1. Întreținerea schiurilor de la o zi la alta
Îngrijire schiurilor durează doar câteva minute pe zi, și implică câteva gesturi rapide: totuși, acțiunile mici sunt cele care fac diferența în durata de viață a schiurilor și care pot influența confortul alunecării.
Prima etapă pentru a întreține bine schiurile: după fiecare zi de schi, curăță cu o perie vârfurile și spațiile interstițiale ale legăturilor pentru a înlătura zăpada acumulată în acele locuri. Dacă nu ai perie, poți folosi o cârpă uscată pentru a îndepărta surplusul de zăpadă și pentru a usca rapid locurile încă umede. Tălpile schiurilor sunt supuse la încercări grele: pietre, praf, gudron și resturi de ceară. Este important să debarasezi placa de aceste impurități înainte să o ceruiești, pentru a evita ca acestea să rămână încrustate în talpă. Pentru această operațiune este nevoie de aplicarea unei soluții care înlătură ceara.
În cazul în care nu utilizezi schiurile, fie pe timp de noapte sau odată ce s-a încheiat sezonul de schi, depozitează schiurile vertical, într-un spațiu uscat și aerisit. Acest lucru le va permite să se usuce complet, evitându-se altfel ruginirea sau eventuale deformări ale vârfurilor.
De asemenea, este de preferat să le așezi una lângă cealaltă sau să se păstreze cel puțin câțiva centimetri între vârfuri (și să nu fie așezate una peste cealaltă). Acest lucru permite minimizarea umidității pe vârfuri, și repausul stop-schiurilor. Pentru o depozitare de lungă durată, poți opta și pentru atașamente cu arici, care dispun de un despărțitor din spumă. Acesta permite atașarea schiurilor împreună, fără ca vârfurile să se atingă.