CUM ALEGI O LANTERNĂ FRONTALĂ

Cum alegi o lanternă frontală

Lanternă frontală cu baterii, lanternă frontală reîncărcabilă, multi-fascicul, cu sau fără mod roșu? Alegerea unei lanterne frontale nu este întotdeauna simplă.

Trebuie să acorzi o importanță mai mare puterii de la lanterna frontală sau autonomiei? Ai nevoie de o lanternă de rezervă și să ai mâinile libere în timpul folosirii sau de o lanternă cu ajutorul căreia să poți face drumeții pe timp de noapte?

Pentru a alege corect funcțiile de care ai nevoie, citește ghidul nostru!

LANTERNA FRONTALĂ ESTE ESENȚIALĂ PENTRU TOȚI IUBITORII DE NATURĂ

Accesoriu esențial pentru ieșirile nocturne, lanterna frontală face parte din echipamentul mai multor sporturi: ciclism, camping, dumeție, trekking, alergare, trail, activități sportive în natură, pescuit și multe altele.
Să investești într-o lanternă frontală înseamnă să cumperi un produs ce va fi util în mai multe împrejurări.

Lanterna frontală îți permite să ai mâinile libere și să orientezi fasciculul de lumină odată cu mișcările capului, în comparație cu lanterna clasică, care este compactă, sau cu lanterna cu prindere pe piept, creată special pentru alergare.

Alegerea celei mai bune lanterne frontale adaptate nevoilor este una complexă, deoarece oferta pe piață este mare.
Totuși, nu toate lanternele frontale sunt concepute în același fel, în funcție de utilizator. Uneori alegerea depinde de buget și de preferințe.
Îți vom explica cum să alegi o lanternă frontală cu cel mai bun raport calitate-preț!

Design sportiv

Designul este principiul de bază al oricărui obiect. La o primă privire poți recunoaște o mașină mare de familie, același lucru este valabil și pentru lanterna frontală!
Facem deosebire între două mari categorii: lanternele frontale pentru drumeție, trekking, bivuac și alte sporturi montane și lanternele frontale pentru alergare și, în special, trail.

  • Lanternă frontală bivuac camping drumeție

    Lanternă frontală pentru drumeție

    Aceste lanterne frontale sunt compacte, dintr-un singur bloc și pot fi purtate sub sau deaspra unei șepci de munte.
    Absența blocului din spate oferă greutate redusă și utilizare ușoară în bivuac sau în timpul lecturii, culcat sau sprijinit de un perete.
    Este mai simplu de depozitat într-un rucsac sau într-un buzunar de la jachetă. Anumite modele pentru bivuac, numite și „ultra-compacte”, sunt apreciate pentru mărimea și pentru greutatea redusă.

  • Lanternă frontală trail running

    Lanternă frontală pentru trail sau alergare

    Aceste frontale sunt constituite din două blocuri separate: un bloc de iluminare foarte ușor în față și o baterie în partea din spate, pentru distribuirea egală a greutății pe cap. Partea cea mai grea este situată aproape de zona cefei, pentru a reduce efortul, în timpul impactului la alergare.
    Separarea blocului de iluminare este foarte utilă pentru răcirea LED-ului, îndepărtându-l de baterie, deoarece, de obicei, lanternele sunt foarte puternice. Poziționarea bateriei în spate ajută la încărcarea prin USB chiar în timpul cursei sau încărcarea bateriei direct din rucsac, printr-un cablu mai lung.

Lanternă cu prindere pe piept

Caz particular: 
lanterna cu prindere pe piept

Decathlon este o companie inovatoare, pentru că-și dorește să propună produse adaptate nevoilor utilizatorilor. Da aceea, în 2015 au fost create primele lanterne cu prindere pe piept.
Aceste lanterne, gândite special pentru alergare pe asfalt, se utilizează doar împreună cu o lanternă frontală.

