Cizme sau bocanci: confort și performanță
Căldură: ce poate fi mai neplăcut decât să-ți fie frig la picioare? Pentru a putea profita din plin de drumeția pe zăpadă, trebuie să te asiguri că încălțămintea rezistă la temperaturi foarte scăzute ( între 0 și -20°C). Dacă bocancii sunt concepuți pentru a te proteja de frig, pe acest tip de teren, cizmele prezintă mai multe avantaje. Cuprind o suprafață mare a piciorului, sunt căptușite, cizmele sunt ideale pentru persoanele friguroase.
Impermeabilitate și respirabilitate. Pentru a menține pielea picioarelor uscată în timpul drumețiilor este foarte important ca încălțămintea să fie impermeabilă, fiind în același timp și respirantă. Impermeabilitatea nu trebuie să împiedice circulația aerului în timp ce depui efort, în caz contrar umiditatea cauzată de transpirație îți va umezi picioarele și îți va fi frig. În ceea ce privește impermeabilitatea, alege cizmele dacă stratul de zăpadă este proaspăt, sau alege să combini bocancii cu rachete de zăpadă. Cu cât piciorul va fi mai puțin în contact cu zăpada, cu atât există șanse mai mari ca pielea picioarelor să rămână uscată. Dacă zăpada este mai degrabă bătătorită, atât cizmele, cât și bocancii vor fi o alegere potrivită pentru că îți vor asigura confortul optim: cizmele asigură mai multă căldură, bocancii sunt mai ușori și respiranți.
Aderența. Atunci când pleci în drumeții în timpul iernii, pe orice tip de teren, aderența este foarte importantă. Aderența te sprijină în timpul depunerii de efort și te împiedică să aluneci. Asigură-te că încălțămintea are o talpă cu o structură adaptată și crampoane ( aprox. min. 5 mm). Ambele tipuri de încălțăminte asigură aderență optimă, însă cizmele oferă un grad redus de susținere.