CUM SĂ ALEGI SACUL DE DORMIT

Cel mai bun sac de dormit: de ce trebuie să ții cont când îl alegi?


Alegerea corectă a sacului de dormit, pentru nopțile petrecute în camping sau în bivuac este esențială, pentru un somn odihnitor, însă nu este întotdeauna ușor să te hotărăști, fiind atât de multe modele disponibile. Criteriile de care trebuie să ții cont sunt: greutatea, confortul, rezistența la frig. Iată recomandările noastre, pentru a alege modelul cel mai potrivit așteptărilor tale.

1. Criterii pentru alegerea celui mai bun sac de dormit

Alegerea sacului de dormit se face în funcție de:
1.1. Greutatea și modalitatea de transport
Vei transporta sacul de dormit în rucsac? Dacă da, atunci trebuie neapărat să ții cont de greutatea sacului de dormit.

Anumite modele de saci de dormit sunt ușoare și compacte, pentru a putea fi transportate cu ușurință în rucsac, fiind concepute pentru drumeții de mai multe zile, în timpul cărora tot echipamentul trebuie să încapă într-un singur rucsac. Acești saci de dormit cântăresc, în mod obișnuit, sub 1 kg, iar husa lor de compresie permite reducerea volumului, pentru o transportare ușoară.

Alte modele de saci de dormit sunt concepute pentru a asigura confort, greutatea redusă nefiind punctul lor forte. Aceste modele nu sunt nici foarte compacte, însă prezintă avantajul confortului, datorită materialului fin la atingere. Te vei simți exact ca acasă.

Spre deosebire de sacii de dormit pentru trekking, care au cel mai adesea o formă de “sarcofag”, cei de mai sus sunt dreptunghiulari și oferă mai mult spațiu, pentru a te putea întoarce. Dacă pleci cu cortul și transporți echipamentul cu mașina sau dacă mergi să dormi la prieteni, acești saci de dormit, confortabili, dar nu foarte ușori, sunt alegerea ideală.

Cel mai bun sac de dormit: De ce trebuie sa tii cont cand il alegi?

Ești practicant de trekking?

Dacă dormi în bivuac și îți transporți cortul și sacul de dormit în rucsac, atunci îți recomandăm să alegi un sac de dormit mai ușor și mai compact. Este mai ușor de transportat. Cel mai bun sac de dormit iarna are, de obicei, ,,formă de ,,sarcofag”, pentru rezistență mai bună la frig.

Sau preferi campingul?

Dacă nu îți place să-ți schimbi locul de campare, odată ce ți-ai instalat cortul, atunci îți recomandăm un sac de dormit confortabil, mai încăpător, cu suprafață din bumbac.
Te vei simți ca în patul de acasă, oriunde faci camping in Romania.

1.2. Zonă termică de confort
Un alt criteriu important este temperatura exterioară din mediul în care vei dormi. Dormi într-o casă sau în cort? Pe timp de vară, la mare? La munte? Alegerea va fi diferită de fiecare dată.

Sacii de dormit sunt împărțiți pe mai multe niveluri de temperatură: de la 0°C la 10°C, de la 10°C la 20°C sau peste 20°C. Dacă vei dormi în casă, sacul pentru 20°C este potrivit. Dacă pleci pe munte, toamna, și vei dormi în cort, alege un sac de dormit pentru 0°C – 10°C.

Temperatura indicată pe un sac de dormit este temperatura de confort. Dacă temperatura mediului în care vei dormi corespunde celei de confort, te vei bucura de echilibru termic, nu îți va fi nici cald, nici frig, în poziție relaxată, fără a te ghemui. În caz contrar, dacă temperatura din mediul în care dormi este mai scăzută decât cea indicată pe pe sacul de dormit, vei simți nevoia să te ghemuiești.