Iluminarea este poziționată pe piept, iar carcasa de la spate constituie bateria, totodată asigurând vizibilitate în spate, datorită unui led roșu.
Aceasta este foarte puternică și mai adaptată pentru un alergător, decât doar o frontală care se mișcă odată cu ritmul cursei. Lanterna cu prindere pe piept permite o anticipare mai bună a eventualelor obstacole de pe traseu.

Ce putere trebuie să aibă o lanternă frontală bună?

Ca la toate produsele de iluminare, sportive sau nu, puterea unei lanterne frontale este calculată în lumeni.
Lumenii corespund cu cantitatea de lumină reală emisă de sursă: LED-ul. Sau diode electroluminescente. În general, utilizăm mai multe pentru obținerea unei lanterne.

Led-ul este un component electronic important pentru calitatea lanternei, în special ceea ce înseamnă consum, rezistență în timp, confortul de iluminare (lumină rece, lumină caldă).
Cu cât urcăm în gamă, cu atât LED-urile consumă mai puțin la iluminarea slabă, iar puterea de iluminare este mai mare. Atenție, creșterea numărului de lumeni are și inconveniente: cu cât lanterna frontală luminează mai puternic, cu atât consumă mai mult din baterie, chiar dacă este de calitate superioară.
Decât să impresionezi prietenii cu lumina puternică și să rămâi fără baterie în mai puțin de o oră, mai bine îți alegi intensitatea adaptată la fiecare porțiune de traseu, fără a avea surprize neplăcute: dacă vrei să ai lumină mai mult timp, luminează într-un mod inteligent!

De câți lumeni este nevoie

De câți lumeni este nevoie, în funcție de activitate?

Pentru utilizarea în camping sau bivuac, o lanternă frontală între 30 și 100 lumeni este suficientă. Lumina este, în general, caldă (lumină galbenă), iar intensitatea redusă asigură autonomie. Vei putea lumina astfel încât să vezi obiectele care sunt în apropiere. Acest lucru va împiedica să „orbești” prietenii din greșeală, luminând cu lanterna în ochii lor, în timp ce-i privești. Ni se întâmplă tuturor.

Pentru marș nocturn și, în special, pe terenuri accidentate, este potrivită o lanternă frontală care are între 150 și 400 lumeni. Astfel vei putea vedea de departe piedicile pe care trebuie să le eviți, precum rădăcinile din pădure, pietrele, și altele. Dacă mergi cu privirea îndreptată spre picioare, poți diminua intensitatea fasciculului și să o mărești iar, atunci când te uiți în depărtare.

Ce fel de baterie să aleg pentru o frontală de drumeție?

Alegerea bateriei pentru lanterna frontală se face în funcție de ce vei face cu frontala.

Pentru majoritatea frontalelor ai nevoie de baterii (AA sau AAA) sau baterii reîncărcabile (baterii reîncărcabile NiMH sau Acumulator Litiu).
O lanternă frontală cu baterie reîncărcabilă va avea un preț mai mare, însă se va dovedi a fi mai ieftină pe termen lung (dacă este folosită des) și va reduce deșeurile de baterii!

Împreună cu un încărcător solar sau cu o baterie portabilă ("powerbank"), lanterna frontală reîncărcabilă îți permite să faci drumeții cu autonomie pentru mai multe zile sau pentru traseele lungi de trekking. Mai ales dacă vrei să cari mai puține lucruri, o rezervă de baterii nu este cea mai bună opțiune.
În mijlocul gamei sunt modele de lanterne frontale cu baterii reîncărcabile USB integrate în lanternă. Avantajul este spațiul redus ocupat, însă nu vei putea utiliza lanterna în timp ce se încarcă. De aceea trebuie să te asiguri că bateria este încărcată înainte de a porni la drum.
În vârful gamei există anumite modele cu baterie reîncărcabilă prin USB și retractabilă. Un avantaj important, deoarece vei putea cumpăra un acumulator suplimentar care se va încărca în timp ce-l folosești pe celălalt. Uneori poți folosi, dacă este nevoie, baterii normale, atunci când ai un adaptor disponibil. Dacă ultima opțiune te interesează, îți propunem lanterna frontală TREK 900 USB: vei putea merge o distanță mai mare cu lumină!

