7 RECOMANDĂRI PENTRU O DRUMEȚIE REUȘITĂ PE TIMP DE PLOAIE

7 Recomandări pentru o drumeție reușită pe timp de ploaie

1/ AI NEVOE DE HAINE IMPERMEABILE… DIN CAP PÂNĂ-N PICIOARE 2/ NU UITA DE ÎNCĂLȚĂMINTEA IMPERMEABILĂ, FIE CĂ MERGI PRIN PLOAIE, ZĂPADĂ SAU VEGETAȚIE ÎNALTĂ 3/ PROTEJEAZĂ-ȚI FAȚA DE APA CARE SE SCURGE DE PE GLUGĂ

Nu lăsa ploaia să îți stea în cale ! Dacă vremea nu este tocmai însorită, cărările pe munte sunt mai puțin circulate, așadar, perfecte pentru o drumeție. Pe lângă asta, pentru o drumeție reușită, este foarte important să ai echipamentul potrivit pentru a face față oricăror condiții meteo și pentru a te bucura din plin de drumeție !

Este absolut necesar ca echipamentul de drumeție să fie impermeabil, dar și respirant, pentru a putea evacua transpirația. Pe lângă disconfort, riscul de hipotermie crește dacă hainele nu permit evacuarea transpirației.

7 RECOMANDĂRI PENTRU O DRUMEȚIE REUȘITĂ PE TIMP DE PLOAIE

1/ Ai nevoie de haine impermeabile… din cap până-n picioare

Jacheta și suprapantalonul trebuie să fie neapărat impermeabile. Sunt adesea foarte ușoare și foarte ușor de transportat într-un rucsac. Anumiți pantaloni sunt echipați cu închidere cu fermoar de-a lungul gambei. Așadar aceștia se îmbracă pe deasupra încălțămintei, fără să fie nevoie să te descalți. În mod normal, se transportă cu ușurință în rucsac. Unele modele de suprapantalon sunt adesea prevăzute cu fermoar pe toată lungimea gambei. Astfel, se pot îmbrăca foarte ușor, fără să fie nevoie să te descalți. În ceea ce privește îmbrăcămintea pentru partea de sus a corpului, poți alege între poncho impermeabil sau jachetă.

Poncho-ul protejează de ploaie nu doar hainele, ci și rucsacul. Însă, atunci când bate vântul, poncho-ul poate deveni incomod, aproape că nu mai vezi pe unde calci, acesta fiind destul de lung.

Jacheta nu protejează și rucsacul de ploaie, însă prezintă avantajul că nu afectează în niciun fel libertatea de mișcare. Astfel, este nevoie de o husă de protecție pentru rucsac. Majoritatea rucsacurilor Quechua au o astfel de husă integrată.

7 RECOMANDĂRI PENTRU O DRUMEȚIE REUȘITĂ PE TIMP DE PLOAIE

2/ Nu uita de încălțămintea impermeabilă, fie că mergi prin ploaie, zăpadă sau vegetație înaltă

Nu e deloc plăcut ca, în drumeție, să pătrundă apa prin încălțăminte, pentru că pot apărea iritațiile și astfel, senzația de  disconfort. De aceea, se recomandă alegerea unei perechi de încălțăminte respirantă și impermeabilă. Atenție, însă, nu toate modelele de încălțăminte impermeabilă au același nivel de impermeabilitate !

Există 3 niveluri de impermeabilitate, care corespund unui anumit număr de flexiuni, așadar, unui anumit număr de pași : 2000 de flexiuni echivalează cu deplasarea pe o distanță de 4 km, 4000 de flexiuni echivalează cu cu deplasarea pe o distanță de 8 km, 8000 de flexiuni echivalează cu cu deplasarea pe o distanță de 16 km.

Descopera gama de încălțăminte impermeabilă aici.

Dacă ai folosit încălțămintea impermeabilă de mai multe ori, este recomandat să aplici pe suprafața acesteia un spray de reactivare a hidrofobiei, cu o seară înainte de plecarea în drumeție. Dacă trebuie să traversezi un curs de apă, ar fi mai bine să renunți la șosete și la încălțămintea impermeabilă și să te schimbi într-o pereche de încălțăminte specială, cu canale de evacuare a apei și cu sistem de uscare rapidă.

