7 exerciții de izolare pentru biceps
1. Flexiile cu gantere din picioare - poziția de start este cu tălpile depărtate la lățimea umerilor, vârfurile ușor îndreptate în afară, spatele drept, fesele contractate, privirea înainte. Este interzis să te apleci în față sau în spate sau să dai un impuls cu ajutorul picioarelor fiindcă supui coloana unui risc ridicat de accidentare. Priza corectă pentru flexii este cea care ți-e confortabilă. Se pot face simultan sau alternativ.
2. Flexia cu haltera - lucrează în special bicepsul. Începi din poziția în picioare, cu trunchiul drept, ținând o halteră în mâini cu priza aproximativ egală cu distanța dintre umeri. Palmele mâinilor ar trebui să fie îndreptate înainte, iar coatele să stea nemișcate lângă trunchi. Coatele și partea superioară a brațelor rămân nemișcate, în timp ce ridici haltera prin flexare, contractând bicepsul și expirând. Se mișcă doar antebrațele, iar încheietura mâinii rămâne stabilă, nemișcată pentru a pune accentul pe biceps, nu pe antebraț. Când bicepsul e contractat la maxim, iar bara a ajuns la nivelul umerilor, te oprești și menții poziția câteva momente în timp ce încordezi bine bicepsul. Coboară încet și controlat haltera în timp ce inspiri până când ajungi cu ea în poziția de pornire.
3. Flexie hammer - stai cu picioarele drepte (dar nu rigide sau blocate) și genunchii aliniați sub șolduri; brațele pe lângă corp, cu o ganteră în fiecare mână, greutățile sprijinindu-se lângă coapsa exterioară. Palmele sunt îndreptate spre coapse, degetele mari sunt îndreptate în față și umerii sunt relaxați. Îndoaie cotul, ridicând antebrațele pentru a trage greutățile spre umeri. Brațele superioare rămân nemișcate și încheieturile în linie cu antebrațele. Menține o secundă în momentul în care degetele vor fi aproape de umeri și palmele orientate spre interior, spre linia mediană a corpului. Coboară greutățile pentru a reveni la poziția inițială.
4. Flexiile concentrate (izolare bicepși) - poziția de start e așezat în fund, pe o bancă sau scaun, cu picioarele pe podea, depărtate, genunchii îndoiți și o ganteră așezată în fața ta. Ridici gantera cu mâna dreaptă, pui partea de jos a tricepsului mâinii drepte pe coapsa interioară a piciorului drept, rotești palma până când este în direcția opusă coapsei și ții brațul complet întins. Apoi flexezi greutatea prin încordarea bicepsului, menținând partea superioară a brațului nemișcată. Continuă să urci gantera până când bicepsul este total încordat și gantera se află la nivelul umărului. Menține o secundă și coboară controlat la poziția de start.
5. Flexiile cu bară - stai în picioare și ține în ambele mâini o bară (îi poți adăuga discuri până ajungi la greutatea dorită). Brațele trebuie să fie drepte, paralele cu trunchiul, picioarele ușor depărtate, iar interiorul palmei orientat spre înainte. Menține poziția pe tot parcursul exercițiului. Cu brațele lipite de trunchi, mișcarea barei se face doar prin ridicarea și coborârea antebrațelor. Brațele superioare nu se mișcă deloc în timpul exercițiului. Te oprești când atingi umerii cu bara - aceasta e poziția finală, pe care o menții timp de 1-2 secunde, apoi, în timp ce inspiri, revii la poziția de start.
6. Extensiile deasupra capului - un exercițiu de izolare care completează foarte bine antrenamentele axate pe mișcări de împins. Poți folosi bara sau gantera.
7. Flexii bicepși cu diferite rezistențe - poți utiliza haltera dreaptă, haltera Z, gantere, kettlebell, scripeți, banda elastică și aparat.