DURERILE MUSCULARE: CAUZE ȘI REMEDII

Durerile musculare: cauze și remedii

▶ Meta descriere: Cum apar durerile musculare si ce simptome au ▶ Cum te poate afecta durerea musculara ▶ Cand trebuie sa mergi la doctor

Durerile musculare, curbaturile sau mialgia sunt un numitor comun în toate sporturile. Prezente în special în fazele de pornire sau de reluare a antrenamentului, acestea pot provoca disconfort, ceea ce poate face aproape imposibil până și mersul pe jos. Ușoare sau severe, durerile musculare nu sunt, totuși, un fenomen grav și pot genera chiar și beneficii fizice sau psihologice. Cauzată de un micro traumatism la nivelul fibrelor musculare, durerea musculară reprezintă o reacție inflamatorie a corpului, în urma căreia mușchiul se vindecă. Totuși, în cazul în care senzația persistă pentru mai mult de trei zile, este necesară intervenția medicului specialist.

Cum apar durerile musculare și ce simptome au

În timpul efortului fizic, în special în cazul alergării, mușchii sunt solicitați prin două mișcări distincte: faza de propulsie și cea de amortizare. Dintre acestea, faza de amortizare este responsabilă pentru majoritatea durerilor musculare. Acesta este motivul pentru care durerile musculare apar mai repede în cazul în care alergarea se face în pantă sau la o viteză mare, ceea ce implică mai multe constrângeri la nivelul articulaţiilor. Merită reținut faptul că durerea nu apare în timpul practicii sportive, ci la 24 sau chiar 48 de ore după încheierea antrenamentului. Alături de acest mod în care corpul reacționează la efortul fizic aferent alergării, durerile musculare mai sunt cauzate de factori precum diferitele traumatisme, leziuni și răni de la nivelul organelor și țesuturilor, cu sau fără legătură cu suprasolicitarea, ca urmare a încordărilor forțate. Administrarea unor medicamente cu inhibitori de conversie a fost și ea pusă, de-a lungul timpului, în legătură cu apariția durerilor musculare. Printre simptomele pe care le-ai putea acuza se numără:

- sensibilitatea musculară;
- durerile articulare;
- senzația de rigiditate la nivelul articulațiilor;
- durerile cervicale;
- durerile spatelui;
- crampele.

Ce afecțiuni pot cauza durerile musculare

Există situații în care durerile musculare nu au o cauză imediată, legată de modul în care exersezi, ci una de natură infecțioasă sau care ține de anumite deficite din organism. Printre afecțiunile care te pot aduce în situația de a acuza frecvent dureri musculare se numără:

- carența de vitamina B6;
- prezența fibromialgiei, o boală a sistemului muscular și a țesuturilor moi, caracterizată de sensibilitate excesivă;
- prezența unor infecții cu virusurile hepatitei A, B sau C;
- varicele și afecțiunile circulatorii care afectează irigarea optimă a mușchilor;
- simptomele asociate stresului cronic sau depresiei

DURERILE MUSCULARE: CAUZE ȘI REMEDII

Cum te poate afecta durerea musculară

Cel mai evident inconvenient al apariției acestei senzații foarte incomode este limitarea capacității de a face exerciții fizice într-un interval de timp foarte scurt. Pe termen mediu, însă, durerile musculare te vor opri din a putea duce la bun sfârșit acțiuni cotidiene. Printre acestea se numără urcarea și coborârea din pat, urcarea scărilor, ridicarea unor obiecte grele sau voluminoase, precum și mișcările prea ample. Mai mult, în lipsa unor măsuri prin care să limitezi evoluția durerii, inclusiv banalul gest de a te deplasa pe jos, într-o cadență normală de mers, va fi unul dureros. 

Ce sfaturi poți urma pentru calmarea rapidă a durerii

Dacă simți că mușchii tăi au fost puși la grea încercare, în urma unui antrenament ceva mai alert, ai posibilitatea de a restabili echilibrul și de a tempera senzația de încorsetare. Exercițiile de stretching, realizate pe parcursul a aproximativ 10 minute, te vor ajuta să te detensionezi și să ameliorezi senzația de durere. Automasajul este un adjuvant foarte util pentru calmarea durerilor, datorită efectului de relaxare indus de mișcările pe verticală, pe orizontală sau de cele circulare. Administrarea unui antiinflamator grăbește calmarea zonei afectate, iar hidratarea trebuie să facă parte din obiceiurile oricărui sportiv care menține o oarecare disciplină.

DURERILE MUSCULARE: CAUZE ȘI REMEDII

Cum previi durerea musculară și ce tratamente poți folosi

Primul factor care permite limitarea apariției curbaturilor este un antrenament executat cât mai frecvent și corect. Cu cât mușchii sunt supuși mai des efortului, cu atât mai mult vor rezista durerilor. Dacă resimți dureri musculare după fiecare antrenament de alergare, înseamnă că organismul nu a asimilat caracteristicile mișcării de alergare sau că nu ai menținut un interval de timp suficient de mare între antrenamente. În plus, fără o încălzire corectă, înainte de fiecare antrenament, musculatura nu va fi pregătită pentru efort. După o alergare mai intensă decât de obicei, este recomandat să eviți băile cu apă fierbinte, pentru că temperatura ridicată dilată venele și are un efect negativ asupra circulației sanguine, de natură să amplifice durerea. Din acest motiv, sportivii experimentați optează pentru crioterapie, un procedeu care îi ajută să se recupereze mai repede.

Dușurile reci sau compresele cu gheață sunt foarte utile în cazul în care te confrunți cu senzația durerilor de mușchi. Sub acțiunea apei reci, diametrul venelor se reduce, iar circulația sanguină este accelerată, cu beneficii importante în ceea ce privește recuperarea. Pe termen lung, soluția cea mai benefică pentru a face să dispară curbaturile este odihna corectă a zonei afectate. Pe zi ce trece, atunci când alegi să îți refaci rezervele de energie prin somn, vei simți cum intensitatea durerii musculare se va diminua treptat. Pentru a ajuta la recuperarea generală, este recomandată menținerea unei activități sportive moderate. Aceasta trebuie organizată în sesiuni cu o durată nu mai mare de 30 de minute, având rolul de a reactiva musculatura.

Când trebuie să mergi la doctor

Perfect normale în condițiile unei activități fizice intense, durerile musculare pot anunța probleme de sănătate, în cazul în care sunt însoțite și de alte manifestări. Astfel, este obligatoriu să te prezinți la medic în situația în care acuzi dificultăți de respirație, stări de amețeală sau inflamații puternice. De asemenea, dacă senzația de durere nu dispare în urma metodelor de calmare recomandate, este foarte posibil să ai de-a face cu afecțiuni cronice pentru care vei avea nevoie de un tratament specific.

Acum știi când trebuie să te temi de durerile musculare și când acestea reprezintă doar o reacție a organismului față de stilul tău de viață. Cu exerciții fizice realizate corect și cu echipamentul potrivit, vei trece peste acest inconvenient și vei putea urma progresul conform planurilor pe care ți le-ai făcut.