Primul lucru pe care trebuie să-l știi: Ziua, diametrul pupilei umane variază de la 2 la 3 mm. Noaptea, o persoană cu vârsta sub 40 de ani va avea o pupilă de ieșire de 6-7 mm iar o persoana de peste 40 ani va avea o pupilă de ieșire de 4-5 mm.
Apoi: pupila de ieșire a binoclului corespunde raportului dintre diametrul obiectivului și gradul de mărire a imaginii. Dacă valoarea obținută este mai mare decât pupila ochiului utilizatorului, pupila de ieșire va fi complet luminată. Astfel, binoclul va fi luminos în anumite condiții de observare.
Caz practic: eu am 30 de ani, pupila mea măsoară între 2 și 3mm pe timpul zilei și între 6 și 7 mm noaptea.
Dacă aleg un binoclu 10x42, ar trebui să am o pupilă de ieșire de: 42/10 = 4,2 mm, pupila mea va fi acoperită complet pe parcursul zilei și parțial pe timp de noapte. Dacă dimpotrivă, aleg un binoclu 8x56 (56/8 = 7mm) pupila de ieșire ar trebui să fie acoperită complet și să pot vedea un obiect pe întuneric.
De asemenea, calitatea unui binoclu nu depinde doar de un factor sau de un singur material. La fel, tehnicitatea binoclului nu ține doar de o caracteristică a acestuia sau de un singur element!
Revenind la luminozitate, aceasta depinde și de calitatea optică, de prisma utilizată sau de tratamentul lentilei. Să continuăm cu principalele aspecte de care trebuie să ții cont în alegerea unui binoclu potrivit.