mijlocul terenului și este plasat la o rază de 1,8 metri față de toate cele patru laturi ale terenului de baschet. Parametrul este măsurat de la marginea exterioară a cercului.  

-Linia mediană – marchează centrul terenului, împărțindu-l în două zone egale. Aceasta este trasată paralel cu restul liniilor drepte și se execută de la o linie laterală la alta.

-Zona cu trei puncte – marchează spațiul în care jucătorul se pregătește să marcheze în coșul “inamicului”. Ea trebuie să fie limitată de două linii paralele care încep și se termină cu o linie facială, punctul extrem fiind situat la o distanță de aproximativ 6,25 metri de centrul coșului.

-Linia de aruncare liberă – este trasată în paralel cu partea frontală a fiecărei linii. Însă, lungimea este limitată la zona de penalizare, fiind de aproximativ 3,6 metri. Aceste marcaje pot avea o culoare diferită, însă, trebuie să coincidă cu cele ale cercului care marchează centrul terenului de baschet.

De asemenea, o curte sau o sală de baschet trebuie să conțină și o zonă destinată spectatorilor, băncilor de rezervă și panourilor publicitare. Ele trebuie să fie plasate la o distanță de cel puțin doi metri. De asemenea, la aceeași distanță se află și zonele pentru antrenori și rezerve. Însă, între cele două categorii este important să existe o distanță de cel puțin un metru.

Regulile anterioare au fost stabilite de Federatia Internațională de Baschet în anul 2011. De atunci, înainte de fiecare competiție oficială, comisia verifică cu foarte multă atenție fiecare marcaj existent pe terenul de baschet, fiind obligatoriu să se respecte cu strictețe noile norme general valabile.

 Accesorii necesare pentru un teren de baschet 

Teren de baschet fără accesorii nu există. Iar dacă ai o zonă pe care crezi că ai putea să o transformi într-un astfel de spațiu, află că, de această dată, improvizațiile nu îți vor fi de ajutor. Ai nevoie de articole concepute special pentru acest tip de  sport. 

TERENUL DE BASCHET: AflĂ TOATE INFORMAȚIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII

Coșuri și scuturi pentru terenul de baschet

Coșurile pentru terenul de baschet sunt cu adevărat esențiale, întrucât sportivul nu își poate practica activitatea fără ele. Atenție, coșurile de baschet sunt de mai multe feluri.
De obicei, în spațiile amenajate de către profesioniști sunt folosite cele fixe, însă, dacă vrei să îți cumperi tu unul pentru propria locuință, este recomandat să alegi unul reglabil. Astfel, îi vei putea modifica înălțimea de fiecare dată când vei avea nevoie și îl vei putea folosi atât tu, cât și juniorii din familia ta.
Ulterior, nu uita să cumperi și o minge cu care să exersezi. Atenție, aceasta trebuie să fie potrivită tipului de teren, dar și greutății și forței pe care o ai tu sau cel care urmează să o folosească.

Mai mult decât atât, este important să existe și scuturi confecționate din lemn sau din sticlă monolit, care să fie montate la 2,9 metri deasupra fiecărui amplasament. De obicei, au grosimea de 3 centimetri, lungimea de 1,8 metri și înălțimea de 1,1 metri. De asemenea, sunt marcate cu un dreptunghi poziționat în centru, care are două laturi pe orizontală de 59 de centimetri și două pe verticală de 45 de centimetri.

Gard pentru terenul de baschet 

Gardul pentru terenul de baschet din exterior este esențial, fiindcă lipsa acestuia poate crea mari probleme jucătorilor în timpul meciului. De exemplu, o schemă executată greșit poate trimite mingea foarte departe de terenul propriu zis. De asemenea, tot din această cauză, pot apărea și diferite accidentări ale spectatorilor. De cele mai multe ori, gardul este confecționat dintr-o plasă metalică, care are o înălțime mai mare de 2 metri, pentru a asigura o protecție cât mai bună.

Sistem de iluminat pentru terenul de baschet 

O altă cerință importantă care vine de la Federația Internațională de Baschet este luminiscența. Așadar, sunt necesare instalații de iluminat nocturn. Însă, cu condiția ca ele să nu interfereze cu mișcarea jucătorilor și a mingii, dar și să acopere întreaga suprafață a terenului. Vestea bună este că această lumină creează și o atmosferă mai interesantă spațiului în care se desfășoară jocul.

Dacă ai ajuns până aici, cu siguranță ești unul dintre românii care iubesc și practică acest tip de sport. Și foarte bine faci! În caz că nu știai, baschetul are o mulțime de beneficii. Printre cele mai importante se află menținerea sănătății cardiovasculare, construirea unui sistem imunitar puternic și crearea unor oase rezistente.