CASCĂ DE BICICLETĂ CUM SĂ ASIGURI PROTECȚIA COPILULUI TĂU

Casca de bicicletă- cum să asiguri protecția copilului tău.

Casca este obligatorie pentru toți utilizatorii bicicletelor, dar este cu atât mai indispensabilă pentru copii, mai ales dacă aceștia sunt încă în etapa de învățare a mersului pe bicicletă. Există și alte accesorii pentru protecția copilului? DECATHLON îți oferă recomandăril pentru siguranța copiilor.

CASCĂ DE BICICLETĂ CUM SĂ ASIGURI PROTECȚIA COPILULUI TĂU

Casca de bicicletă: utilitatea sa și cum să o alegi corect

Casca de bicicletă este accesoriul indispensabil care protejează capul copilului în cazul unui șoc. Este obligatorie pe orice tip de teren, fie pentru a merge la școală pe bicicletă, pe drumuri asfaltate, fie pentru a se amuza cu prietenii în natură. De asemenea, copilul trebuie să poarte cască indiferent de tipul de bicicletă pe care merge: fie ca este de oraș sau MTB.

Casca reprezintă scutul de protecție al copilului. În majoritatea accidentelor de bicicletă, ușoare sau grave, capul este primul afectat și poate rămâne cu sechele, chiar dacă acestea nu sunt vizibile în primele minute de după căzătură. Casca de bicicletă va proteja capul de sol sau de obstacolele întâlnite pe drum.

Așadar, pentru protecția optimă a copilului, trebuie să alegi o cască adaptată mărimii lui și fabricată din materiale solide. Cel mai bine este să alegi casca de bicicletă împreună cu copilul tău, astfel încât acesta să se simtă confortabil purtând-o, să aleagă culoarea care îi place, cu motive amuzante care i se potrivesc.

Cel mai bine este să responsabilizezi copilul, explicându-i utilitatea purtării unei căști de bicicletă, și nu să îl obligi să o poarte fără să îi oferi explicații. Discută cu copilul tău, astfel încât acesta să se obișnuiască să poarte casca și astfel încât să nu resimtă acest lucru ca pe o obligație.

Dacă copilul practică BMX casca de bicicletă va fi diferită și adaptată acestui gen de activitate, dar tot obligatorie. Este bine să alegi o cască adaptată: dacă copilul merge cu bicicleta în oraș sau practică MTB sistemele de atașare vor fi diferite, pe când pentru un BMX se va pune accentul pe confort – pentru diminuarea vibrațiilor în realizarea diferitelor trick-uri.

CASCĂ DE BICICLETĂ CUM SĂ ASIGURI PROTECȚIA COPILULUI TĂU

Alte accesorii de protecție

În afară de casca de bicicletă, există alte protecții pentru siguranța copilului, mai ales dacă acesta practică MTB sau BMX.

Cele mai cunoscute protecții sunt bineînțeles genunchierele și cotierele, care se poartă mai ales în perioada de inițiere a practicii, pentru protecție în cazul căzăturilor sau la realizarea figurilor sportive pe terenuri în relief.

Există și accesorii de iluminare și de siguranță care asigură protecția copiilor pe timp de noapte, precum vestele fluorescente și mici faruri care funcționează cu sau fără baterii. Există și benzi reflectorizante pe care le poți lipi pe îmbrăcăminte sau care se utilizează pe vreme ploioasă. Aceste accesorii de bicicletă sunt indispensabile pentru toți cicliștii care merg cu bicicleta pe timp de noapte.

Un claxon este foarte util pentru a semnala pietonilor sau altor cicliști prezența copilul pe șosea sau pentru a îi atenționa că trebuie să elibereze drumul în cazul în care au blocat trecerea. Anumite claxoane sunt concepute special pentru copii și dispun de desene cu flori sau alte motive care corespund universului copiilor.

CASCĂ DE BICICLETĂ CUM SĂ ASIGURI PROTECȚIA COPILULUI TĂU

Învață-l să meargă corect cu bicicleta

Acum că copilul este bine echipat, este necesar să îl înveți să meargă corect pe bicicletă, începând cu anumite reguli de siguranță adaptate tuturor cicliștilor care merg cu bicicleta pe șosea. Dacă copilul merge singur în oraș cu bicicleta spune-i să meargă pe partea stângă, aproape de trotuar, pentru a se putea retrage ușor și a permite mașinilor să îl depășească.

Copilul trebuie să fie capabil să meargă cu o singură mână pe ghidon, pentru a indica cu cealaltă mână direcția în care se îndreaptă celorlalți șoferi care vin din spate: brațul drept spre dreapta pentru a indica un viraj la dreapta, brațul stâng spre stânga pentru un viraj la stânga.

Dacă copilul merge cu bicicleta pe șosea trebuie să învețe să respecte panourile de semnalizare și semafoarele. Trebuie să învețe să cedeze trecerea și să continue să meargă atunci când semaforul se schimbă în verde.

Cel mai bine este să învețe să meargă singur cu bicicleta în oraș, pe o pistă ciclabilă. Există anumite drumuri prevăzute special pentru cicliști, astfel încât nici mașinile și nici pietonii să nu fie deranjați și astfel încât cicliștii să poată circula în siguranță.

Pe o pistă ciclabilă trebuie să fie respectată distanța de siguranță de 2 metri între fiecare bicicletă. De asemenea, copilul trebuie să știe să meargă în șir indian pentru a evita ciocnirile.

Nu lăsa copilul să meargă singur dacă nu stăpânește încă bine mersul pe bicicletă. Copilul trebuie să știe să frâneze, să meargă drept și mai ales să fie conștient de pericolele care îl înconjoară atunci când merge singur pe bicicletă. Pentru a îl învăța să meargă în oraș, cel mai bine este să îl acompaniezi la început și să mergeți pe trotuar. Nu recomandăm ca un copil de mai puțin de 12 ani să meargă singur cu bicicleta în oraș.
Casca este obligatorie pentru toți utilizatorii bicicletelor, dar este cu atât mai indispensabilă pentru copii, mai ales dacă aceștia sunt încă în etapa de învățare a mersului pe bicicletă. Există și alte accesorii pentru protecția copilului? DECATHLON îți oferă recomandările sale pentru siguranța copiilor.