CUM SĂ ALEGI TOCA

Cum să alegi toca

CONFORT VENTILARE AJUSTABILITATE

Alegerea unei toci se face în funcție de frecvența practicii, care presupune îndeplinirea mai multor criterii: confort, ventilare și ajustabilitate. Toate modelele de căști corespund normelor în vigoare și garantează același nivel de protecție.

CUM SĂ ALEGI TOCA

1. Confort

Se disting mai multe tipuri de practici, în funcție de frecvența lor. Dacă dorești confort optim, alege o toca ce permite limitarea zonelor de presiune.

-NIVEL OCAZIONAL

Te încadrezi la nivel ocazional dacă practici de până la 4 ori pe lună. În acest caz, recomandăm utilizare unei toci cu spumă groasă la interior, care sa iti asigure confort.


- NIVEL CONSECVENT

Te încadrezi în această categorie dacă practici echitația de la 1, până la 3 ori pe săptămână. Pentru acest nivel de practică, te poți orienta către o toca echipată cu o boneta detașabilă din spumă confortabilă și ușor de întreținut.

-NIVEL INTENSIV

Faci parte din această categorie dacă practici echitația mai mult de 3 ori pe săptămână sau chiar de câteva ori pe zi.
În acest caz, pune accentul pe aerisire si confort și optează pentru un model cu boneta detasabila și orificii multiple de ventilare.

CUM SĂ ALEGI TOCA

2.Ventilare

Înainte de a alege, ia în considerare condițiile în care practici echitație. Dacă practici pe vreme caldă sau dacă transpiri repede la nivelul capului, alege un model foarte aerisit, care îți va asigura confort. Cu cât practica este mai intensivă, cu atât este mai recomandat să porți o toca ventilată. Există  3 tipuri de ventilări:
– zonă de aerisire în față și/sau la spate
– canale de ventilare
– aerisire la zona cefei

CUM SĂ ALEGI TOCA

3.Susținere

Alege un model care să îți cuprindă perfect capul.

La nivelul craniului :

Toca trebuie să cuprindă perfect capul și să nu lase un spațiu gol între cap și pereții acesteia. În același timp, toca nu trebuie să te strângă sau să se deplaseze atunci când miști capul.

La nivelul frunții :

Viziera (cozorocul) tocii trebuie să ajungă la câțiva centimetri deasupra liniei sprâncenelor. Partea superioară a frunții trebuie să fie acoperită perfect.

La nivelul bărbiei :

Cureaua de prindere (jugulara) trebuie să fie suficient de strânsă, pentru a nu se ridica deasupra bărbiei, dar destul de largă, pentru a nu împiedica mișcările gâtului.

4.Cum să alegi corect mărimea tocii

Există mai multe tipuri de toci: cu mărimi unice sau mărimi reglabile. Înainte să alegi un anumit tip de toca, trebuie să îți cunoști circumferința capului.

CASCĂ MĂRIME REGLABILĂ

Tocile reglabile dispun de o rotiță, sau un elastic, ce permit ajustarea circumferinței. Mărimile sunt inscripționate sub forma S, M, L, etc. (exemplu S=48 până la 52cm, M=52 până la 56 cm, etc.) Toca își poate modifica mărimea cu până la 4 cm. Aceste tipuri de toci sunt practice pentru copii, deoarece le pot utiliza pe toată perioada de creștere. Alegerea acestor toci reprezintă o soluție ideală pentru cei ce practică echitație la nivel ocazional, sau pentru cei ce vor să le folosească pentru diferiți membri ai familiei.

TOCA MĂRIME FIXA

Tocile cu mărime fixa sunt căștile clasice, a căror dimensiune nu se poate modifica. De aceea, este indicat să alegi mărimea ce corespunde circumferinței capului tău. Alege un model care să se adapteze perfect capului tău, atât ca formă, cât și ca mărime.

5.Informații suplimentare

Indiferent de toca, protecția asigurată trebuie să fie în conformitate cu norma în vigoare din țara în care se utilizează. Toate tocile Fouganza respectă aceste norme și sunt controlate în mod constant în timpul producției, pentru a avea siguranța că nu există niciun defect.

Rolul principal al tocii este de a absorbi undele de șoc care ar putea cauza traumatisme la nivelul craniului. Materialul utilizat este adesea polistiren expandat, care se deformează în caz de șoc, pentru a avea un impact minim asupra zonei protejate, după modelul barei de protecție a mașinii, de exemplu.

Casca de protecție este un echipament obligatoriu, dar ea poate fi și estetică și confortabilă. În prezent, există diferite modele de căști: cele clasice sunt din catifea, iar cele mai tehnice au detalii moderne. În ultimii ani, s-a pus mai mult accentul pe confort, astfel că toate tipurile de toci dispun astăzi de garnituri din spumă foarte confortabilă și sisteme de aerisire ce nu permit încălzirea.

Iată câteva recomandări de întreținere, pentru a asigura rezistența în timp a tocii tale !

Pentru a evita murdărirea sau zgârierea tocii, se recomandă depozitarea și transportarea într-o husă de protecție.

Spală în mod constant interiorul, care este supus transpirației. Majoritatea tocilor dispun, astăzi, de o boneta detașabilă, care se poate spăla automat, la temperaturi mici. Poți utiliza și sprayul de curățare pentru cască.

CUM SĂ ALEGI TOCA