CUM SĂ ALEGI CASCA DE CICLISM

Cum să alegi casca de ciclism: trucuri pentru alegerea și purtarea ei

Tipuri de casti ciclism ➤ Cum alegi dimensiunea castii de ciclism ➤ Greutatea castii ➤ Cum reglezi casca de ciclism


Indiferent că pedalezi în oraș, pe șosea sau pe drumuri de munte, merită să alegi siguranța. Deși nu ni se pare întotdeauna confortabile, mai ales în zilele de vară, căștile de protecție sunt „un must-have”. Atunci când te urci pe bicicletă, este indicat să îți verifici echipamentul, la fel cum verifici dacă ți-ai pus centura de siguranță, când pleci cu mașina. Indiferent de tipul de ciclism pe care îl practici, există câteva reguli de care trebuie să ții cont, în momentul în care achiziționezi casca de protecție. 

CUM SĂ ALEGI CASCA DE CICLISM

Stabilește ce tip de cască ți se potrivește

Stabilește ce tip de cască ți se potrivește
În prezent, există mai multe tipuri de căști pentru bicicliști. Clasificarea lor se face în funcție de utilitate: pot fi căști pentru oraș sau ciclism polivalent, căști pentru downhill și ciclism montan, căști BMX, căști pentru cursele pe pistă sau alte modele. Dintre acestea, cele mai des întâlnite sunt:  

CĂȘTILE PENTRU PRACTICAREA CICLISMULUI DE ORAȘ SAU AL CICLISMULUI POLIVALENT
Sunt concepute pentru a te proteja în timpul deplasărilor urbane. Sunt ideale dacă obișnuiești să mergi mai des pe pistele de biciclete și în parcuri. Pentru o protecție maximă, aceste căști trebuie să aibă un bun contact cu capul, iar sistemul de închidere trebuie să fie reglat în mod corect, însă fără a strânge. Acestea sunt alcătuite dintr-o carcasă exterioară, făcută dintr-un plastic rigid (ABS), iar majoritatea căștilor conțin inserții din spumă, lavabile și respirante, pentru a asigura confortul utilizatorului. Unele căști au și un loc unde poți atașa un sistem de iluminare VIOO Clip, pentru a crește nivelul de vizibilitate în trafic.

CĂȘTILE PENTRU PRACTICAREA CICLISMULUI DE ȘOSEA
Se aleg în funcție de greutate, ventilare și confort. Cele mai bune căști sunt cele care au un echilibru între aceste 3 caracteristici. Astfel, structura trebuie să fie rigidă, rezistentă și ușoară, iar forma și orificiile din interiorul căștii să asigure o ventilare eficientă.

CĂȘTILE PENTRU PRACTICAREA CICLISMULUI MONTAN
Presupun aceleași caracteristici precum căștile pentru practicarea ciclismului de șosea. Deoarece riscul de a cădea este mult mai mare în cazul acestei practici sportive, căștile vin cu câteva beneficii suplimentare: acoperă întreaga suprafață a capului, pentru a proteja utilizatorul de posibilele lovituri, și dispun de un cozoroc detașabil, împotriva noroiului.

CĂȘTILE DE CICLISM PENTRU COPII
Sunt potrivite pentru toți utilizatorii cu vârsta de până la 10 ani. După această vârstă, este necesară utilizarea unei căști adaptate ciclismului pentru adulți.

Căștile de ciclism pentru copiii între 1 și 3 ani sunt mai compacte și mai scurte la spate, ceea ce le face mai potrivite pentru scaunele de copii. Acest tip de cască poate fi folosit pentru copiii care merg pe o bicicletă fără pedale.

De la 3 la 10 ani, căștile pentru copii sunt similare celor pentru adulți, din punctul de vedere al materialelor utilizate. E bine să achiziționezi o cască ce dispune de o rotiță de reglare a circumferinței, pentru a o fixa corespunzător pe capul copilului tău.

Cum alegi dimensiunea căștii de ciclism

Cele mai multe tipuri de căști sunt disponibile în dimensiuni mici (S), medii (M), mari (L) și foarte mari (XL). Pentru a stabili ce măsură ți se potrivește, fie testezi direct casca în magazinele Decathlon, fie poți măsura circumferința capului cu un centimetru standard de croitorie. Așază-l cu un cm deasupra sprâncenelor și urechilor, fără să strângi prea tare. Astfel, vei afla mărimea pe care trebuie sa o comanzi. De regulă, mărimea S este echivalentă cu o circumferință de 47-55 cm, mărimea M – 55-58 cm, L – 58-61 cm, iar XL- 61-64 cm. În catalogul online de căști de protecție, găsești dimensiunea căștii în descrierea de produs, la informațiile tehnice.

CUM SĂ ALEGI CASCA DE CICLISM

Cum reglezi casca de ciclism

În cazul căștilor din gama Decathlon, reglarea se face în trei etape rapide:

1. Fixează casca pe cap, cât mai confortabil. Fixează cele două chingi care vin în zona urechilor.   Verifică dacă încă încap 2 degete, în spațiul dintre chingi și bărbie;

2. Reglează chingile, astfel încât să formeze un Y de fiecare parte a urechii, chiar sub aceasta;

3. În cazul modelelor de căști care au rotiță de reglare în spate, trebuie să reglezi rotița, în funcție de circumferința capului.
Casca trebuie să stea fixă pe cap, fără a se deplasa în față, în spate sau în lateral, inclusiv atunci când ești în mișcare.

Greutatea căștii

Cu excepția ciclismului profesional, greutatea căștii nu contează foarte mult. Economia de greutate este esențială, atunci când te deplasezi pe drumuri accidentate, poteci de munte, drumuri cu obstacole sau când ai nevoie de mai multă viteză. Însă, odată cu scăderea greutății, crește și prețul căștii.  

CUM SĂ ALEGI CASCA DE CICLISM

Cum alegi confortul căștii

Găurile de ventilație îți oferă confort, mai ales pe timp de vară, la fel și buretele interior (antibacterian, înlocuibil), plus cozorocul pentru protecția ochilor. Ca regulă generală, casca de bicicletă trebuie să aibă un număr suficient de găuri de aerisire, astfel încât să rămâi protejat, fără să fii afectat de condițiile meteo. Cu cât este mai bine ventilată, cu atât casca este mai confortabilă.

Există diferite categorii de căști, în funcție de tipul de ciclism practicat. Chiar dacă practici ciclism de oraș, de șosea sau ciclism montan, pentru a oferi același grad de protecție, toate căștile respectă aceleași condiții de siguranță.