TROTINETE

Cea mai bună trotinetă pentru adulți: cum o alegi?

Pliabilă sau nu, cu sau fără suspensie, o trotinetă se alege și în funcție de distanța pe care dorești să o parcurgi. Astfel, pe baza deciziei tale de cumpărare, o astfel de soluție pentru deplasare asigură confort în utilizare, mobilitate excelentă și un nivel ridicat de autonomie.

La fel ca în cazul unei biciclete, trotineta pentru adulți propune un ansamblu simplu, compus din elemente cu roluri bine definite în deplasare, viraje și frânare. Componente secundare, precum motorul electric sau suspensiile, trasează diferențieri foarte clare între produse.

Cele mai noi modele de trotinetă nu doar că îți permit să diversifici lista de activități fizice pe care le poți practica în timpul liber, dar pot susține și efortul realizat în cadrul anumitor joburi de zi cu zi, precum cel de curier. Așadar, cum să îți alegi trotineta?

1. Ce este o trotinetă pentru adulți?

Trotineta pentru adulți este o platformă de dimensiuni relativ reduse, susținută de 2, 3 sau chiar 4 roți, dirijată cu ajutorul unui ghidon și propulsată fie mecanic, fie cu ajutorul unui motor electric. Iată cele mai importante aspecte, privind principalele sale elemente:
1.1. Platforma
Platforma unei trotinete reprezintă elementul de susținere al utilizatorului, iar la trotineta electrică, suprafața de care poate fi atașat acumulatorul. Poate fi turnată sau realizată din tablă ranforsată (tablă din otel - flexibilitate ridicată / tablă din aluminiu - greutate redusă).

Atunci când alegi o trotinetă pentru adulți, ține cont de lungimea, lățimea și grosimea platformei, precum și de posibilitatea fixării pe suprafața sa a unor accesorii suplimentare. Totodată, asigura-te că este acoperită pe zona de contact cu peliculă antiderapantă.
1.2. Roțile
Din punct de vedere al dimensiunilor, pot varia între 6 inch și 11+inch. Jantele roților de trotinetă pot fi turnate integral, sau pot fi compuse din cel puțin două părți.

În privința anvelopelor, trotinetele pentru adulți dispun de roți ce au cameră gonflabilă (absorbție optima a șocurilor / scădere constantă a presiunii), sau cameră din cauciuc plin (nivelul de presiune constant / percepție amplificata la contactul cu denivelările).
1.3. Furca
Element din ansamblul unei trotinete ce unește roțile (furcă-spate / furcă-față) de cadru. Poate dispune de suspensii, pentru un plus de confort resimțit, în cazul utilizării trotinetei pe un drum cu denivelări, sau poate fi una fixă, fără suspensii, dar mai accesibilă ca preț.  
1.4. Ghidonul
Poate prezenta funcții specifice de la un model la altul. Și acest element se poate plia, se poate regla pe un anumit unghi de pe axa față-spate, sau pe înălțime, astfel încât utilizatorul să mențină o poziție confortabilă.
1.5. Tija
Tija reprezintă elementul de legătură dintre furcă și ghidon, ce permite obținerea unui subansamblu ce funcționează ca un corp de sine stătător. Se poate regla pe înălțime, în funcție de înălțimea utilizatorului.

De asemenea, tija unei trotinete pentru adulți este prevăzută cu un sistem de blocare a rotirii sale față de furcă, fiind un element esențial pentru siguranța utilizatorului, în timpul deplasării.
1.6. Sistemul de pliere
La modelele pliabile, sistemul specific pentru utilizarea acestei funcții permite atât o depozitare facilă a produsului. Exemplu sistem de pliere: plierea tijei, cu furca-față și roata din față atașate de platformă, după închidere.

1.7. Frânele
Cele mai noi modele de trotinete dispun de sisteme pentru frânare compuse din etriere și plăcuțe de frână. În cazul modelelor electrice, ce pot atinge viteze mari, frânele pot fi și hidraulice, reducând foarte mult distanța si timpul de oprire.

În cazul trotinetelor cu roți de 8+ inchi, aceste modele pot fi prevăzute cu frâne pe tambur, sisteme ce asigură un proces de încetinire / oprire mult mai lin, deoarece nu blochează roata.

