TURNEE DE TENIS

Turnee de tenis

CARE ESTE CLASIFICAREA LOR + CÂTE GRAND SLAM-URI EXISTĂ ȘI CARE SUNT PRINCIPALELE COMPETIȚII DIN LIGILE ATP ȘI WTA

Recunoscut ca fiind unul dintre cele mai populare sporturi individuale din lume, tenisul este jucat de peste 60 de milioane de bărbați și femei, potrivit statisticilor realizate la nivel mondial. Popularitatea lui nu pare să scadă, ba din contră, după cum arată audiențele posturilor tv de sport. Turneele de tenis atrag sute de milioane de persoane în fața micilor ecrane pentru a urmări meciurile palpitante din ligile ATP și WTA.
Află de la Decathlon mai multe despre cum a luat naștere acest sport și alte detalii interesante despre turneele de tenis!

TURNEE DE TENIS

1. Cine a inventat tenisul și în ce țară s-a jucat primul meci

Jocuri în care se foloseau mingea și racheta au fost practicate încă din perioada neolitică. Ruinele din  Mesoamerica indică existența acestora, dar au fost găsite și dovezi conform cărora grecii, românii și egiptenii antici se relaxau jucând un sport care semăna cu tenisul. Cu toate acestea, se pare că jocul a fost inventat de călugării francezi, conform izvoarelor istorice.

Pe atunci, ei l-au denumit “paume” fiindcă mingea era lovită cu mâna. În cele din urmă, regulile au evoluat și a fost introduse paletele de tenis. Până în anul 500, se foloseau rachete construite din rame de lemn și intestine. Popularitatea jocului a crescut, ajungând să se răspândească în Anglia, unde Henric al VII-lea și Henric al VIII-lea erau mari fani, iar regulile începeau să se modifice. Pe atunci se găseau până la 1.800 de terenuri de tenis în zonă.

În ciuda popularității sale în creștere, tenisul era atunci un sport foarte diferit de versiunea de astăzi. El era practicat doar în interior, iar jucătorii foloseau o rachetă pentru a lovi o minge de cauciuc, care trebuia să ajungă în terenul adversarului. Între cele două suprafețe de joc era pus un fileu cu o înălțime de 1,5m la capete și 90 cm în centru.

Prin anii 1700, faima tenisului a scăzut considerabil, dar lucrurile s-au îndreptat odată cu inventarea cauciucului vulcanizat. Noile mingi din acest material au revoluționat sportul, făcând posibilă practicarea lui în aer liber, pe iarbă.

TURNEE DE TENIS

2. Când a avut loc primul turneu de tenis de câmp

În 1873, Walter Wingfield a inventat un joc pe care l-a numit “Sphairistikè”. Acesta era practicat pe un teren în formă de clepsidră și a făcut senzație în Europa, Statele Unite și China.

Când sportul a fost adoptat de cluburile de cricket care aveau suprafețe mari de peluze, forma de clepsidră a lăsat loc celei dreptunghiulare. Așa se face că, doar patru ani mai târziu, se desfășura primul turneu de la Wimbledon.

Regulile impuse la turneele de tenis s-au menținut până în prezent, inclusiv cele legate de punctaj, cu câteva diferențe notabile. A fost adoptat sistemul “tie-break” și din 1884 femeilor li s-a permis să participe la aceste competiții.

Totuși, poate cel mai vizibil mod în care a evoluat tenisul are legătură cu ținuta jocului. La sfârșitul secolului al XIX-lea, jucătorii de sex masculin purtau pălării și cravate, iar sportivele o versiune de îmbrăcăminte stradală care includea corsetul.

Abia în 1890, de către organizatorii turneului de tenis Wimbledon a fost adoptat un cod vestimentar strict, conform căruia costumul trebuie să fie de culoare albă.

În prezent, la toate turneele de tenis, sportivele poartă echipament format din rochie sau costum cu două piese, iar bărbații optează pentru pantaloni scurți și tricou/maiou.

3. De cate feluri sunt turneele de tenis

Popularitatea tenisului continuă să crească. Dovadă stă faptul că în fiecare sezon, cele mai importante turnee de tenis din lume atrag mii de spectatori în tribune și milioane care experimentează atmosfera incredibilă a acestor evenimente din fata televizorului.