Frontală reîncărcabilă

Diferite moduri de iluminare

Modul de iluminare

Cu unul sau mai multe butoane, modurile de iluminare au niveluri de putere predeterminate, permițând alegerea intensității lanternei, în funcție de situație: nu ai nevoie de aceeași intensitate dacă mergi pe timp de noapte și dacă citești în cort.
La Decathlon, toate lanternele frontale de drumeție și trekking sunt concepute astfel încât modul roșu sau cel mai slab să se aprindă primul. Aceasta ajută să nu-i orbești pe cei care te înconjoară, sau să nu trezești vecinul de cameră, dacă vrei să citești noaptea.

În funcție de model (de la cel mai simplu la cel mai complex), lanternele frontale au modurile următoare:
> Un mod roșu fix, pentru a putea vedea fără a-i deranja pe ceilalți. Acest mod este foarte econom în energie și poate fi lăsat aprins toată noaptea, pentru a servi drept reper sau veioză.
> Un mod eco, pentru utilizare în bivuac și o autonomie mai mare
> Un mod mediu, pentru marș pe pistă sau pe terenuri nu prea tehnice: vezi totul, fără să soliciți bateria
> Un mod puternic pentru drumeție pe trasee tehnice și sporturi mai rapide
> Un mod boost, un maximum de putere timp de câteva secunde, pentru a vedea departe în timpul porțiunilor mai tehnice sau pentru cercetarea itinerariilor din afara traseului
> Un mod alb intermitent, semnal de localizare, pentru a fi vizibil în caz de nevoie. Acest mod, la fel ca modul roșu fix, consumă foarte puțină energie, pentru a avea baterie în caz de urgență.

Știai că...?
Majoritatea lanternelor de alergare și de trail au un mod intermitent în față sau la ceafă, pentru a semnala prezența și nu au modul roșu fix.

Blocarea

Mecanică sau electronică, blocarea unei lanterne frontale este foarte utilă.
Atunci când aceasta este transportată, mișcându-se în rucsac sau într-un buzunar și fiind supusă șocurilor, sistemul de blocare ajută ca lanterna să nu pornească din greșeală: ar fi păcat să nu mai ai baterie, pentru că lanterna a luminat interiorul rucsacului pe parcursul drumeției.

Pe scurt, dacă știi că ai așteptări de la frontala ta, alege una echipată cu un sistem de blocare, pentru a te asigura că este încărcată atunci când o scoți din buzunar.
Modurile de blocare sunt disponibile, în general, începând cu mijlocul de gamă.

Modul rezervă

Acest mod te ajută să economisești o rezervă de energie în lanterna frontală, atunci când este pe sfârșite.
Lanterna frontală se aprinde intermitent de trei ori și reduce automat puterea între 20 și 50 lumeni, timp de aproximativ 1 oră. Această funcție te ajută să termini antrenamentul în siguranță. Fii atent atunci când lanterna te avertizează, căci altfel bateria s-ar descărca complet.

Reducerea intensității (dimming)

Modul reducerea intensității (sau variator de lumină) este prezent doar la anumite modele și permite ajustarea puterii cu o înaltă precizie, atunci când ții apăsat pe buton.
Este util în bivuac, deoarece ochii se obișnuiesc cu întunericul. Astfel, reducerea luminii îți permite să vezi bine, fără să consumi prea mult din baterie.

Lanternă frontală bivuac camping drumeție

Lățimea fasciculului

Câmpul de iluminare a lanternei frontale trebuie să corespundă cu câmpul vizual de care ai nevoie.

În general, cu cât deplasarea este mai lentă, cu atât este mai util un câmp vizual larg (între unghiul de 30° și 45°). Este folositor atunci când ești în camping sau bivuac sau practici marș pe pistă, acolo unde știi că nu ai obstacole. Toate modelele noastre de lanterne frontale pentru trekking au un câmp vizual larg.

Pentru alergare și, în special, trail unde te deplasezi rapid și trebuie să vezi în depărtare, este de preferat o lanternă frontală la fel de puternică, dar cu fascicul îngust (între unghiul de 10° și 25°), pentru a concentra puterea emisă de LED.

