2. Criterii de care să ții cont când alegi placa de snowboard
Orice practicant al snowboarding-ului trebuie să fie atent la anumite caracteristici pentru a alege o placă perfectă din punct de vedere funcțional pentru el. În acest capitol, vei afla care sunt acestea și vei avea la dispoziție și tabele care să te ajute.
Aspectele la care trebuie să fii atent/ă sunt: stilul de snowboarding practicat de tine, înălțimea și greutatea. Dacă nu vei ține cont de acestea, placa va fi prea lungă sau prea scurtă, nu va putea aluneca pe zăpadă așa cum ar trebui, sau nu este atât de folositoare în unele situații, din cauza faptului că sunt nepotrivite pentru stilul pe care vrei să îl încerci.
Vei afla în continuare cum să alegi placa de snowboarding în funcție de aceste criterii:
2.1. Stilul practicat
Există mai multe tipuri de plăci, care se potrivesc unui anumit stil de snowboarding. Principalele categorii sunt:
-Freeride - Plăcile pentru freeride sunt, în general, mai lungi decât celelalte tipuri. Sunt potrivite pentru orice tip de trasee montane, însă nu sunt recomandate pentru parcuri. Pentru începători, însă, este mai bine să se aleagă doar traseele ușoare până la căpătarea unei experiențe bogate.
-Freestyle - Pentru a practica acest stil, ai nevoie de plăci care sunt puțin mai scurte decât celelalte modele. Sunt recomandate în parcurile special amenajate, unde se pot efectua diferite trucuri și salturi. Se pot face întoarceri bruște și scurte cu ajutorul plăcilor freestyle, ceea ce este esențial pentru acest stil.
-All Mountain - Acestea sunt modelele de plăci cele mai utilizate, fiind o combinație între cele de freestyle și freeride, dând posibilitate snowboarderului să practice acest sport așa cum își dorește. În medie, ele sunt mai lungi decât cele de freestyle cu aproximativ 3 sau 4 centimetri.
Alte categorii de plăci:
-Powder - Sunt ideale pentru a te da pe zăpadă afânată. De multe ori, sunt asociate cu plăcile de snowboard pentru freeride, însă vin cu propriile lor elemente: nose mult mai lat și tail mult mai îngust, pentru avansare și viraje realizate excelent, într-un mediu descris de instabilitate și lipsa unei frecări optime, așa cum este zăpada afânată.
-Splitboard - Plăcile din această categorie îți permit să te deplasezi mult mai bine prin zăpadă, sau să urci fără probleme o pârtie, fiind asemănătoare schiurilor de tură.
2.2. Lungime
De regulă, placa de snowboard trebuie să ajungă cu vârful de sus (nose) între spațiul dintre bărbie și nas, dacă este așezată vertical lângă snowboarder. De ce trebuie să ții cont de înălțime? Dacă lungimea plăcii este mai mare decât trebuie, va efectua curbele mai greu, iar dacă este prea scurtă, stabilitatea la viteze mari scade considerabil.
2.3. Lățime
Lățimea ideală a plăcii tale de snowboard îți permite să nu produci pe zăpadă ceea ce riderii numesc “face toe drag” sau “heel drag”. Cu alte cuvinte, nu îți dorești ca, atunci când te dai, aceste zone de la boots să atingă solul.
De aceea, dacă porți la boots mărimea US 11 (bărbați) / US 10 (femei), sau orice alta mărime mai mare, alege plăcile pentru snowboard wide. Astfel, eviți neplăcerea de a avea bootul julit, sau o viteză redusă pe pârtie, din cauza frecării de zăpadă a acestuia.
2.4. Greutate
Alegerea plăcii de snowboarding este legată și de greutatea persoanei, nu doar de înălțime. Aceasta afectează stabilitatea și capacitatea de alunecare pe zăpadă.
De ce să ții cont de greutate? Dacă lungimea plăcii este mai mică decât cea indicată pentru greutatea ta, atunci nu vei avea o stabilitate suficientă și vei prinde o viteză mult prea mare, în loc să aluneci în continuare pe zăpadă.
Acest lucru înseamnă că va fi greu să controlezi placa. Dacă placa este prea lungă, va fi greu de manevrat, mai ales pentru că presiunea exercitată va fi prea mare pentru a o menține deasupra stratului de zăpadă.
2.5. Formă
Principalele forme de placa pentru snowboarding sunt:
-Directional - este cea mai des utilizată formă de placă printre cei care practică stilul freeride, fiind special concepute pentru a avansa într-o singură direcție. Au un tail mai rigid și un nose mai moale, pentru stabilitate excelentă la carving agresiv și viteze mari.
-True Twin - plăcile din această categorie au noseul și tailul identice, din toate punctele de vedere asociate aspectului. Legăturile la plăcile True Twin sunt poziționate central, pentru un plus de echilibru. Sunt ideale pentru a te da în park-uri special amenajate.
-Directional Twin - plăcile cu o formă-hibrid, ce oferă particularități ale ambelor forme de placa prezentate mai sus. Forma propriu-zisă este de twin, însă construcția este direcțională (tail rigid și nose moale). Plăcile Directional Twin sunt, de obicei, regăsite în categoriile all-mountain si freestyle.
2.6. Rocker
Este forma pe care placa de snowboard o are, atunci când este privită din lateral. Rocker-ul determină nivelul de contact cu zăpada al plăcii, adică portanța asigurată. Este ideal pentru nivelul de stabilitate pe care îl poți avea, mai ales în zone cu zăpadă afânată.
Iată de cate tipuri este această curbură a plăcii:
-Camber - curbura clasica a unei placi de snowboard, ce asigura control excelent si pop foarte bun.
-Flat - cunoscută și sub denumirea de “zero camber”, această formă este perfect dreaptă, fara nicio curbură. Plăcile cu rocker flat sunt ideale pentru park-uri, dar se descurcă excelent și în zone all-mountain.
-Hibrid - variații ale formei curburii, pe aceeași lungime a plăcii. Această caracteristică îți permite să obții un pop mai mare și o precizie la coborâre excelentă, atât pe pârtie, cât și în zona de park.
2.7. Flex
Placa de snowboard se poate flexa atât pe lungime, cât și pe lățime. Un flex mai ridicat îți permite întoarceri mai ușoare, fiind recomandat pentru riderii începători. Un flex mai scăzut asigură mai mult grip la întoarceri și susține întreaga ta dinamică, la viteze mari.
2.8. Sidecut
Reprezintă nivelul de adâncime al cantului.
Un sidecut mai adânc îți permite viraje mai agresive și o mișcare mult mai fluidă pe pârtie. De aceea, este ideal pentru plăcile dedicate începătorilor. Un sidecut mai puțin adânc te ajută să te dai fără probleme pe zăpadă afânată și îți permite să prinzi viteze excelente.