Ce încălțăminte să aleg? impermeabilă sau nu?
Principalul criteriu de alegere al încălțămintei ar trebui să fie nevoia de impermeabilitate sau nu.
Ține cont de tipul de teren și de condițiile meteo atunci când alegi încălțămintea. Încălțămintea nu are același tip de rezistență pentru a se adapta nevoilor tale: frecvența de utilizare + contactul cu vegetația agresivă. Descoperă această diferență în gamele noastre: 100, 500, 900.
Principalul criteriu de alegere al încălțămintei ar trebui să fie nevoia de impermeabilitate sau nu.
Încălțămintea care nu este impermeabilă este mai respirantă, mai potrivită pentru vremea uscată. Aceasta nu are membrană impermeabilă și este prevăzută cu zone de aerisire. În majoritatea cazurilor, încălțămintea este hidrofobă: materialul hidrofob permite scurgerea apei sub formă de picături. Atenție însă, un material hidrofob nu este impermeabil! Nu este conceput pentru a face față unei cantități mari de apă! De exemplu, roua de dimineață de pe vegetație este deja o cantitate prea mare de apă pentru acest tip de material.
Încălțămintea impermeabilă menține pielea uscată, dacă te deplasezi prin iarba umedă, prin zone cu umiditate ridicată sau prin ploaie. Încălțămintea este prevăzută cu o membrană impermeabilă situată în interior, acoperită cu un material exterior. Membrana permite evacuarea transpirației și nu permite trecerea picăturilor de apă. Membrana impermeabilă se extinde până la capătul limbii. Atenție, încălțămintea impermeabilă respirabilitatea nu este un aspect atât de important ca în cazul celei non-impermeabile!
Datorită acestor teste, măsurăm și asigurăm durabilitatea acestei membrane. Încălțămintea 900: poți merge continuu 140 km în apă.
Apoi, ține cont de tipul de biotop care va influența rezistența, aderența și susținerea. Importanța acestor caracteristici va fi diferită în funcție de tipul de mediu: șes, pădure sau la munte.
Dacă ești pe un teren puțin accidentat, alege încălțămintea cu fața înaltă și o talpă flexibilă: astfel, vei merge confortabil, fără să obosești dar în același timp îți vei proteja gleznele. Pe un teren accidentat, trebuie să alegi încălțămintea cu față înaltă sau foarte înaltă și cu talpa puțin rigidă: asta deoarece piciorul va avea nevoie de susținere. În final, pentru un teren foarte accidentat, alege încălțămintea cu o față foarte înaltă și o talpă la fel de rigidă. În acest fel, poți traversa în siguranță zone dificile.
Următorul criteriu de care trebuie să ții cont este nivelul de vegetație agresivă pe care îl întâlniți. Alege încălțămintea cu o față concepută din materiale rezistente. Anumite modele au materiale ce au fost testate pentru rezistență la abraziune sau perforații. Aici, un eșantion:
Cusături duble
Orificii metalice
Pentru vremea rece, alege încălțămintea cu căptușeală călduroasă. Frigul se resimte mai ales la nivelul picioarelor, în poziție statică și este bine să alegi încălțămintea ținând cont și de acest aspect. Atenție, dacă desfășori activități sportive în natură în mișcare continuă, alegeți o încălțăminte fără căptușeală pentru a reduce transpirația puternică.
Alege șosetele în funcție de practica sportivă. Alegerea corectă te va ajuta să te bucuri de mai mult confort în timpul activității sportive, de căldură, în plus, va reduce iritațiile.