DRUMEȚIE PE ZĂPADĂ: CIZME SAU BOCANCI?

Drumeție pe zăpadă: cizme sau bocanci?

Factori precum condițiile meteo, dificultatea traseului, zăpada, sunt de luat în considerare pentru a ști cum să alegi încălțămintea potrivită în timpul drumeției pe zăpadă.

Știai că? Atunci când este frig, corpul protejează prioritar organele vitale precum inima și creierul. Sângele este condus către aceste părți în defavoarea celorlalte. De aceea, celelalte zone, precum picioarele și mâinile primesc mai puțin sânge. Prin urmare protejează-ți mâinile și picioarele atunci când îți este frig, utilizând un echipament adecvat.

DRUMEȚIE PE ZĂPADĂ: CIZME SAU BOCANCI?

Bocanci sau cizme: care este diferența?

Bocanci. Bocancii de drumeție pe zăpadă sunt adaptați la condițiile de iarnă datorită tălpii sale printre altele, care asigură aderență și stabilitate pe acest tip de teren cu particularități precum zăpadă bătătorită.

Aceștia există pe diferite mărimi:  MID – la baza gleznei, ÎNALȚI – cu față înaltă, deasupra gleznei. Asigură confort, respirabilitate și aderență, dar prezintă și alte avantaje precum susținere și greutate redusă.

Cizme. Cizmele sunt în general mai înalte, acestea sunt mai ușoare și susțin mai puțin piciorul în ansamblu. Înălțimea acestora permite o protecție mai bună pe zăpadă.

DRUMEȚIE PE ZĂPADĂ: CIZME SAU BOCANCI?

Cizme sau bocanci: confort și performanță

Căldură: ce poate fi mai neplăcut decât să-ți fie frig la picioare? Pentru a putea profita din plin de drumeția pe zăpadă, trebuie să te asiguri că încălțămintea rezistă la temperaturi foarte scăzute ( între 0 și -20°C). Dacă bocancii sunt concepuți pentru a te proteja de frig, pe acest tip de teren, cizmele prezintă mai multe avantaje. Cuprind o suprafață mare a piciorului, sunt căptușite, cizmele sunt ideale pentru persoanele friguroase.

Impermeabilitate și respirabilitate. Pentru a menține pielea picioarelor uscată în timpul drumețiilor este foarte important ca încălțămintea să fie impermeabilă, fiind în același timp și respirantă. Impermeabilitatea nu trebuie să împiedice circulația aerului în timp ce depui efort, în caz contrar umiditatea cauzată de transpirație îți va umezi picioarele și îți va fi frig.  În ceea ce privește impermeabilitatea, alege cizmele dacă stratul de zăpadă este proaspăt, sau alege să combini bocancii cu rachete de zăpadă. Cu cât piciorul va fi mai puțin în contact cu zăpada, cu atât există șanse mai mari ca pielea picioarelor să rămână uscată. Dacă zăpada este mai degrabă bătătorită, atât cizmele, cât și bocancii vor fi o alegere potrivită pentru că îți vor asigura confortul optim: cizmele asigură mai multă căldură, bocancii sunt mai ușori și respiranți.

Aderența. Atunci când pleci în drumeții în timpul iernii, pe orice tip de teren, aderența este foarte importantă. Aderența te sprijină în timpul depunerii de efort și te împiedică să aluneci. Asigură-te că încălțămintea are o talpă cu o structură adaptată și crampoane ( aprox. min. 5 mm).  Ambele tipuri de încălțăminte asigură aderență optimă, însă cizmele oferă un grad redus de susținere.

Alege încălțămintea în funcție de tipul de teren

Pleci în drumeție pe un traseu marcat, cu zăpadă înghețată sau adâncime mică? Pe traseu ușor accidentat, sinuos sau în pantă, bocancii îți vor asigura libertate de mișcare. Și, de asemenea, vor asigura aderență optimă pentru siguranță maximă. Dacă mergi în drumeție pe un traseu plat/ cu o diferență de nivel scăzută, cizmele sunt alegerea perfectă și cea mai bună pentru persoanele mai friguroase. Dacă stratul de zăpadă este mare și nu vrei să te uzi, poartă o pereche de parazăpezi pentru a împiedica intrarea zăpezii!

În funcție de tipul de drumeție

Alege o pereche de bocanci în funcție de intensitatea efortului depus: foarte sportiv, cu denivelări ușoare și o durată de câteva ore, vei transpira mai rapid și vei avea nevoie de bocanci ușori, respiranți. Drumețiile pe trasee cu denivelări ușoare necesită o pereche de bocanci care să asigure aderență optimă. Oricare ar fi nivelul de practică, bocancii sunt concepuți pentru toate tipurile de drumeție, cu sau fără rachete de zăpadă. Dacă pleci în drumeție cu familia, cu pauze de selfie sau o bătaie cu bulgări, încearcă să alegi cizme. Acestea sunt adaptate pentru plimbări liniștite, cu o diferență de nivel mai mică și cu mai puțin timp de mers. Cu o acoperire mai mare a piciorului, acestea sunt ideale pe vreme cu umiditate crescută sau rece, pentru a asigura confort termic optim și alternând între drumețiile în ritm lent și jocurile cu zăpadă între membrii familiei. 

DRUMEȚIE PE ZĂPADĂ: CIZME SAU BOCANCI?

Sfatul nostru ✔ 

Atunci când porți cizme sau bocanci, alegerea șosetelor este importantă. Trebuie ca acestea să fie:

- Adaptate la condițiile meteo
(călduroase sau mai degrabă respirante), toate sunt respirante, însă unele sunt mai călduroase decât altele.
- Adaptate la înălțimea bocancilor sau cizmelor: nu poate fi nimic mai rău decât o șosetă care alunecă pe picior și provoacă  bătături!
- Adaptate la bocanci sau cizme, adică mai mult sau mai puțin groase pentru a nu strânge piciorul și a nu împiedica circulația sângelui.

Pe scurt, pregătește-te și pleacă în drumeție la munte! Cu cizme sau bocanci, pe vreme frumoasă sau pe zăpadă, cu cei mici la joacă sau practicând sport… profită de liniștea din mijlocul naturii și respiră aerul curat! 🙂