Este posibil ca temperatura de confort să fie completată de cea limită. Dacă temperatura mediului în care dormi este mai scăzută decât temperatura limită indicată pe sac, atunci riscul să îți fie frig devine unul real, indiferent dacă vei sta în poziție relaxată sau nu.
Aceste temperaturi sunt influențate și de rezistența fiecăruia la frig (care poate fi determinată de constituție, dar și de gradul de oboseală), de echipament (dacă folosești un izopren care să te protejeze de răcoarea solului), de îmbrăcăminte, de vreme (de gradul de umiditate).
CE SAC DE DORMIT SA CUMPAR PENTRU DIFERITE TEMPERATURI:

1.3. Materialul și umplutura sacului de dormit
Materialele și umplutura sacilor de dormit reprezintă două elemente importante de care să ții cont, în alegerea celor mai buni saci de dormit.

În cazul umpluturii, aceasta este definitorie pentru caracteristicile termice, comprimabilitate, precum și pentru greutatea sacului de dormit. Tot ea îi definește și durata de utilizare a sacului de dormit pe care l-ai ales.

Dacă alegi umplutura naturală cu puf de gâscă sau rață, aceasta are avantajul de oferi o durată de viață mult mai lungă. Puful este prelucrat, dezinfectat și tratat, nu poartă și nu atrage paraziți. Din păcate, în cazul în care se umezește, își pierde calitățile termoizolante, fiind aproape imposibil de uscat, în decursul unei drumeții montane.

Umpluturi sintetice: hollofil, quadrofill, polarguard, thinsulate. Pot fi utilizate chiar și atunci când se umezesc, spre deosebire de umplutura naturală, se usucă mai repede și sunt mai ieftine. În condiții reci și uscate, au calități termoizolante mai slabe decât puful.

Suprafața totală a materialelor dintr-un sac de dormit (umplutura + membrana) poate atinge 8-10 mp. Suma acestora defineşte greutatea şi volumul sacului. Din acest motiv, sacii de dormit fabricaţi din materiale tehnice, mai subţiri au raport mai bun de umplutură –membrană faţă de cele cusute din materiale clasice, mai groase.

Materialul de membrană exterioară la sacii noi de dormit este de obicei sintetic, rezistent la stropire, respirabil, sau chiar impermeabil. Interiorul sacului, care intră în contact cu pielea, este cusut de obicei din ţesături neutre care nu provoacă iritaţii, sintetice sau combinaţii de bumbac-sintetic. În cazul unor campări pe timp uscat şi călduros, unii preferă materiale naturale în interior şi în exterior.

1.4. Designul
Alege designul sacului de dormit în funcție de specificul vacanței pe care o realizezi, alături de cei dragi. Printre cele mai populare design-uri ale sacilor de dormit se numără:

Sacul de dormit cu design convențional - are o utilizare largă, beneficiind de mai mult spațiu, precum și de o capacitate mai mare de mișcare oferită celui care îl utilizează.

Sacul de dormit cu design tip mumie - util în cadrul drumetiilor de munte, atunci când temperatura optimă a corpului trebuie menținută la un anumit nivel. Este important de precizat faptul că modelul despre care vorbim acum limitează mișcările.

Sacul de dormit cu volum extins - dacă mergi cu mașina în camping, volumul scăzut al acestui tip de sac nu va fi o problemă. 

1.5. Capacitatea sacului de dormit
În funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, dar și de preferințe, poți găsi acum saci de dormit pentru una sau două persoane. Un sac de dormit dublu este perfect pentru cupluri, asigurând nu doar spațiu suficient, ci și o temperatura corporala a celor care dorm inauntru sau. 

1.6. Numărul de funcții ale sacului de dormit
Ne-am îmbunătățit oferta de saci de dormit, pentru a oferi cât mai multe variante, pentru a dormi confortabil!

Dacă îți dorești o saltea cu sac de dormit inclus, produsul nostru Sleep in bed le conține pe amândouă: o saltea autogonflabilă și un sac de dormit, ce nu ocupă spațiu dublu în rucsac. Se instalează în câteva secunde. Acești saci de dormit pot fi uniți între ei, soluția ideală dacă plecați în weekend în doi

Pentru pasionații de trekking, care au nevoie de un sac de dormit foarte ușor, propunem produsul inovator Sleeping suit, un sac de dormit cu jachetă detașabilă inclusă. Jacheta din partea de sus și forma de sac de dormit din partea de jos , cu umplutură din puf, asigură o bună izolare termică și greutate redusă. În plus, sunt compacte și ocupă puțin spațiu.

