Transpirația excesivă (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ții sub control

Transpirația excesivă (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ții sub control

Cauzele hiperhidrozei Simptomele hiperhidrozei Principalele tipuri de hiperhidroză

Atunci când vremea de afară se încălzește brusc, când practici un sport și faci exerciții cardio pentru o perioadă îndelungată sau chiar atunci când ești pus în fața unei situații stresante, te poți confrunta cu fenomenul de transpirație excesivă.

Totuși, acest proces este unul cât se poate de natural, prin care organismul se adaptează la situația respectivă și face eforturi pentru a coborî temperatura corporală. Fenomenul este unul benefic pentru organism, iar atunci când acesta se produce, tot ce trebuie să faci este să te hidratezi corespunzător, pentru a compensa pierderea de apă din organism.

Există, însă, și situații în care o persoană se confruntă constant cu transpirația excesivă, fără a fi expusă vreunui factor declanșator. Această condiție se numește hiperhidroză și reprezintă o consecință a unei afecțiuni a sistemului nervos, care cauzează stimularea exagerată a glandelor sudoripare. În cele ce urmează, vom explica ce este hiperhidroza, care sunt cauzele care duc la producerea acesteia, diagnosticul acestei afecțiuni și tratamentul cel mai eficient.

Transpirația excesivă (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ții sub control

Cauzele hiperhidrozei

Cu toate că transpirația excesivă nu este cauzată de evenimente naturale, precum efortul prelungit sau căldura, hiperhidroza este indusă de o serie de stimuli cauzați de anumite afecțiuni sau obiceiuri nesănătoase.

Din punct de vedere endocrinologic, transpirația abundentă poate fi cauzată de menopauză, hipertiroidism, hipoglicemie, sindrom carcinoid sau diabet. De asemenea, transpirația excesivă poate fi cauzată și de administrarea îndelungată a unor medicamente precum propranololul, opioizii, antidepresivele sau anumite tratamente medicamentoase din ordinul inhibitorilor.

Și bolile infecțioase pot cauza hiperhidroza. O persoană care se confruntă cu afecțiuni precum endocardita, insuficiența cardiacă sau tuberculoza va avea episoade foarte dese de transpirație excesivă, fără a depune un efort semnificativ, chiar și atunci când temperaturile nu sunt foarte ridicate.

În ceea ce privește bolile neurologice, Parkinson, leziunile cerebrale sau neuropatiile sunt principalele cauze ale transpirației excesive.

Transpirația excesivă (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ții sub control

Simptomele hiperhidrozei

Persoanele care suferă de hiperhidroză se confruntă cu o cantitate excesivă de sudoare, secretată în diferite zone ale corpului (frunte, palme, axile, față).

Un comportament tipic, întâlnit în cazul persoanelor care se confruntă cu hiperhidroză, este încercarea de a ascunde sau de a controla acest fenomen, în special atunci când se află în locuri publice. Această încercare nu face altceva decât să crească nivelul de stres resimțit, astfel că glandele sunt stimulate și mai mult, iar transpirația va deveni și mai abundentă

Principalele tipuri de hiperhidroză

Cu toate că are același simptom, cel de transpirație excesivă, hiperhidroza poate fi de mai multe tipuri, în funcție de cauzele care au generat-o. Iată care sunt cele mai comune tipuri, în funcție de factorii cauzatori:

Hiperhidroza primară

Acest tip de hiperhidroză este destul de greu de identificat în funcție de cauze, întrucât nu sunt clare motivele care o generează. Cel mai probabil, aceasta este ereditară, reprezentată de un bagaj genetic de la unul dintre părinți.


Hiperhidroza secundară

În această categorie intră formele de hiperhidroză cauzate de bolile endocrinologice, precum hipertiroidia, diabetul zaharat sau problemele glandelor suprarenale. La acestea se adaugă și afecțiunile neurologice.


Hiperhidroza generalizată sau localizată

Această formă de hiperhidroză este foarte comună și poate afecta persoane de toate vârstele. Ca mod de producere, aceasta se localizează la nivelul axilelor și creează un disconfort constant pentru pacient. Cu toate că nici această formă de hiperhidroză nu generează riscuri pentru sănătate, nivelul de disconfort experimentat de persoana care se confruntă cu această condiție este unul ridicat.

Transpirația excesivă (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ții sub control

Diagnosticul hiperhidrozei

Dacă ești o persoană care face mult sport sau care are un stil de viață activ, ce implică mersul pe jos sau cu bicicleta și îți faci griji din cauza faptului că transpiri des, acest fenomen nu ar trebui să te îngrijoreze, întrucât este unul perfect normal. În cazul în care ești o persoană activă și îți dorești să elimini disconfortul creat de transpirație, este indicat să-ți schimbi ținuta și să alegi un echipament de alergare care absoarbe transpirația.

