CUM ALEGEM SALTEAUA POTRIVITĂ?

Cum alegem salteaua potrivită?

1. CE SALTEA ALEGEM ÎN FUNCȚIE DE SPORT? 1.1. SALTEAUA DE PILATES ȘI TONIFIERE 1.2. SALTEAUA DE YOGA

Pasionat de yoga? Pilates addict? Există o multitudine de tipuri de saltele pentru fiecare practică sportivă: saltea de yoga, saltea de pilates, saltea de fitness… Pe care o alegem din numeroasele modele disponibile? Care este cea mai potrivită pentru activitatea ta? Iată 6 criterii de luat în calcul atunci când alegi salteaua!

CUM ALEGEM SALTEAUA POTRIVITĂ?

1. Ce saltea alegem în funcție de sport?

-SALTEAUA DE PILATES ȘI TONIFIERE
-SALTEAUA DE YOGA
-SALTEAUA DE FITNESS

CUM ALEGEM SALTEAUA POTRIVITĂ?

1.1. Salteaua de pilates și tonifiere

La orele de pilates și de tonifiere, exercițiile se realizează la sol, în genunchi sau pe spate. Deci, confortul este cel mai important criteriu! Pentru a te proteja de răcoare și pentru a-ți proteja spatele, salteaua de pilates trebuie să fie mai groasă și mai densă, spre deosebire de alte saltele. Majoritatea modelelor se rulează sau se pliază pentru a putea fi ușor de transportat și de depozitat.

CUM ALEGEM SALTEAUA POTRIVITĂ?

1.2. Salteaua de yoga

Salteaua de yoga este, de obicei, mai subțire și mai lungă decât alte modele de saltele pentru sport. Și, mai ales, este antiderapantă, pentru a te ajuta să-ți menții echilibrul cât mai mult timp, fără să aluneci. Alege modelul de saltea în funcție de tipul de yoga practicat (yoga ușoară sau yoga dinamică) și, deci, în funcție de intensitatea mișcărilor. Îți dorești să incluzi și meditația în ședințele de yoga? Optează pentru o saltea un pic mai groasă, pentru un confort optim.

CUM ALEGEM SALTEAUA POTRIVITĂ?

1.3. Salteaua de fitness

Sigur ai folosit-o deja! Salteaua de fitness este accesoriul esențial de la sala de sport, pe care îl folosim la toate clasele de tonifiere musculară. De aceea, este aliatul ideal când facem exerciții de tonifiere și când ne lucrăm abdomenul. Multifuncțională, salteaua de fitness este potrivită și pentru stretching. Este foarte rezistentă la abraziune! Deci, o poți folosi și atunci când porți încălțăminte de sport. Trebuie să fie fermă pentru a absorbi șocurile și ușor mai groasă (dar nu foarte groasă, pentru a împiedica variațiile de nivel). Atenție, salteaua de fitness nu este întotdeauna concepută pentru a se plia sau rula. 

1.4. Pătratele de gimnastică pentru copii 

Utilizate pentru a dezvolta motricitatea copiilor sau pentru joacă, pătratele sunt, de obicei, concepute din spumă, cu grosimea între 3 și 6 cm. În anumite cazuri, pot fi acoperite cu pânză. Copilul se poate dezvolta în siguranță! Aceste mici „saltele” au avantajul de a se plia pentru a fi mai practice. În funcție de nevoi, se poate folosi un singur pătrat sau o suprafață modulabilă formată din pătrate! 

CUM ALEGEM SALTEAUA POTRIVITĂ?

2. „zoom” pe saltelele de pilates și fitness: cum le alegem?

--Tipul de practică 
-Grosimea
- Lungimea
-Greutatea saltelei
-Materialul
-Posibilități de transport și depozitare

2.1. Tipul de practică

În primul rând, să aruncăm o privire asupra tipului de practică:

– Ai nivel începător sau avansat?

– Practici o dată pe lună sau de 3 ori pe săptămână?

– Ce exerciții vei face?

– În picioare, în șezut sau întinsă la sol?

– Practici încălțată sau desculță?  

Răspunsurile la aceste întrebări îți vor permite să faci o primă selecție înainte de achiziționarea saltelei de sport.

Recomandare: saltelele de pilates au fost concepute pentru a fi utilizate fără încălțăminte. Optează pentru o saltea de fitness, rezistentă la abraziune, dacă practici încălțată.

CUM ALEGEM SALTEAUA POTRIVITĂ?

2.2. Grosimea

Pentru salteaua de pilates, grosimea variază, în general, între 6 și 15 mm. E simplu: cu cât faci mai multe exerciții la sol, cu atât ai nevoie de o saltea mai confortabilă, adică mai groasă. Dacă practici desculță, optează pentru o saltea cu grosimea de cel puțin 7mm pentru mai multă protecție. Anumite modele pot avea chiar și 20 mm grosime. Confort maxim asigurat! 

2.3.  Lungimea

Lungimea unei saltele de pilates se alege în funcție de morfologie și de nivelul dorit de confort. Majoritatea măsoară între 140 și 160 cm, dimensiunile ideale pentru practica tradițională de pilates. Pentru persoanele foarte înalte sau cele care vor să se simtă mai în largul lor în timpul exercițiilor, există și saltele XXL, între 180 și 190 cm.

Există, de asemenea, mini saltele de pilates, care măsoară aproximativ 50 cm. Atenție, acestea protejează doar zona corpului pe care o lucrăm. Avantajul? Se depozitează foarte repede și se transportă ușor. 

CUM ALEGEM SALTEAUA POTRIVITĂ?

2.4. Greutatea saltelei

În general, cu cât dimensiunile și grosimea saltelei de pilates sunt mai mari, cu atât este mai grea. Bineînțeles, contează și materialul: cele din spumă sunt mai dense și, de obicei, mai grele. Dacă îți dorești o saltea pe care să o iei cu tine atunci când mergi la sală, alege un model cu greutatea între 500g și 1 kg. Dacă o vei utiliza doar la domiciliu, greutatea nu este un criteriu atât de important. 

2.5. Materialul

Practici fitness și/sau porți încălțăminte? Alege o saltea cu un strat de protecție din polietilenă. Va rezista mai mult timp la uzură. Pentru un maximum de confort și/sau pentru exerciții realizate fără încălțăminte, alege o saltea din spumă, mai groasă și mai moale.  Ți-e teamă să nu aluneci? Încalță șosetele antiderapante! 

CUM ALEGEM SALTEAUA POTRIVITĂ?

2.6. Posibilități de transport și depozitare

În mod ideal, alege o saltea vândută împreună cu o geantă de transport sau prevăzută cu o chingă de transport. Astfel, transportul și depozitarea vor fi mult mai ușoare. Pentru a ocupa mai puțin spațiu, salteaua de pilates se poate rula sau plia.

Recomandare de întreținere: depozitează salteaua de pilates într-un loc ferit de umiditate și căldură. Nu pune nimic peste ea pentru a nu se deforma. Pentru curățare, amestecă 4 lingurițe de oțet alb și 2 picături de ulei esențial cu 500 ml de apă.