Cel mai bun sac de dormit: De ce trebuie sa tii cont cand il alegi?

2. Cum alegi un sac de dormit pentru copii? 

În oferta noastră, regăsești saci de dormit special creați pentru copii, pentru ca primele nopți petrecute la cort sau în bivuac să fie memorabile pentru ei.

Volumul și mărimea sacilor de dormit sunt special adaptate pentru copii. Anumite modele sunt evolutive, se adaptează la ritmul de creștere al copilului. Husa unui astfel de sac de dormit poate fi folosită drept husă pentru jucărie sau pentru depozitarea lanternei frontale.

În alegerea unui sac de dormit pentru copii, ține cont și de înălțimea luI. Cu cât volumul de aer ce trebuie încălzit este mai mare, cu atât corpul va consuma mai multă energie și există riscul ca celui mic să îi fie frig pe timpul nopții.

Cel mai bun sac de dormit: De ce trebuie sa tii cont cand il alegi?

4. Recomandări pentru mai mult confort

Îmbracă-te simplu (1 singur strat de haine este suficient).

Încălzește-ți extremităţile: folosește căciulă, mănuși, șosete, încălzitoare. Un recipient cu apă caldă poate servi ca termofor (dacă se închide etanș)!

Contractă-ți mușchii (70% din energia consumată se transformă în căldură), dar nu face mișcări care ar putea să creeze curenți de aer rece.

Folosește un cearșaf pentru sacul de dormit, pentru a optimiza nivelul de căldură din interiorul sacului de dormit.

Pentru a te bucura de același confort ca acasă, folosește și o pernă.

4. Întrebări frecvente despre sacii de dormit

4.1. Cum funcționează un sac de dormit?
Din punct de vedere al compoziției sale, sacul de dormit este un accesoriu gândit special pentru a înnopta în natură. Acest lucru îi permite sa mențină o temperatură constantă a corpului. Sacul de dormit este simplu de împachetat, transportat și despachetat.  

Sacul de dormit nu produce căldură, ci o păstrează pe cea produsă de corp. Dacă ești epuizat, sau dacă îți este foarte frig și intri în sacul de dormit înghețat și cu hainele umede, riști să îți fie și mai frig, indiferent de cât de călduros este sacul de dormit.

4.2. Sunt sacii de dormit waterproof?
Dacă alegi un sac pentru dormit ce dispune de o umplutură sintetică, aceasta este waterproof. Dacă alegi un sac de dormit cu o variantă de umplutură naturală, precum este puful de gâscă, sau puful de rață, este bine să știi că aceasta este doar water-resistant, nu și waterproof. 

4.3. Cum se curăță un sac de dormit?
Sacul de dormit poate fi spălat atât de mâna, cât și la mașina de spălat rufe. Citește cu atenție specificațiile din pagina produsului selectat, deoarece nu toate modelele sunt suficient de rezistente pentru mașină. Alege un produs care nu afectează țesătura sau umplutura.

Evită spălarea sacului de dormit la temperaturi ridicate, deoarece apa fierbinte poate afecta umplutura sau membrana de exterior din care este realizat. După spălare, evita să storci sacul de dormit, ci doar rulează-l mai strâns, astfel încât apa să poată fi eliminată.

După spălare, asigură-te că umplutura sacului de dormit este uniformă, deoarece, după spălare, are tendința de a se “strânge grămadă”. Pune sacul de dormit pe o suprafață dreaptă, apoi lasă-l să se usuce complet.  

4.4. Cum se depozitează un sac de dormit?
Pentru a te bucura pe cât de mult posibil de utilitatea unui sac de dormit, este indicat să îl păstrezi într-o husă separată (din bumbac), sau chiar împachetat lejer într-un cearșaf. Dacă îl ții strâns în sacul de compresie, acest mod de depozitare poate afecta în timp calitatea umpluturii interioare.

Cel mai bun sac de dormit: De ce trebuie sa tii cont cand il alegi?