Ce tipuri de fir există
Performanța mulinetei sau abilitatea de a folosi momeala potrivită sunt în zadar, dacă firul ce trebuie să susțină greutatea capturii nu este cel potrivit, în raport cu condițiile de pescuit. Fie că intră în componența a diferite monturi, fie că este folosit ca linie principală, firul are o serie de parametri de care trebuie să ții cont, pentru a avea parte de rezultate încurajatoare, încă de la început. După materialul din care sunt realizate, firele se împart în următoarele categorii:
Firul de nailon: cu o rezistență bună la rupere, acest fir de tip profesional, cunoscut și sub numele de monofilament, permite atenuarea loviturilor peștelui, din momentul în care este tras spre mal. Rezistența firului de nailon, conferită de elongația polimerului din structura sa, este excelentă și la abraziune, dar și în fața acțiunii razelor ultraviolete.
Firul textil: secțiunea rotundă și textura moale sunt atuurile acestui fir ce este folosit mai rar decât cele de nailon. Marele lui avantaj, însă, vine din versatilitatea cu care poate fi înglobat în monturile de mare rezistență, cu momitor sau cu năditor, pentru crap.
Firul de fluorocarbon: recunoscut mai ales pentru rezistența excelentă la abraziune, firul acesta este mai elastic decât cel textil și mai rigid decât cel din nailon. Pe piață, există atât fire realizate 100% din fluorocarbon, cât și multe produse de tip monofilament, prevăzute cu un înveliș protector din fluorocarbon.