3. De cate feluri sunt turneele de tenis
Popularitatea tenisului continuă să crească. Dovadă stă faptul că în fiecare sezon, cele mai importante turnee de tenis din lume atrag mii de spectatori în tribune și milioane care experimentează atmosfera incredibilă a acestor evenimente din fata televizorului.
În funcție de sexul sportivilor, turneele de tenis de împart în două mari categorii: ATP și WTA. Pe lângă competițiile din cadrul acestora, an de an jucătorii participă și la turnee de Grand Slam.
Cele mai mari turnee de tenis, denumite și Grand Slam-uri, sunt: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open.
3.1 Care sunt principalele turnee de tenis ATP – clasificare
La Association of Tennis Professionals (ATP) joacă băieții, iar aceștia se luptă în următoarele concursuri:
Turnee de Grand Slam – aduc campionului 2.000 de puncte în clasamentul ATP;
Turnee Masters – în cadrul cărora câștigătorul primește 1.000 de puncte;
Turnee de 500 – după cum îi spune și numele, ce-l care-și adjudecă titlul adaugă 500 de puncte celor avute deja în clasamentul ATP;
Turnee de 250 – este cea mai slabă categorie de turnee din cadrul ATP, recompensa fiind de doar 250 de puncte.
La finalul sezonului, pe baza rezultatelor obținute, se dispută Turneul Campionilor, la care participă cei mai buni opt jucători ai anului.
3.2 Clasificare turnee de tenis WTA
În cadrul categoriei Women’s Tennis Association, există o mulțime de turnee de tenis feminin:
Turnee de tenis Premier Mandatory – sunt patru astfel de competiții, care sunt considerate cele mai importante turnee de tenis feminin după cele de Grand Slam, și obligatorii pentru primele 10 jucătoare din clasamentul WTA. Competițiile sunt: Indian Wells, Miami, Madrid și Beijing.
Premier 5 – este vorba despre turneele care se țin an de an la Qatar, Roma, Toronto/Montreal (se joacă în ani diferiți), Cincinnati și Tokyo;
WTA Premier– cele mai importante turnee feminine fiind la Brisbane, Dubai, Carlsbad și Stanford.
WTA International – anual au loc 34 de turnee de acest gen, la care participă jucătoarele mai slab cotate.
La sfârșitul sezonului, se dispută WTA Tour Championships și WTA Tournament of Champions, finale la care se califică cele mai bune sportive, respectiv 8 care pe parcursul anului și-au adjudecat titlul la cel puțin un turneu din cele disputate în cadrul categoriei WTA International.
3.3 Cele mai importante turnee de tenis pentru copii
Federația Internațională de Tenis organizează peste 1.000 de turnee anual (Tennis Europe Junior Tour) pentru micii sportivi. Pe lângă acestea, mai există o mulțime de alte competiții independente precum Campionatele Europene de Juniori, European Summer Cups, Tennis Europe Winter Cups, Tennis Europe Nations Challenge ori Tennis Europe Junior Masters.
În cazul sportivilor sub 12 ani, nu se face o ierarhizare în funcție de rezultatele obținute, pe când cei de la categoriile sub 14 și sub 16 au parte de clasamente săptămânale. Cu punctajul adunat la turneele de tenis organizate la nivel european, majoritatea micilor jucători ajung în circuitul ITF Junior Tour. Aici se găsesc competiții eșalonate în funcție de puncte acordate: de la Grade 5 la Grade A, care sunt turneele de Grand Slab, aceleași ca la seniori, alături de Casablanca Cup, Gerdau Open, Italian Open, Osaka Mayor’s Cup, Orange Bowl.
De regulă, după împlinirea vârstei de 15 ani la fete și 16 la băieți, jucătorii fac pasul către ITF Pro Tour, prin turneele Futures.
Și în Romania, Federația de Tenis organizează o mulțime de turnee, inclusiv pentru echipe.