Cum aleg traseul?
Deși fotografiile frumoase pe care le vedem în mediile sociale ne pot determina cu ușurință să spunem „gata, acolo merg și eu!”, criteriul acesta nu este, nici pe departe, suficient. Alegerea înțeleaptă a primelor trasee montane are puterea de a cultiva dragostea viitoare pentru munte sau, dimpotrivă, de a spori nesiguranțele. Începe cu trasee ușoare, scurte, care nu sunt expuse și nu au porțiuni de cățărare.
Nu compara lungimea unui traseu montan cu alte activități pe care le faci în timpul liber. 20 de kilometri de plimbare printr-un oraș într-un citybreak sunt diferiți față de 20 de kilometri de alergare pe bandă și la sală și și mai diferiți față de 20 de kilometri pe munte. Traseele montane prezintă provocări unice, care vor da o cu totul altă valență unui număr de kilometri – urcări sau coborâri abrupte, soare puternic sau ploaie, greutatea rucsacului, necesitatea de a te orienta și de a fi mereu prezent în spațiu, pericolele iminente de pe traseu – sunt elemente care îți vor lua din energie la început.
Există numeroase resurse pe internet din care să găsești informațiile de care ai nevoie – lungimea
traseului, timpul aproximativ de parcurgere, marcajele pe care trebuie să le urmărești, cabanele pe care le poți întâlni pe drum, alternative de retur (circuit) etc. De asemenea, ia în calcul că, fiind la început, posibil să ai nevoie de pauze mai lungi și mai dese sau poate îți place să faci multe fotografii, ori să te întinzi pe iarbă să răsfoiești o carte la pauza principală. Asigură-te că iei în calcul și acești timpi morți când faci calculele. Site-ul Munții Noștri este o resursă pe care o recomandăm cu drag și pe care o poți accesa din timp și analiza, pentru a lua cea mai bună decizie. Pe munte nu e ca la oraș – nu ajungi acolo și zici „hai să văd de ce am chef acum”, pe munte mergi cu temele bine făcute de acasă.