În funcție de sexul sportivilor, turneele de tenis de împart în două mari categorii: ATP și WTA. Pe lângă competițiile din cadrul acestora, an de an jucătorii participă și la turnee de Grand Slam.

Cele mai mari turnee de tenis, denumite și Grand Slam-uri, sunt: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open.

3.1 Care sunt principalele turnee de tenis ATP – clasificare
La Association of Tennis Professionals (ATP) joacă băieții, iar aceștia se luptă în următoarele concursuri:

Turnee de Grand Slam – aduc campionului 2.000 de puncte în clasamentul ATP;
Turnee Masters – în cadrul cărora câștigătorul primește 1.000 de puncte;
Turnee de 500 – după cum îi spune și numele, ce-l care-și adjudecă titlul adaugă 500 de puncte celor avute deja în clasamentul ATP;
Turnee de 250 – este cea mai slabă categorie de turnee din cadrul ATP, recompensa fiind de doar 250 de puncte.
La finalul sezonului, pe baza rezultatelor obținute, se dispută Turneul Campionilor, la care participă cei mai buni opt jucători ai anului.

3.2 Clasificare turnee de tenis WTA
În cadrul categoriei Women’s Tennis Association, există o mulțime de turnee de tenis feminin:

Turnee de tenis Premier Mandatory – sunt patru astfel de competiții, care sunt considerate cele mai importante turnee de tenis feminin după cele de Grand Slam, și obligatorii pentru primele 10 jucătoare din clasamentul WTA. Competițiile sunt: Indian Wells, Miami, Madrid și Beijing.
Premier 5 – este vorba despre turneele care se țin an de an la Qatar, Roma, Toronto/Montreal (se joacă în ani diferiți), Cincinnati și Tokyo;
WTA Premier– cele mai importante turnee feminine fiind la Brisbane, Dubai, Carlsbad și Stanford.
WTA International – anual au loc 34 de turnee de acest gen, la care participă jucătoarele mai slab cotate.

La sfârșitul sezonului, se dispută WTA Tour Championships și WTA Tournament of Champions, finale la care se califică cele mai bune sportive, respectiv 8 care pe parcursul anului și-au adjudecat titlul la cel puțin un turneu din cele disputate în cadrul categoriei WTA International.

3.3 Cele mai importante turnee de tenis pentru copii
Federația Internațională de Tenis organizează peste 1.000 de turnee anual (Tennis Europe Junior Tour) pentru micii sportivi. Pe lângă acestea, mai există o mulțime de alte competiții independente precum Campionatele Europene de Juniori, European Summer Cups, Tennis Europe Winter Cups, Tennis Europe Nations Challenge ori Tennis Europe Junior Masters.

În cazul sportivilor sub 12 ani, nu se face o ierarhizare în funcție de rezultatele obținute, pe când cei de la categoriile sub 14 și sub 16 au parte de clasamente săptămânale. Cu punctajul adunat la turneele de tenis organizate la nivel european, majoritatea micilor jucători ajung în circuitul ITF Junior Tour. Aici se găsesc competiții eșalonate în funcție de puncte acordate: de la Grade 5 la Grade A, care sunt turneele de Grand Slab, aceleași ca la seniori, alături de Casablanca Cup, Gerdau Open, Italian Open, Osaka Mayor’s Cup, Orange Bowl.

De regulă, după împlinirea vârstei de 15 ani la fete și 16 la băieți, jucătorii fac pasul către ITF Pro Tour, prin turneele Futures.

Și în Romania, Federația de Tenis organizează o mulțime de turnee, inclusiv pentru echipe.

TURNEE DE TENIS

4. Cei mai tineri câștigători ai turneelor de grand slam

Durata fiecărui turneu de Grand Slam este de două săptămâni, iar ATP și WTA acordă puncte de clasare bazate pe performanța unui jucător la o astfel de competiție.



Exista cinci turnee de Grand Slam:

- Australian Open care are loc în ianuarie, la Melbourne pe teren dur;
- French Open care se desfășoară în mai/iunie, la Paris pe zgură;
- Wimbledon, care este primul turneu de tenis înființat, se joacă în iunie/iulie pe iarbă, la Londra;
- US Open, în august/septembrie, pe teren dur la New York;
- Grand Slam de Aur sau Golden Slam, care se ține în cadrul Jocurilor Olimpice de vară.


