CUM SĂ ALEGI LABELE DE SCUFUNDĂRI

Cum să alegi labele de scufundări

Acest ghid practic Decathlon te ajută să îți alegi corect labele de scufundări și să progresezi în aceasă tehnică specifică de înot.

Concepute după modelul aripilor înotătoare ale peștilor, labele de scufundări și de snorkeling te propulsează cu ușurință și în mod fluid, fără întreruperi, cu condiția să fi ales un model adaptat practicii tale și să știi să le utilizezi corect !

CUM SĂ ALEGI LABELE DE SCUFUNDĂRI

Ce fel de labe de scufundări să alegi și pentru ce tip de practică ?

LABE DE ÎNOT PENTRU SNORKELING

Pentru snorkeling este recomandat să alegi labe de înot flexibile și ușoare. Unele sunt puțin mai rigide și rezistente, oferindu-ți polivalență: un model potrivit atât pentru snorkeling, cât și pentru scufundări sau scufundări în apnee. Un singur tip de labe de înot, trei activități !

LABE DE ÎNOT PENTRU SCUFUNDĂRI SUBMARINE

Pentru a avansa în apă, cu tot echipamentul tău de scufundări, vei avea nevoie de putere. Labele de înot îți vor asigura această putere ! Există o gamă largă de labe de scufundări, cu diferite culori, lungimi și niveluri de flexibilitate.

Cu cât labele de înot sunt mai lungi și rigide, cu atât sunt mai puternice, dar și eforturile depuse vor fi la fel !

Pentru confort și menținere pe picior, poți alege dintre labe de scufundări reglabile sau cu botoși:

-cele reglabile sunt destul de rigide, ușor de încălțat, dar au nevoie adesea de cizmulițe adaptate ;
-cele cu botoși sunt perfecte pentru a fi utilizate fără încălțăminte, în mare caldă, sau cu șosete subțiri. Ele îți acoperă piciorul, fapt care le mărește randamentul ! Atenție : greu de încălțat, acestea sunt adesea fragile.

CUM SĂ ALEGI LABELE DE SCUFUNDĂRI

Cum să alegi mărimea labelor de scufundări ?

Indiferent de sportul pe care dorești să îl practici, există o tehnică ce îți permite să determini mărimea labelor tale de scufundări.
Probează un model și stai în picioare, pe vârfurile degetelor : labele de scufundări trebuie să îți urmeze călcâiele și să se ridice de la sol.

– Călcâiele se ridică singure ? Labele de înot sunt prea mari.
– Te strâng? Probează labe de scufundări cu un număr mai mare, chiar dacă trebuie să le porți cu șosete subțiri!
– Îți dorești să practici snorkeling în familie? Descoperă labele de înot create special pentru copii !

CUM SĂ ALEGI LABELE DE SCUFUNDĂRI

Cum să îți îmbunătățești tehnica înotului cu labe de scufundări ?

TEHNICA ÎN STIL CLASIC : FOARFECĂ

Această tehnică îmbină două elemente, plecând de la șoldurile tale:

– Prima mișcare: picioarele stau în sus, genunchii pliați la 45°, cu călcâiul spre spate (axă tibie/picior cât mai la dreapta posibil). Piciorul tău coboară și se întinde. Laba de scufundări urmează mișcarea, împingând apa spre spate, având efect de propulsare;
– A 2-a mișcare: celălalt picior rămâne drept și se ridică pentru a te propulsa (sau nu). Menține-te la orizontală și întinde-te bine. Amplitudinea, forța și frecvența labelor de scufundări pot varia în funcție de senzațiile tale, condiția ta fizică, flexibilitatea ta, labele de scufundări și curent. Adaptează-ți tehnica de înot cu labe de scufundări !

CUM SĂ ALEGI LABELE DE SCUFUNDĂRI

Ce fel de înotător ești ?

– Înotător cu genunchiul: coapsele tale nu se mișcă aproape deloc. Din contră, gleznele se mișcă foarte rapid! Randamentul tău este corect atunci când picioarele sunt în extensie (în coborâre), dar devine greșit atunci când picioarele nu mai sunt în extensie. În acest caz, labele de înot cu lame depărtate ți se potrivesc cel mai bine. Întinde degetele de la picioare !
– Înotător academician : înoți alternativ, de sus în jos, vertical, cu amplitudine bună și mai ales cu picioarele permanent în extensie. Alege orice labe de înot dorești, pentru această tehnică perfectă !
– Ciclist : ești începător în înotul cu labe de înot și pedalezi ca pe bicicletă. Evită această tehnică, pentru că este ineficientă !

CUM SĂ ALEGI LABELE DE SCUFUNDĂRI

Practică în mare sau în piscină

Nu vei reuși să dobândești o tehnică perfectă a înotului cu labe de scufundări din prima zi ! Lucrează în mod consecvent gestul, amplitudinea, hidrodinamica și fluiditatea. Cu cât înaintezi în practică, cu atât crampele de la început vor deveni amintire.
Încearcă, practică și găsește-ți labele de înot preferate, probând mai multe modele.