Înainte de a te încălța din nou, asigură-te că ai picioarele perfect uscate. E recomandat să ai în rucsac și șosete de schimb.

Parazăpezile, din material impermeabil, sunt perfecte pentru a-ți proteja încălțămintea. Sunt foarte utile chiar și atunci când nu sunt precipitații, dar trebuie să mergi prin iarba udă. Dacă iarba trece de nivelul încălțămintei, picăturile de apă de pe firele de iarbă se vor prelinge în interiorul încălțămintei.

3/  Protejează-ți fața de apa care se scurge de pe glugă

Pentru a evita ca apa să ți se scurgă de pe glugă pe față și pe gât, este recomandat să porți pe sub glugă o șapcă, care te va proteja și nu îți va limita câmpul vizual.

Quechua a creat modele de jachete impermeabile, precum FORCLAZ 400, prevăzute cu o glugă 3D, cu protecție rigidă, ce nu permite apei de ploaie să se scurgă pe față. Această glugă este reglabilă și se adaptează perfect la nevoile tale.

4/ Investește în îmbrăcăminte tehnică, călduroasă și respirantă

Este important ca îmbrăcămintea pe care o porți pe sub jacheta impermeabilă să evacueze corect transpirația. În caz contrar, hainele vor rămâne ude, și, odată cu ele, și pielea ta !

7 RECOMANDĂRI PENTRU O DRUMEȚIE REUȘITĂ PE TIMP DE PLOAIE

5/ Protejează-ți rucsacul

Este important să îți menții pielea uscată dar dacă îmbrăcămintea de schimb pe care o transporți în rucsac se udă, toate eforturile tale au fost în zadar. Pentru început, îți poți acoperi rucsacul cu o husă impermeabilă. Dar această soluție se dovedește a nu fi întotdeauna eficientă. Ideal este să ambalezi lucrurile în pungi de plastic, astfel încât totul să rămână uscat, chiar și în cazul în care husa și rucsacul s-au udat. O altă soluție este să folosești o husă de compresie etanșă, astfel, obiectele din interiorul rucsacului nu se vor uda și nici nu vor ocupa mult spațiu.

Dacă, după ce se oprește ploaia vrei să îți depozitezi jacheta udă în rucsac, trebuie înainte să o pliezi în propria glugă, apoi să o pui într-o pungă de plastic, pentru a nu uda și celelalte obiecte din rucsac.

6/ Protecție etanșă pentru acte și alte obiecte

Cardul bancar, aparatul de fotografiat, actele de identitate și telefonul trebuie să fie foarte bine protejate. Cel mai bine este să ai în rucsac punguțe etanșe care garantează, chiar și după ce au fost scufundate în apă, că lucrurile din interior rămân perfect uscate. Ai nevoie de o husă pentru hartă, care să îți permită să o consulți chiar dacă plouă și de o altă husă pentru lucrurile care rămân în rucsac.

7/ Uscarea echipamentului în timpul nopții

Dacă în timpul unei zile de drumeție a plouat și mai ai de mers câteva zile, este important să usuci bine echipamentul pentru a doua zi. Deși primul reflex va fi să mănânci sau să te odihnești, ia-ți câteva minute pentru a întinde sau a agăța hainele la uscat, la adăpost de ploaie.

Dacă încălțămintea s-a udat în interior, scoate branțurile, slăbește șireturile, dar, mai ales, nu o așeza la uscat prea aproape de o sursă de căldură, pentru că există riscul să se deformeze și să te doară picioarele a doua zi !

Poți profita și de momentele însorite de pe parcursul zilei pentru a-ți usca hainele : agață-le de rucsac (este de dorit să fie deja uscat) sau de crengile unui copac, în timpul unei pauze.

Și bineînțeles, echipează-te cu o lanternă frontală sau adaptabilă la diferite suporturi. Chiar dacă nu protejează împotriva ploii, aceasta îți asigură vizibilitate.

Acum ești pregătit pentru a înfrunta ploaia, atât în timpul unei plimbări scurte, cât și pe parcursul unui bivuac de un week-end !

Recomandare pentru siguranța ta : să faci o drumeție pe ploaie ușoară e un lucru, dar lucrurile se schimbă în cazul unei ploi torențiale. Îți recomandăm să pleci în drumeție numai dacă condițiile meteo nu îți vor afecta vizibilitatea.