întreținere- spălare- cort- camping- bivuac- reparabilitate

Cum să îți întreții cortul?

Cortul are nevoie de atenție sporită, fiind partea cea mai importantă a echipamentului în timpul vacanțelor și weekend-urilor în natură! Asigură-te că acesta va rezista în timp, având grijă de el în mod consecvent.

Vei regăsi pe această pagină toate sfaturile noastre pentru o utilizare/ întreținere corectă a cortului. Cu ajutorul lui Charlotte, șef de produs pentru gama de camping, îți vom împărtăși toate sfaturile și trucurile pentru a asigura cortului o rezistență în timp optimă.

munte-cort-campare

1/ Utilizarea

Primul mod de întreținere a cortului este utilizarea corectă a acestuia. 

Înatinte de a monta cortul, asigură-te că partea prin care se intră este bine închisă.Acest lucru nu va permite ca pânza să se întindă excesiv atunci când montezi bețele. De asemenea, chiar dacă sunt instalate corzile de susținere care consolidează rezistența cortului la vânt, întinderea lor la maximum nu aduce niciun beneficiu. Există riscul de a tensiona prea mult pânza.

Protejează cortul de razele soarelui

Pentru a prelungi cât mai mult rezistența în timp a cortului, te sfătuim să nu îl expui mult timp la razele puternice ale soarelui.De fapt, razele UV pot deteriora pânza cortului, accelerând uzura acestuia. Corturile noastre sunt concepute să reziste la o expunere anuală de 3 săptămâni consecutive la soare. Desigur, poți utiliza cortul mai mult de trei săptămâni pe an!Dar îți recomandăm să nu îl expui continuu la razele UV, altfel uzura sa va fi mult accelerată.

2/ Spălarea

Cel mai simplu mod de a curăța cortul este să-l perii cu apă curată.Poți, de asemenea, să utilizezi apă cu săpun. Evită la maximum produsele de curățare care pot deteriora pânza.Clătește bine cortul pentru a nu rămâne reziduuri de săpun.  Pentru aceasta, este recomandat să se utilizeze un jet de apă puternic.

În ceea ce privește interiorul cortului, cel mai eficient este să utilizezi o mătură și un făraș pentru a scoate toate pietricelele, crengile și praful.



CUM POȚI ÎNDEPĂRTA PETELE DE RĂȘINĂ ?

- Întainte de toate, așteaptă ca rășina să fie bine uscată.  

- Apoi pune un cub de gheață pe interiorul pânzei, în dreptul petei.Acest lucru face ca rășina să fie fragilă și mai ușor de îndepărtat dacă o răzui ușor.

Curățarea pânzei cu detergent pentru pete dificile poate avea, de asemenea, rezultate bune.



Atenție ! Utilizarea solvenților reduce considerabil calitățile impermeabile ale pânzei.Prin urmare, este recomandat să eviți utilizarea lor !

uscare-depozitare-cort-trekking-camping

3/ Uscarea

Depozitarea cortului umed în husă poate duce la apariția petelor de mucegai.Chiar și mici, vor crește și va fi dificil să le scoți.Prin urmare, este recomandat să te asuguri că usuci bine cortul, fie încă din campin, fie la întoarcerea acasă.

Metoda trebuie adaptată în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Ai nevoie de mai mult spațiu?

Cea mai simplă soluție este să desfaci cortul: supratenta într-o parte, camera în alta. Este de ajuns să usuci bine fiecare element în parte pe o sârmă de rufe, un uscător, o bară de duș, pe balcon. Poți utiliza corzile de susținere pentru a agăța părțile componente ale cortului la uscat pe balcon. 



Ai spațiu în exterior?

Poți monta cortul atunci când e vreme caldă și uscată.Dacă bate și vântul, este perfect! Deschide ușile ale supratentei, dar și cele ale camerei/camerelor. Tot ce trebuie să faci acum este să aștepți ca soarele și vântul să își facă treaba!Dacă te grăbești, poți utiliza o racletă (cum ar fi cele utilizate pentru piscine) pentru a îndepărta apa de pe folia de sol.

Sfatul lui charlotte, șef de produs pentru gama de camping

"Nu uita să usuci bine partea de dedesubt a cortului.Cea mai simplă metodă este să pliezi cortul în două după ce ai scos bețele. Acest lucru îți va permite să usuci partea de dedesubt a cortului, pe fiecare parte. Și husa de depozitare trebuie să fie bine uscată, înainte de depozitare! Ar fi păcat să depozitezi cortul uscat într-o husă umedă..."

Depozitarea

Cortul este uscat în totalitate? Este gata să fie depozitat în husă, într-un loc uscat, la temperatura camerei. 

Pentru a-l depozita, nu uita să scoți toate bețele din cort, inclusiv cel instalați deasupra ușii de intrare, precum și barele de susținere (în special prezente la corturi mari, pentru mai mult de patru persoane).De asemenea, este important să închizi ușa din față a cortului atunci când îl depozitezi.În caz contrar, cortul tău poate fi prea tensionat atunci când îl montezi din nou.

logo-atelier-întreținere-reparare

Repararea

Impactul asupra mediului al unui cort aruncat este echivalentul a peste 3,000 km parcurși cu mașina. Pentru a limita acest impact, toate corturile Quechua și Forclaz sunt pot fi reparate!Ai nevoie să schimbi bețele? Să înlocuiești o cameră? Ambele situații sunt posibile: 

- contactează atelierul magazinului Decathlon pentru a te ajuta să îl repari.Mai multe servicii, precum repararea bețelor, schimbarea supratentei etc sunt disponibile.

- vizitează site-ul nostru decathlon.ro, unde vei regăsi mai multe sfaturi, clipuri și tutoriale pentru a te însoți pas cu pas în repararea cortului. Poți cumpăra de pe site-ul nostru decathlon.ro piesele de schim de care ai nevoie pentru cort.