Protecțiile de spate sunt certificate pentru practicarea echitației la nivel expert, în baza normei EN1621-2: Protecții de spate împotriva șocurilor mecanice pentru motocicliști. Nu sunt autorizate pentru competiții în care purtarea unei veste de siguranță de protecție nivelul 3 este obligatorie: pentru proba de cross CCE și proba de maraton, în concurs de atelaj. Pentru ca protecția ta să fie bine reglată, este important să alegi mărimea potrivita, în funcție de 3 măsuri:
-circumferința pieptului
-circumferința taliei
-înălțimea taliei-umerilor
Odată ce îți cunoști măsurile, urmează ghidul pentru a găsi mărimea ce ți se potrivește.
În general, majoritatea modelelor se reglează la nivelul taliei și pieptului, cu ajutorul cataramelor sau a benzilor cu arici. Trebuie să îți știi bine lungimea spatelui. Dacă vesta este prea lungă, te va împiedica să te așezi în șa, iar dacă este prea scurtă, nu îți va proteja rinichii.
Fie că ai ales o vestă de protecție sau o protecție de spate, este important să o ajustezi bine, pentru protecție optimă. Pentru eficiență, trebuie să fie purtată cât mai aproape de corp.
Vesta trebuie să fie purtată direct deasupra tricoului sau puloverului. Iarna, vesta nu trebuie purtată pe deasupra gecii sau a jachetei.
Anumite modele dispun de fermoare în față. Astfel, vesta se poate regla o singură dată și se poate îmbrăca și dezbrăca, fără modificarea reglajelor. Anumite modele dispun de repere vizuale care îți indică dacă vesta este bine ajustată (partea roșie trebuie să fie acoperită complet).
Dacă vesta ta e prea strânsă, riscă să te jeneze și să îți împiedice mișcările și respirația. Pe de altă parte, o vestă prea largă nu va fi eficientă în caz de cădere, pentru că s-ar putea deplasa, iar zonele întărite nu ar mai fi amplasate pe părțile corpului care trebuie protejate prioritar.