În cele mai multe cazuri, o persoană care suferă de hiperhidroză se confruntă cu transpirație excesivă, însă localizată doar în anumite zone ale corpului, pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, și manifestă condiții specifice, precum: transpirația abundentă, care influențează negativ activitățile cotidiene, transpirația focală (dispare în timpul somnului); afecțiunea debutează înainte de 25 de ani sau persoana se confruntă cu un episod de transpirație excesivă cel puțin o dată pe săptămână.

Tratamentul hiperhidrozei

Înainte de a vorbi despre un tratament pentru hiperhidroză, trebuie menționat că această afecțiune nu este una care pune în pericol sănătatea, ci provoacă doar un nivel ridicat de disconfort. De asemenea, este important să iei în calcul toate elementele ce țin de diagnostic, pentru a te asigura că te confrunți, într-adevăr, cu hiperhidroză.

În cazul în care s-a confirmat că te confrunți cu hiperhidroză și îți dorești să te bucuri de o metodă eficientă de combatere a sa, ar trebui să știi că există o serie de metode de tratament la care poți apela.

Un tratament foarte eficient pentru hiperhidroză este injectarea de toxină botulinică, o proteină naturală care are rolul de a bloca secreția acelor substanțe care declanșează glandele sudoripare. Prin această procedură, va fi blocată activitatea glandelor, într-o anumită zonă a corpului în care a fost injectată. În prezent, toxina botulinică se utilizează pentru hiperhidroza la nivelul palmelor, al axilei și al picioarelor. Această procedură se efectuează de medicul dermatolog, care va stabili cum se va desfășura procedura, pentru un efect de lungă durată. În mod normal, injecția cu toxină botulinică are efect pentru circa 6-8 luni, după care este necesar ca aceasta să fie repetată.

Transpirația excesivă (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ții sub control

Transpirația excesivă în sport - cum o ținem sub control    

Dacă ești o persoană activă, din rutina căreia nu lipsește sportul, iar transpirația excesivă cu care te confrunți în timpul acestora îți pune probleme, ai la îndemână câteva soluții prin care să atenuezi acest fenomen, astfel încât să te bucuri de activitățile tale preferate în condiții de confort sporit și să ai energia necesară pentru a le duce la îndeplinire.

Hidratează-te corespunzător

Atunci când îți supui corpul unui efort intens și transpiri excesiv, este necesar să iei măsuri pentru a compensa pierderea de apă. Pentru a realiza acest lucru, o hidratare optimă este exact lucrul de care ai nevoie.

Conform unei reguli generale, pentru a determina cantitatea de apă pe care trebuie să o consumi zilnic, este necesar să înmulțești greutatea corpului tău cu 30 ml. Totuși, dacă faci mișcare, la această cantitate se mai adaugă circa 800 ml, în funcție de efortul depus. În mod normal, este recomandat să consumi aproximativ 500 ml, cu 3 ore înainte de începerea antrenamentului, și încă 300 de ml, cu 10 minute înainte de efort. Pe parcursul activității fizice, hidratează-te constant, astfel încât să nu ai senzația de sete. Pentru o mai bună hidratare și pentru a reduce senzația de oboseală, poți înlocui apa cu o băutură izotonică, astfel încât să-ți asiguri și aportul de vitamine, minerale și energie.

Transpirația excesivă (hiperhidroza): ce este, ce cauze are, cum o ții sub control

Poartă echipamentul potrivit

Transpirația excesivă nu este influențată doar de gradul de intensitate al exercițiilor fizice pe care le practici, ci și de temperatura spațiului în care ai decis să exersezi. Dacă, atunci când vine vorba despre spațiile interioare, ai opțiunea de a scădea temperatura, prin deschiderea geamului sau folosirea unui sistem de climatizare, pentru o activitate desfășurată în aer liber, poți doar să te adaptezi temperaturii de afară.

Astfel, dacă ieși în parc la alergat sau la o plimbare cu bicicleta, este important să afli, dinainte, ce temperaturi vor fi în ziua respectivă, pentru a te asigura că porți un echipament potrivit vremii. Mai mult, ai posibilitatea de a alege un echipament special, care asigură o bună evacuare a transpirației și care îți permite să te bucuri de activitatea ta preferată, în condiții de maxim confort.

De asemenea, în cazul în care transpiri abundent la nivelul mâinilor sau al picioarelor, poți alege să porți o pereche de mănuși sau de șosete care absorb transpirația, astfel încât să îți crești nivelul de confort.

Fă pauze constante

Uneori, cea mai bună metodă de a reduce transpirația excesivă cu care te confrunți în timpul sesiunii de sport este luarea unei pauze. Atunci când simți că această problemă devine inconfortabilă, oprește-te și profită de acest moment, pentru a te spăla pe față și a te șterge cu un prosop. În scurt timp, vei putea să-ți reiei activitatea, fără probleme.


De cele mai multe ori, transpirația excesivă este un fenomen normal, fiind generat de unele cauze naturale, și nu constituie motiv de îngrijorare. Totuși, dacă te confrunți des cu această problemă, iar sursa ei nu pare a avea vreo explicație, poate fi necesar să te adresezi medicului dermatolog, pentru o consultație amănunțită.