CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU CAL

Cum să alegi echipamentul pentru cal

Darlogii ajutatori Fraul si Darlogii ZĂBALELE

Frâul este fundamental pentru dresajul optim al animalului. Alegerea frâului, a darlogilor, a darlogilor ajutatori și zăbalei va depinde de nivelul și conformația calului. Urmează recomandările acestui ghid DECATHLON, pentru a te orienta în achiziționarea echipamentului pentru calul tău.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU CAL

Darlogii ajutatori

Darlogii ajutatori asigură controlul sporit al animalului. Sunt utili doar călăreților experimentați și pe un animal ce a fost dresat corect înainte. Acestia vor ajuta la dezvoltarea optimă a musculaturii calului. Calul și călărețul trebuie să învețe modul corect de utilizare al acestor darlogi, astfel încât să fie folositi eficient și fără riscuri. Poți alege între trei tipuri de darlogi ajutatori, în funcție de susținerea pe care dorești să o aplici calului sau poneiului tău.

Martingala menține calul în limitele unei pozitii “corecte”, împiedicându-l să ridice capul foarte sus, prin mișcări bruște. Poate fi fixa (prinsa de botar si ajustata la lungimea corecta) sau libera (cu inele prin care sunt trecuti darlogii).

Darlogii germani (de incordare) sunt mai dificil de manevrat, dar mai ieftini și mai ușor de fixat. Ei se prind în laterale sau în partea de jos a chingii, trec prin inelele zăbalei, pentru a ajunge in mâinile călărețului. Trebuie acordată atenție deosebită calului, pentru a evita ca acesta să hiperflexeze si astfel sa isi forteze musculatura spatelui sau a gatului si sa mearga incapisonat.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU CAL

Fraul si darlogii

Fraul asigură conducerea calului. Este menținut prin multitudinea de curele care se ajusteaza pe capul calului (botar, gatar etc.). Se adresează tuturor călăreților, atât în antrenamente, cât și în competiții, în toate disciplinele. Ai de ales între fraie din piele sau material sintetic.
Botarul francez (clasic) se plasează deasupra zăbalei, pe când botarul german (hanoveran) se plasează sub zăbală. Botarul combinat este un compromis între botarul francez și hanoveran. Părțile sale se pot separa printr-un reglaj ușor. Pe langa aceste doua tipuri de botare, in ultimii ani au aparut diverse variatii cu efecte smilare asupra mandibulei cailor, cum ar fi botarul mexican sau botarul suedez (caruia ii lipseste curelusa de botar si este adesea folosit in disciplina dresajului olimpic)

Alegerea darlogilor va depinde de utilizarea lor și de așteptările pe care le vei avea față de performanțele lor. Darlogii netezi sunt preferati pentru disciplina dresajului, datorită aspectului lor elegant si datorita faptului ca iti permit sa ii tii comod in mana indiferent de lungime. Atentie insa, pentru a folosi darlogii netezi ai nevoie de experienta si de un simt dezvoltat al mainii, astfel incat contactul cu gura calului sa fie egal in ambii darlogi. Pentru obstacole, alege darlogi din cauciuc, pentru aderența lor excelentă. Pentru cei care se inițiază în echitație, există darlogi educativi, cu repere de culori, care să ajute călărețul să își poziționeze bine mâinile.

CUM SĂ ALEGI ECHIPAMENTUL PENTRU CAL

Zăbalele

Poți alege între diferite tipuri de zăbale, în funcție de mărimea și de conformația animalului tău. Cu cât animalul este mai mare, cu atât zăbala va fi mai mare. Mărimile sunt: 105 cm pentru un shetland, 115 cm pentru un ponei și de la 125 la 135 cm, pentru un cal de mărime obișnuită. Trebuie sa stim ca exista doua tipuri de zabale: Zabalutele, cu îmbinare dublă sau cauciuc, fără strună, dar cu inele, se vor potrivi majorității cailor. Caracteristica lor principala este ca ele nu au o actiune de parghie asupra barbiei calului ci doar in interiorul cavitatii bucale a calului.
Zabalele  sunt “fiare” care pun parghie pe barbia si ceafa calului de cate ori acestea sunt actionate de mana calaretului prin darlogi. Ele sunt mult mai dure si deci, nu ar trebui folosite de catre calareti neexperimentati sau pe cai al caror dresaj nu a fost finalizat pana la un anumit punct.

Duritatea unei zabale sau zabalute este data de un complex de factori, dintre care, cel mai important, grosimea barei (partea care se afla in gura calului). Un fier subtire va avea o actiune mai dura decat unul mai gros, deoarece suprafata pe care acesta lucreaza este mai mica si deci, forta transmisa se imparte pe o suprafata redusa. Cu toate acestea, un fier gros nu este neaparat mai comod pentru unii cai, care au poate o limba mai mare si nu vor accepta cu usurinta presiunea formata din cauza lipsei de spatiu din gura lor.

Cailor tineri li se recomanda intotdeauna o zabaluta cat mai simpla, care sa nu aiba efect de parghie, astfel incat sa nu le fie compromisa sensibilitatea gurii. Trebuie mentionat si ca severitatea unei zabale sau a unei zabalute este data si de “greutatea” mainii calaretului. O zabaluta actionata de o mana grea va pune in gura calului exact atata presiune, cata este exercitata de mana calaretului, in timp ce o zabala va multiplica acea forta proportional cu lungimea parghiei, lucru care poate duce chiar si la ruperea mandibulei!