1. Cum se manifestă febra musculară?
Febra musculară, cunoscută și sub denumirile de durere musculară post-exercițiu sau durere cu debut întârziat, este diferită de senzația de durere cu care te poți confrunta în timpul antrenamentelor fizice. Resimțită după cel mult 48 de ore de la cel mai recent efort fizic intens, febra musculară este întâlnită frecvent în cazul celor mai puțin obișnuiți sportul.
Nici cei familiarizați cu efortul fizic consecvent, dar care au făcut o pauză de la activitatea fizică, nu sunt scutiți de această senzație. Oricât de uimitor ar putea părea, febra musculară îi poate afecta până și pe pasionații de sport, mai ales când sunt insuficient de precauți la abordarea unui tip nou de exerciții, de intensitate mult prea mare.
Senzațiile pe care le poți descrie, imediat ce febra musculară începe să își facă efectele, variază de la dificultatea la înaintare sau tensiunea anormală în membre până la limitarea amplitudinii mișcărilor brațelor și chiar dureri de mușchi asociate momentelor de contracție.
Printre exercițiile care duc cel mai frecvent la apariția febrei musculare se numără:
săritul corzii
săriturile peste obstacole
flotările și genuflexiunile în ritm alert
exercițiile statice sau de alungire realizate necorespunzător.
Alte activități fizice solicitante ce pot cauza febră musculară:
coborâtul alert pe un plan abrupt
urcatul alert al unui număr ridicat de trepte
pedalatul excesiv sau pe un plan abrupt.
Febra musculară poate dura chiar și șapte zile, de la primele simptome și până la ameliorarea celei mai mici senzații de disconfort.
Un alt factor ce este asociat cu apariția durerilor și stărilor de încordare la nivel muscular este contracția excentrică sau negativă. Aceasta este tipică exercițiilor cu mișcări ce readuc mușchiul la poziția inițială, cum ar fi ridicarea unor greutăți, coborârea unei haltere sau revenirea corpului în poziție de ghemuit, pe parcursul genuflexiunilor.
În ciuda potențialului contracției excentrice de a genera febră musculară, pe parcursul acesteia nu este obligatoriu să survină senzația de arsură a mușchilor. Astfel, chiar dacă nu vei resimți întotdeauna un efort deosebit în timpul antrenamentului, efectele secundare ale acestuia se vor face simțite.
Cu toate acestea, febra musculară nu trebuie să te descurajeze din a-ți găsi ritmul optim în care să faci exercițiile. Fenomenul este unul perfect normal, în cazul persoanelor care nu urmează un program regulat de antrenamente fizice, sau în condițiile în care intensitatea efortului depus crește brusc, într-un interval de timp redus.
Acest complex de senzații este un motiv foarte bun de a te ambiționa în a transforma activitatea sportivă într-o componentă firească a vieții tale de zi cu zi.
Pe măsură ce vei aplica metodele corecte de pregătire și de exercițiu efectiv, prin care articulațiile și mușchii se acomodează gradual cu efortul, frecvența și durata episoadelor de febră musculară se vor reduce drastic.