Modelele prim-preț și mijloc de gamă sunt pentru un câmp vizual fix. Anumite modele din vârful de gamă  sunt cu fascicule mixte (două LED-uri și două fascicule late). Astfel poți adapta cu precizie fasciculul în funcție de scopul utilizării lanternei frontale.

Rezitența la șocuri și ploaie

Ca toate produsele outdoor, o lanternă frontală trebuie să reziste la ploaie, șocuri și abraziune. Din acest motiv le testăm, pentru a garanta calitate optimă, chiar și în condiții meteo mai grele.

Indicele de protecție sau IPXX ne arată nivelul de rezistență.
Primul X corespunde cu protecția împotriva particulelor solide, precum praf, nisip etc.
Al doilea X corespunde cu protecția împotriva pătrunderii apei.

Majoritatea lanternelor frontale sunt rezistente la ploaie sau IPX4.
Atunci când lanterna frontală este rezistentă la proiecții mai mari de apă (cum ar fi o cascadă), indicele ar putea fi IPX5 (stropi mari de apă) sau chiar IPX6.
Când frontala este rezistentă la scufundări de scurtă durată, indicele va fi IPX7 (rezistă până la 30 de minute sub un metru de apă). Dacă rezistă la o cantitate mai mare de apă, va avea IPX8 (mai mult de 30 de minute la o adâncime mai mare de 1 metru). Aceste lanterne sunt destinate, în general, pasionaților de canyoning.

În ceea ce privește protecția împotriva prafului, indicele este rar folosit.
Indicele 5 (IP56, de exemplu) corespunde cu protecția împotriva particulelor mai mare de un milimetru și la depuneri de praf care nu dăunează.
Indicele maxim de 6 (IP67, de exemplu) asigură protecție totală împotriva prafului.

Așadar, în funcție de condițiile meteo, vei alege un indice de protecție împotriva apei mai mare, deoarece ai putea face drumeții pe ploaie timp de mai multe zile, dacă practici trekkingul.O lanternă frontală cu indicele IPX4 trebuie să fie de-ajuns, cu condiția ca să ai grijă de ai, atunci când nu e utilizată. Dacă vrei să faci trekking  în deșert, alege o lanternă cu protecție împotriva prafului.

Ergonomia lanternei frontale

Pentru ca lanterna frontală să fie simplu și intuitiv de folosit, am dezvoltat un sistem de comandă ergonomic, pentru a putea alege rapid modul dorit de iluminare.
Pentru lanterna de drumeție și trekking din mijloc și vârf de gama, apasă dublu pe „+” și „-”.  Butoanele sunt mari, ușor de apăsat, chiar și cu mănuși.
Pe  lanterna frontală de trail este o rotiță lângă modul de iluminare. În ambele cazuri, aceste funcții permit să mărești sau să reduci puterea rapid, fără să apeși încontinuu pe moduri.

De altfel, adaptarea frontalei la mărimea capului este un detaliu major. Frontalele noastre sunt echipate cu un elastic și cu două catarame simetrice de reglare, ceea ce fac strângerea mai ușoară. Copii, adulți, peste șepci, frontalele se adaptează tuturor dimensiunilor!

Anumite frontale permit orientarea lanternei în jos. Acest lucru ajută să nu ții lumina la nivelul feței însoțitorilor de camping și bivuac. Iar dacă ești în drumeție noaptea, nu trebuie să-ți apleci capul, pentru a vedea în fața picioarelor.

CUM ALEGI O LANTERNĂ FRONTALĂ

Sfat redactat de bruno.

Șef de produs lumini

Încă un sfat La anumite modele, banda de reglare a frontalei poate fi spălată. Este suficient să o scoți de pe lanternă și să o pui în mașina de spălat, de preferat, într-un săculeț de protecție, pentru a nu distruge cataramele de reglare.
Dacă obișnuiești să împrumuți lanterna, sau o folosești de mult timp, transpirând în timpul activității, poți spăla elasticul!