În cazul unei trotinete electrice, există o serie de elemente suplimentare în structura produsului, esențiale pentru deplasarea autonomă:
1.8. Motorul
Element ce poate fi dispus pe roata din față, roata din spate, sau pe ambele roți. Motorul unei trotinete electrice este compus din rotor și stator, iar puterea sa este cuantificabilă în wati. Puterea unui astfel de motor poate fi cuprinsă între 100-3500W.
1.9. Accelerația
Viteza de deplasare a unei trotinete electrice poate crește, prin simpla apăsare a unei lamele de pe suprafața ghidonului. La unele modele, sistemul de accelerare / decelerare mai poate fi utilizat și prin răsucirea unuia dintre mânere.
1.10. Acumulatorul
Modelele electrice pot să difere in funcție de capacitatea (baterii Li-ion) și tensiunea (36-72 volți) acumulatorului. Aceste două elemente asociate autonomiei unui model electric sunt esențiale pentru stabilirea prețului de achiziție și performanțele asigurate.
1.11. Controller-ul  
Este propriul computer de bord al trotinetei electrice, cu rol în monitorizarea circuitelor, pornirea / oprirea sau încărcarea acesteia. Utilizarea unui controller pentru trotineta electrică presupune pași simplu de urmat, ce diferă de la un model la altul.
1.20. Încărcătorul
Atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât și al structurii sale, încărcătorul trotinetei electrice este foarte asemănător celui de la laptop. Fiecare model are propriul său încărcător, de aceea, îți recomandăm să nu încarci trotineta cu un alt produs. În caz contrar, există un risc real ca acumulatorii să explodeze.

CUM SĂ ALEGI O TROTINETĂ PENTRU ADULȚI

2. Cum alegi cea mai bună trotinetă pentru adulți?

Alegerea unei trotinete urbane se face în funcție de aceste 3 criterii principale: distanța parcursă, tipul de sol și pliere. Iată mai multe informații esențiale despre acestea:
2.1. Distanța parcursă
Oxelo propune 2 tipuri de trotinete urbane în funcție de distanța parcursă:

Distanță mai mică de 5 km: optează pentru o trotinetă non-electrică
Distanță mai mare de 5 km: optează pentru o trotinetă electrică

2.2. Tipul de sol
Trebuie să acorzi atenție tipului de sol pe care vrei să te deplasezi cu trotineta. Dacă acesta este denivelat sau aspru, alege un model cu suspensii, mai ales în partea din față, și care dispune de mânere ergonomice pentru atenuarea vibrațiilor.

2.3. Funcția de pliere
Dacă pe parcursul traseelor tale te deplasezi și cu mijloace de transport în comun, optează pentru un model „EASYFOLD”. Acesta se depliază într-o secundă și se transportă precum un bagaj pe roți.

De asemenea, asigură și un spațiu optim pentru depozitare, la birou sau acasă. Alege un model de trotinetă ce permite o pliere simplă și rapidă, caracteristici ideale atunci când timpul nu este de partea ta. 

2.4. Activitatea practicată
Pentru a diversifica programul de activități fizice din timpul liber, poți alege o trotinetă acționată mecanic. Efortul depus în timpul utilizării sale contribuie la arderea eficientă a caloriilor, stimulează circulația și îmbunătățește tonusul mental, prin eliberarea de endorfine.

Pentru a te deplasa rapid către job, sau către destinațiile din oraș spre care trebuie să livrezi anumite colete, poți alege o trotinetă electrică. De altfel, viteza de deplasare foarte bună și dimensiunile sale reduse sunt esențiale pentru un mobil utilizat în activitatea de curierat.

Pentru cei care vor să execute trick-uri, trotinetele de freestyle reprezintă cea mai bună opțiune. Dimensiunile reduse și suspensiile permit control excelent în aer, dar și o amortizare foarte bună a șocului resimțit la contactul cu solul.

CUM SĂ ALEGI O TROTINETĂ PENTRU ADULȚI

Pliabilă sau nu, cu sau fără suspensie, o trotinetă se alege și în funcție de distanța pe care dorești să o parcurgi, sau de activitățile pe care le desfășori la final de zi, sau în timpul programului de lucru. Așadar, cum să îți alegi trotineta?

S-ar putea să-ți mai placă

CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

CUM ALEGI CEA MAI BUNĂ TROTINETĂ PENTRU TINE SAU PENTRU COPIL

Cu un trafic din ce în ce mai aglomerat, indiferent de orașul în care locuiește fiecare dintre noi, nevoia unei soluții de mobilitate deopotrivă dinamică și economică se face tot mai simțită.

Ce trotinetă electrică să cumpăr? Ghid complet de recomandări

Ce trotinetă electrică să cumpăr? Ghid complet de recomandări

Află ce trotinetă electrică poți comanda de pe Decathlon.ro și care sunt avantajele oferite de un astfel de produs, pe baza criteriilor de alegere esențiale.

TROTINETE

7 MOTIVE PENTRU A ALEGE SĂ TE DEPLASEZI CU TROTINETA ÎN ORAȘ

7 MOTIVE PENTRU A ALEGE SĂ TE DEPLASEZI CU TROTINETA ÎN ORAȘ

TROTINETE

DE CE SĂ ALTERNEZI PICIORUL DE SPRIJIN PE TROTINETĂ ?

DE CE SĂ ALTERNEZI PICIORUL DE SPRIJIN PE TROTINETĂ ?