Iată care sunt cei mai tineri campioni la turneele de tenis la masculin:

NUME JUCĂTOR VÂRSTĂ ANUL ȘI COMPETIȚIA
Michael Chang 17 ani 1989 French Open
Boris Becker 17 ani 1985 Wimbledon
Mats Wilander 17 ani 1982 French Open
Björn Borg 18 ani 1974 French Open
Rafael Nadal 19 ani 2005 French Open
Pete Sampras 19 ani 1990 US Open
Stefan Edberg 19 ani 1985 Australian Open
Lleyton Hewitt 20 ani 2001 US Open
John McEnroe 20 ani 1979 US Open
Marat Safin 20 ani 2000 US Open
Novak Djokovic 20 ani 2008 Australian Open
Gustavo Kuerten 20 ani 1997 French Open
Jim Courier 20 ani 1991 French Open
Juan Martín del Potro 20 ani 2009 US Open



Primele cele mai tinere sportive care au câștigat un titlu de Grand Slam se află:

NUME VÂRSTĂ ANUL ȘI COMPETIȚIA
Martina Hingis 16 ani 1997 Australian Open
Monica Seles 16 ani 1990 French Open
Tracy Austin 16 ani 1979 US Open
Maria Sharapova 17 ani 2004 Wimbledon
A. Sánchez Vicario 17 ani 1989 French Open
Serena Williams 17 ani 1999 US Open
Steffi Graf 17 ani 1987 French Open
Hana Mandlíková 18 ani 1980 Australian Open
Svetlana Kuznetsova 19 ani 2004 US Open
Bianca Andreescu 19 ani 2019 US Open
Chris Evert 19 ani 1974 French Open
Iva Majoli 19 ani 1997 French Open
E. Goolagong Cawley 19 ani 1971 French Open
Jeļena Ostapenko 20 ani 2017 French Open

TURNEE DE TENIS
TURNEE DE TENIS

5. Cei mai controversați jucători de tenis

De-a lungul anilor, tenisul a furnizat o serie de sportivi controversați. Unii au fost incluși în această categorie din cauza declarațiilor sau acțiunilor, în vreme ce alții au devenit victime colaterale. Dar, indiferent de modul în care au ajuns să atragă atenția, este clar ca un astfel de sportiv trebuie să fie printre cei mai buni.

Iată câțiva dintre cei mai discutați tenismeni din istorie:

Anne White/Gussie Moran

Deși niciuna dintre sportive nu a excelat în jocul prestat, costumele de tenis pe care le abordau la turnee au reușit să stârnească multe discuții.

Jeff Tarango

Comportamentul său extravagant pe care-l avea pe teren l-a făcut unul dintre cei mai criticați sportivi. În 1995, la Wimbledon, el a fost protagonistul unuia dintre cele mai neplăcute momente din tenis. După ce s-a certat cu arbitrul și a strigat la mulțime să tacă, Tarango a părăsit terenul de joc chiar în timpul meciului.

Jimmy Connors

A atras uimirea fanilor datorită jocului bun, durității, pasiunii arătate pe teren, însă comportamentul său exploziv nu a fost pe placul tribunelor.

Jennifer Capriati

Toate lucrurile pe care le făcea păreau că sunt menite să atragă atenția publicului. Și făcea asta de la vârste fragede. La 13 ani chiar a pozat pentru coperta revistei Sports Illustrated.

Alaturi de aceștia, pe lista celor mai controversați sportivi se mai află Martina Navratilova, Serena Williams, Martina Hingis, Suzanne Lenglen, Renee Richards, Bill Tilden și John McEnroe.

Tenisul de câmp este preferat de mulți amatori de mișcare pentru beneficiile numeroase pe care le aduce sănătății. “Sportul alb” ajută la pierderea în greutate, îmbunătățește echilibrul, crește flexibilitatea, te scapă de stres și elimină riscul de a dezvolta boli de inimă. Acestea sunt motivele pentru care și specialiștii recomandă practicarea lui în timpul liber. Cel mai mare avantaj al jocului este că nu ai nevoie decât de un echipament potrivit, minge, rachetă și te poti distra în voie.