Ce beneficii oferă electroliții
De-a lungul unei sesiuni de antrenament, indiferent dacă vorbim despre ciclism, alergare, tenis, baschet, box sau înot, pierdem o cantitate de electroliți ce variază de la o persoană la alta. Elementele esențiale sunt eliminate pe măsură ce sarcina electrică de la nivelul celulelor nervoase se modifică. Pe fondul deshidratarii, se poate instala dezechilibrul electrolitic, materializat prin dereglarea ritmului cardiac, amorțeală, dureri de cap, spasme și, în cazuri critice, chiar o senzație de confuzie. Acțiunea electroliților este una complexă, resimțită din mai multe puncte de vedere.
-Previn deshidratarea
Cantitatea ideală pe care este recomandat să o bei este de minimum 0,5 l de apă, la o oră de activitate fizică. Totuși, mulți sportivi nu sunt hidratați suficient. Deshidratarea este, în principal, cauzată de transpirație, ducând la un dezechilibru mineral, din cauza lipsei de sodiu, potasiu, magneziu sau calciu. Este necesar să compensezi aceste pierderi de minerale, prin aportul de electroliți, pentru o hidratare optimă.
-Compensează pierderile de sodiu
Un aport de sodiu în timpul efortului este necesar pentru o mai bună retenție a apei în organism și pentru realizarea procesului de rehidratare. Alături de alte minerale, și sodiul se regăsește în transpiraţie. Băuturile cu electroliți, folosite în timpul exercițiilor, pot suplini necesarul de sodiu, cu doar câteva înghițituri la fiecare 15-20 de minute.
-Stimulează hidratarea
Menținerea lichidelor consumate este un alt capitol benefic, stimulat din plin de aportul de electroliți. În antrenamentele scurte sau de intensitate scăzută, nu este necesar consumul de carbohidrați. Cu toate acestea, trebuie să furnizezi organismului apă și electroliți. Pentru asta, poți să dizolvi o tabletă de electroliți în 500 ml de apă, pentru o oră de efort redus.