DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?

De ce să utilizezi bețe de drumeție și cum le poți alege?

Bețele sunt foarte eficiente în timpul drumețiilor, acestea reduc riscul de cădere sau rănire. Iată principalele avantaje ale acestora și cum le poți alege.

Știai că până în prezent doar unul din doi practicanți de drumeție este echipat cu bețe? Cu toate acestea, așa cum utilizarea căștii este esențială pentru practicarea de schi sau de ciclism, mai multe studii au demonstrat importanța și eficiența utilizării bețelor în timpul drumețiilor. În acest articol vei afla despre importanța utilizării în timpul drumețiilor. Aceste asigură protecția și siguranța articulațiilor înainte de toate.

1. De ce să utilizezi bețe în timpul drumețiilor?

Bețele sunt foarte eficiente în timpul drumețiilor, acestea reduc riscul de cădere sau rănire. Iată principalele avantaje ale acestora:

Asigură echilibrul, evitând astfel căderile
Bețele de drumeție asigură stabilitate optimă și siguranță în timpul drumețiilor. Acestea oferă sprijin în traversarea obstacolelor sau parcurgerea unui teren instabil ( zăpadă, gheață, stânci, argilă sau apă cu o adâncime ridicată). În drumeții, principala cauză a accidentărilor o reprezintă alunecarea, astfel încât utilizarea bețelor reduce riscul de accidentare.

Protejarea articulațiilor
Utilizarea bețelor ajută la distribuirea corectă a impactului și greutății rucsacului între brațe și picioare. La coborâre acestea servesc ca amortizare a genunchilor, gleznelor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Studiile au dovedit faptul că utilizarea bețelor reduce cu 25% impactul asupra genunchilor. Acestea sunt, de asemenea, foarte utile la urcare, atenuând efortul depus de cvadricepși și mușchii ischiogambieri.

Diminuarea efortului
Distribuind efortul între brațe și picioare, vei reduce presiunea pe acestea din urmă, mai ales la urcare. Mai mult, prin utilizarea bețelor, ritmul de mers va fi regulat. Acest ritm ajută la reducerea oboselii.

Avansezi mult mai ușor
Utilizarea bețelor ajută la reducerea oboselii musculare și a ritmului cardiac, mai ales în timpul urcării atunci când utilizezi brațele foarte mult. 

DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?

2. Cum să-ți alegi corect bețele de drumeție?

Ca și în timpul drumețiilor, în timpul trekking-ului, bețele asigură repartizarea corectă a efortului și  previne riscul de accidentare. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi bețele potrivite!

Sistemul de reglare
Acesta este un criteriu cheie în alegerea bețelor deoarece le vei utiliza în mod consecvent, deci va trebui să te simți confortabil cu sistemul de funcționare.

Pentru începători : dacă nu vrei să te complici, cel mai simplu și ușor de utilizat sunt bețele cu sistemul de reglare push-pin. Este nevoie doar să răsucești tubul și butonul va intra în orificiul corespunzător lungimii bățului care ți se potrivește.

Pentru practicarea consecventă: în ultimii ani am echipat aceste bețe cu clips-uri externe. Reglarea înălțimii este mult mai precisă deoarece nu vei fi constrâns de distanța dintre orificiile sistemului push pin. Acestea vor fi foarte ușor de utilizat. Verifică dacă șurubul clipsului este bine fixat pentru a preveni strângerea bățului în timpul efortului.

Info ajutătoare: Bețele cu sistem de reglare prezintă riscul de a se strânge în timpul utilizării. Astfel, pentru a evita acest lucru, oricare ar fi sistemul de reglare ales, toate modelele noastre trec în laborator prin teste de compresie. Toate acestea îndeplinesc standardul de siguranță pe care l-am stabilit în funcție de rezultatul măsurătorilor de pe teren.

