CUM SĂ ALEGI FIRUL PENTRU PESCUIT LA CRAP

Cum să alegi firul pentru pescuit la crap

Ce tipuri de fir exista ▶ Caror criterii trebuie sa corespunda ▶ Ce importanta are culoarea firului

Pasiunea pentru pescuit nu apare dintr-odată, dar cei care sunt din ce în ce mai interesați de acest domeniu rareori dau înapoi, când vine vorba despre a-și pune la punct un echipament complet. Primele elemente la care ne gândim sunt uneltele propriu-zise, cum ar fi undițele, lansetele sau chiar sonarele. Până la nivelul la care putem stăpâni pe deplin tehnologia pentru pescari, este important să ne obișnuim cu ABC-ul acestui domeniu. Un element mai puțin luat în seamă este firul de pescuit.

În ciuda aparențelor, acesta reprezintă o etapă importantă în alcătuirea trusei de pescuit pentru crap. Ca regulă generală, se recomandă plaja de grosimi cuprinsă între 0,20 și 0,50 mm, dar tipul firului este influențat de practica fiecărui pescar în parte, iar caracteristicile îl pot transforma într-un atu sau, dimpotrivă, într-unul dintre motivele pentru care captura nu va fi cea așteptată. Cu atenție la particularitățile fiecărui tip de fir în parte, cu siguranță vei putea găsi formula potrivită. În cele de mai jos, analizăm parametrii pe care chiar și un începător în ale pescuitului trebuie să le ia în considerare.

Ce tipuri de fir există

Performanța mulinetei sau abilitatea de a folosi momeala potrivită sunt în zadar, dacă firul ce trebuie să susțină greutatea capturii nu este cel potrivit, în raport cu condițiile de pescuit. Fie că intră în componența a diferite monturi, fie că este folosit ca linie principală, firul are o serie de parametri de care trebuie să ții cont, pentru a avea parte de rezultate încurajatoare, încă de la început. După materialul din care sunt realizate, firele se împart în următoarele categorii:

Firul de nailon: cu o rezistență bună la rupere, acest fir de tip profesional, cunoscut și sub numele de monofilament, permite atenuarea loviturilor peștelui, din momentul în care este tras spre mal. Rezistența firului de nailon, conferită de elongația polimerului din structura sa, este excelentă și la abraziune, dar și în fața acțiunii razelor ultraviolete.

Firul textil: secțiunea rotundă și textura moale sunt atuurile acestui fir ce este folosit mai rar decât cele de nailon. Marele lui avantaj, însă, vine din versatilitatea cu care poate fi înglobat în monturile de mare rezistență, cu momitor sau cu năditor, pentru crap.

Firul de fluorocarbon: recunoscut mai ales pentru rezistența excelentă la abraziune, firul acesta este mai elastic decât cel textil și mai rigid decât cel din nailon. Pe piață, există atât fire realizate 100% din fluorocarbon, cât și multe produse de tip monofilament, prevăzute cu un înveliș protector din fluorocarbon. 

CUM SĂ ALEGI FIRUL PENTRU PESCUIT LA CRAP

Căror criterii trebuie să corespundă

Cei ce sunt dornici să atingă în mod progresiv performanțe bune într-ale pescuitului, sunt sfătuiți să parcurgă, rând pe rând, pașii necesari. Un punct bun de plecare este reprezentat de alegerea corectă a firului. Cum poți ști că ai de-a face cu un produs care merită achiziționat? Iată cele mai uzuale criterii după care te poți orienta:

Elasticitate: un fir cu un grad ridicat de elasticitate este recomandat în cazul începătorilor. Astfel, riscul ruperii acestuia din pricina mișcărilor imprecise, ce pot favoriza contactul cu suprafețele abrazive, este diminuat. Mai mult, nici peștii nu se pot răni atât de ușor, din cauza mișcărilor rapide, atunci când ating în mod repetat un astfel de fir.

Montură: acest nume desemnează partea de la capătul firului, fiind segmentul pe care se montează momeala și care intră în contact cu peștele. În cazul monturii clasice pentru crap, cea cu plumb pe linie, urmat de un forfac, se va opta pentru firul textil.

Camuflaj: nevoia unui echipament de pescuit cât mai puțin vizibil pentru pește nu intră în conflict cu nevoia de performanță, atunci când alegi elementele potrivite. Astfel, fluorocarbonul este firul ce poate deveni aproape invizibil, odată scufundat în apă, având același indice de refracție cu aceasta. Nu se va opta pentru firul împletit, ușor vizibil deasupra apei. Pe timpul iernii, însă, sezon prielnic pentru capturarea crapului, pot fi utilizate și firele de tip luminescent, vizibile sub acțiunea lanternelor UV.

Rezistența la abraziune: un fir neted asigură rezistență mai bună la frecare și la tăiere. Mai mult, suprafața netedă a firului asigură alunecare optimă și lansare la distanță mai mare. O alegere des făcută de pescari, chiar și de cei profesioniști, este reprezentată de monofilamentul cu diametru mediu, a cărui anduranță este mult prelungită prin aplicarea protecției la razele de tip UV.

Ce importanță are culoarea firului

Este important ca peștele să nu poată detecta firul, dar nevoia pescarului de a vedea fluorocarbonul, monofilamentul sau firul textil trebuie luată în seamă. Fără să poți observa dacă trage peștele, vei pierde capturi importante. De regulă, cu excepția tipului transparent, firele monofilament vin într-o gamă variată de culori, cu avantaje particulare, după cum urmează:

verde: culoare utilă mai ales în apele limpezi, cu maluri bogate în vegetație. Aceasta este o alegere bună, care combină discreția în raport cu peisajul și vizibilitatea de care are nevoie pescarul. 

galben: folosit în special în ape tulburi, firul de tip monofilament, de culoare galbenă, alertează imediat pescarul atunci când peștele a mușcat momeala. La polul opus, această soluție poate fi ușor de detectat de peștii mai abili. 

roșu: acest tip de fir îți pierde vizibilitatea, odată ce este scufundat, ceea ce îl face o alegere ideală pentru pescarii mai puțin experimentați. Ușor de văzut la suprafață, firul roșu te va ajuta să identifici rapid o potențială captură. 

Sfaturile de mai sus nu te vor transforma într-un performer, dar te vor iniția în tainele unui sport ce aduce multe satisfacții. Cu echipamentul potrivit și cu deciziile corecte, cu siguranță pescuitul te va prinde încă de la prima încercare.

CUM SĂ ALEGI FIRUL PENTRU PESCUIT LA CRAP