CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SCHIURILE

Cum să îți întreții schiurile

Întreținerea schiurilor de la o zi la alta Întreținerea anuală a schiurilor

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SCHIURILE

Este bine să îți întreții schiurile pentru a le asigura o durată mare de viață, dar și pentru o calitate optimă de alunecare și pentru siguranța ta în timpul practicii. Fie că închiriezi schiurile în timpul săptămânii, fie că îți aparțin, o întreținere cotidiană simplă și rapidă asigură maximizarea performanțelor materialului tău și menținerea lui în stare bună : DECATHLON te sfătuiește pentru ca tu să știi totul despre curățarea și depozitarea schiurilor tale. Pe de altă parte, pe parcursul anului trebuie să se realizeze trei demersuri principale pentru a întreține bine schiurile: curățarea, șlefuire – ceruire și ascuțire a canturilor.
Iată cele 3 etape indispensabile unei întrețineri bune a schiurilor:

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SCHIURILE

1. Întreținerea schiurilor de la o zi la alta

Îngrijire schiurilor durează doar câteva minute pe zi, și implică câteva gesturi rapide: totuși, acțiunile mici sunt cele care fac diferența în durata de viață a schiurilor și care pot influența confortul alunecării.

Prima etapă pentru a întreține bine schiurile: după fiecare zi de schi, curăță cu o perie vârfurile și spațiile interstițiale ale legăturilor pentru a înlătura zăpada acumulată în acele locuri. Dacă nu ai perie, poți folosi o cârpă uscată pentru a îndepărta surplusul de zăpadă și pentru a usca rapid locurile încă umede. Tălpile schiurilor sunt supuse la încercări grele: pietre, praf, gudron și resturi de ceară. Este important să debarasezi placa de aceste impurități înainte să o ceruiești, pentru a evita ca acestea să rămână încrustate în talpă. Pentru această operațiune este nevoie de aplicarea unei soluții care înlătură ceara.

În cazul în care nu utilizezi schiurile, fie pe timp de noapte sau odată ce s-a încheiat sezonul de schi, depozitează schiurile vertical, într-un spațiu uscat și aerisit. Acest lucru le va permite să se usuce complet, evitându-se altfel ruginirea sau eventuale deformări ale vârfurilor.

De asemenea, este de preferat să le așezi una lângă cealaltă sau să se păstreze cel puțin câțiva centimetri între vârfuri (și să nu fie așezate una peste cealaltă). Acest lucru permite minimizarea umidității pe vârfuri, și repausul stop-schiurilor. Pentru o depozitare de lungă durată, poți opta și pentru atașamente cu arici, care dispun de un despărțitor din spumă. Acesta permite atașarea schiurilor împreună, fără ca vârfurile să se atingă.

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SCHIURILE

2. Întreținerea anuală a schiurilor

Șlefuirea asigură netezirea suprafeței tălpilor și eliminarea eventualelor micro deformări ale vârfurilor. Acest proces reprezintă și o ocazie bună de a verifica dacă există fisuri care ar afecta toată structura schiului. Odată realizată șlefuirea, sau în cazul în care talpa nu necesită șlefuire, se poate trece la ceruire.

Mai mult decât întreținerea cotidiană, DECATHLON îți recomandă să șlefuiești și să ceruiești schiurile o dată, de două ori pe an, pentru a le optimiza performanțele.

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SCHIURILE

2.1. Șlefuirea și ceruirea schiurilor

Este foarte important să ai canturi bune, ca să poți profita de schi în siguranță. Îți recomandăm să apelezi la profesioniști, precum atelierele Decathlon, care vor realiza o ascuțire performantă și adaptată nivelului tău.

Poți folosi și o pilă pentru ascuțire, pe care o treci peste canturi, de la vârf până la călcâi, prin mișcări regulare, pentru întreținerea părții tăioase. Nu ezita să vii la atelier și să ne ceri sfaturi, suntem bucuroși să te putem ajuta.

Această etapă de întreținere constă în hrănirea tălpii schiului cu ceară încălzită. Semnele care indică că schiurile au nevoie să fie ceruite sunt senzația de alunecare grea (schi lent), și aspectul albicios al tălpii. Ceruirea se poate realiza fie achiziționând materialul necesar, sau mergând la un magazin specializat.

Ceruirea servește, în același timp, la întreținerea și protejarea tălpii dar și la asigurarea unei alunecări mai bune.

Pentru a efectua această operațiune trebuie să te echipezi cu un fier de ceruire, o bucată de ceară, o racletă din plastic și o perie de nailon de bronz. Pentru a bloca schiurile, ai nevoie și de un banc de lucru.

Fierul de ceruit, odată încălzit, va topi ușor ceara. Picăturile de ceară se vor depune pe întreaga talpă și se vor întinde bine pe suprafața acesteia, trecând fierul peste ea. Atenție, evită să lași fierul pe aceeași suprafață mai multe secunde, pentru a nu deteriora talpa. Odată ce timpul de repaus a expirat (minimum 30 de minute), poți începe să raclezi ceara pentru a elimina surplusul, și să termini operațiunea trecând cu peria de nailon de bronz peste talpă.

Bine de știut: pentru a nu fi deranjat de vaporii toxici degajați în timpul operațiunii, instalează-te într-o cameră aerisită.

Și nu uita că profesioniștii noștri sunt aici pentru a te ajuta. Nu ezita să ne vizitezi, mai ales pentru alegerea cerii bune.

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SCHIURILE

2.2. Tipuri de ceară pentru șlefuirea schiurilor

Trei mari tipuri de ceară îți sunt propuse:

Ceară rece
Utilizată pentru scurtă durată precum ceara de suplimentare

Ceară caldă
Durată de acțiune mai mare

Ceară universală
Mai puțin precis, utilizată la toate temperaturile

Tipurile de ceară depind de utilizare, de temperaturile exterioare și de tipul de practică:

• Ceară galbenă, adaptată unor temperaturi de la -6°C la +20°C
• Ceară universală, ideală pentru temperaturi de la -8°C la +15°C
• Ceară roșie, concepută pentru temperaturi între -14°C și -4°C
• Ceară bleu, pentru temperaturi cuprinse între -25°C et -12°C
De la curățare la ceruire și trecând prin ascuțire, întreținerea schiurilor poate fi efectuată de oricine, cu condiția să fie bine echipat și instruit de către profesioniști. De exemplu, în anumite magazine se organizează ateliere, interesează-te la Decathlon.

CUM SĂ ÎȚI ÎNTREȚII SCHIURILE

2.3. Ascuțirea schiurilor

Altă etapă cheie a întreținerii anuale a schiurilor: ascuțirea canturilor.

Acestea au un rol important în schi, pentru că asigură stabilitate pe zăpadă în viraje și în repaus, pe pistă. Ascuțirea canturilor constă în ascuțirea părții tăioase a canturilor, pentru menținerea capacității de aderență pe zăpadă. Această operațiune se poate realiza la domiciliu cu ajutorul materialului specializat vândut în magazin – în acest caz trebuie să fii atent la măsurile de precauție din instrucțiuni (mai ales pentru a te feri de eventuale tăieturi) și la instrucțiunile furnizorului. Ascuțirea se poate face și într-un magazin specializat DECATHLON. Canturile sunt din metal, și ele pot rugini. Trebuie să aplici corect regulile de curățare și uscare a schiurilor  pentru a te asigura că marginile se mențin în stare bună.