Gradul de compactare
Este important ca sistemul de reglare al bețelor să fie ușor de folosit deoarece datorită acestuia bețele se pot plia-deplia de câte ori simți nevoia. Toate bețele noastre sunt compacte pentru a-ți permite să le fixezi pe rucsac atunci când nu le utilizezi. De exemplu, atunci când traversezi scări sau pentru a le transporta la celălalt capăt al lumii în bagaj, dacă ai de gând să pleci în trekking pentru o durată de timp îndelungată. Un băț este format din minimum 2 segmente ( strâns măsoară în jur de 75cm), dar majoritatea modelelor sunt din 3 segmente (strânse măsoară în jur de 55 de cm) pentru a putea fi depozitate într-un rucsac de 50L sau într-unul și mai mare! Unele pot fi din 5 segmente ( strâns măsoară 40 de cm), fapt ceea ce va permite depozitarea bețelor în buzunarele laterale ale rucsacului.

Comentariul inginerului de produs:

Se spune deseori că ,, cu cât sunt mai multe segmente, cu atât bățul este mai fragil,,. Acest lucru nu este în totalitate adevărat. Elementele de legătură dintre segmentele care compun bățul îi conferă rezistență. Acest lucru are o importanță majoră în procesul de dezvoltare al bețelor. Ceea ce este adevărat este faptul că un băț telescopic necesită ca diametrele părților ce se unesc să fie din ce în ce mai mici astfel încât ele să se unească perfect. Ultima parte este de obicei cea mai fragilă. 

DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?

Confortul
Toate bețele de drumeție sunt echipate cu un mâner din spumă sau din plută, ceea ce permite o prindere confortabilă fără mănușă: atingere, căldură, transpirație…

Exceptând materialul, te sfătuim să acorzi o atenție sporită și formei mânerului. Pentru utilizare ocazională, o formă dreaptă este suficientă. În schimb, pentru utilizare consecventă sau intensivă, confortul unei forme ,,turnate,, cu un sport de mână mic și suport index este de neegalat în timp. În plus, față de mânerul principal, bețele destinate practicanțior de drumeție( practicare consecventă și intensivă) oferă o zonă suplimentară de prindere. Gripul ( manșn de spumă aflat sub mâner) este foarte util în poziționarea mâinii pe mâner atunci când te afli în urcare. De asemenea, un clips poate altera prinderea bățului de sus, în special în urcare și coborâre. Pentru practicanții de drumeție, nivel consecvent, acestea este recomandate.

Comentariul inginerului de produs:

Un băț cu mâner din plută sau unul din cu mâner din spumă? Unii practicanți sunt foarte siguri de faptul că pluta este un material nobil și natural. Părerea mea este că cel mai important lucru este ca materialul mânerului să poată fi ușor întreținut. Șlefuiește ușor pentru a îndepărta stratul murdar al mânerului, umple găurile cu un mastic de lemn, aplică ( dacă este nevoie) un finisaj hidrofob ( ulei de in, etc), iar mânerul este ca și nou.


Greutatea
Greutatea poate fi de asemenea un criteriu în alegerea bețelor. Pentru unii un băț ultra-lejer este alegerea perfectă, dar nu pentru toată lumea. Este deosebit de importantă greutatea pentru practicile dinamice( precum drumeția rapidă sau trail-ul) pentru a ne deplasa cât mai ușor( aprox. 160-210 g/ bățul). În acest caz, un băț bine conceput din aluminiu poate atinge greutăți semnificative având în același timp o rezistență în timp optimă la un preț rezonabil. Pentru cei mai exigenți, bețele din carbon vor fi potrivite chiar dacă sunt mai scumpe. Pentru practicanții începători de drumeție sau pentru practicanții de trekking pe distanțe lungi, aluminiul este materialul clasic, utilizat pentru conceperea unor bețe fiabile și rezistente în timp, cu o greutate limitată : 220-270g/ băț. Bețele sunt, de asemenea, folosite pentru a accelera mersul pe jos.

Acum, după ce ai aflat cele mai importante criterii de alegere a bețelor, poți face alegerea potrivită. 

DE CE SĂ UTILIZEZI BEȚE DE DRUMEȚIE ȘI CUM LE POȚI ALEGE?