Exerciții fizice pentru a reduce oboseala cronică
Persoanele diagnosticate cu sindromul de oboseală cronică au dificultăți în realizarea antrenamentelor clasice (cardio, la sală, alergat etc.), motiv pentru care se începe ușor cu mers, exerciții de stretching și/sau terapie în apă (exerciții ușoare, realizate în bazin). Dacă suferi de oboseală cronică, progresul constă în creșterea flexibilității corpului și a rezistenței la efort fizic ușor spre moderat.
Dacă nu ai practicat niciodată un sport și nu ai un stil de viață activ, nu este realist să te gândești la zeci de minute petrecute pe bicicletă sau la antrenamente intense. Unele persoane pot face câteva întinderi ușoare până apare starea de oboseală, în timp ce altele reușesc să meargă 30 de minute la pas alert.
Pentru a pune lucrurile în perspectivă, un studiu a observat comportamentul la sală a persoanelor sănătoase și pe al celor care aveau sindromul de oboseală cronică. Grupul format din persoane sănătoase a revenit pe bicicleta de exerciții și a doua zi, însă bolnavii de sindromul de oboseală cronică nu au putut repeta performanța, deoarece erau extenuați după câteva minute.
În general, persoanelor cu sindromul de oboseală cronică li se recomandă exerciții de intensitate ușoară spre medie, precum unele poziții de yoga, Qigong sau Pilates. Mai jos sunt câteva dintre exercițiile recomandate în sindromul de oboseală cronică.
Yoga
Yoga ajută la recuperarea puterii fizice fără a extenua corpul. Pozițiile yoga sunt ușoare și susțin circulația și fluxul de oxigen, fără a cauza neplăceri. În multe cazuri, creșterea ritmului inimii și a tensiunii arteriale, care apare în cazul exercițiilor intense, poate agrava simptomele sindromului de oboseală cronică. Mai jos sunt câteva poziții yoga, ce energizează organismul.
Câinele cu fața în jos – înlesnește circulația sângelui spre cap, gât și inimă. Poziția începe de pe saltea, unde vei sta întins, cu fața în jos. Ridică trunchiul, sprijinindu-te pe mâini. Ușor și cu mișcări lente, ridică posteriorul, asigurându-ți stabilitatea pe picioare. Menține poziția 5-10 secunde. În timp, poți crește până la 15-20 de secunde;
Poziția Uttanasana – ajută la calmarea sistemului nervos și crește progresiv fluxul de sânge spre creier, eliberând mușchii ce permit respirația și detensionându-i pe cei ai gâtului. Stai drept, în picioare, și ridică mâinile, paralele între ele. Apleacă-le în față cât mai aproape de glezne. Dacă ești suficient de flexibil, poți atinge podeaua. Prinde cu mâna cotul mâinii opuse. Fă același lucru pentru ambele mâini în același timp și menține poziția 5-10 secunde;
Poziția Savasana modificată – această poziție stimulează sistemul nervos și îmbunătățește circulația în zona glandelor suprarenale, a tiroidei și a rinichilor, sursele energiei în tradiția hindusă. Poziția constă în odihnirea corpului cu spatele pe saltea. În varianta modificată, spatele este ușor ridicat. Poți face acest lucru punând sub spate o perna de yoga. Menține poziția 15-20 de secunde;
Poziția copilului – ajută la calmarea fizică și psihică, masează zona abdominală și stimulează digestia. Așază-te în genunchi pe saltea, coboară fesele pe picioare și fruntea spre saltea. Mâinile vor sta pe lângă corp. Menține poziția 10-15 secunde. În timp, poți crește până la 30 de secunde;
Sprijinirea picioarelor pe pereți – această poziție inversă susține circulația sângelui în picioare, înlesnește fluxul limfei, calmează durerea de spate și contribuie la reducerea insomniei.
Inspiră-te din echipamentele noastre de yoga.
Qigong
Potrivit unui studiu publicat în 2009, practica regulată a exercițiilor Qigong ajută în mai multe moduri persoanele afectate de sindromul de oboseală cronică:
Înlesnește somnul;
Oferă energie;
Oferă o stare de bine;
Contribuie la reducerea durerii;
Îmbunătățește mobilitatea.
Qigong înseamnă, în tradiția chineză, alinierea corpului cu mintea și respirația, printr-o serie de mișcări ce reduc anxietatea și stresul și echilibrează tensiunea arterială. Exercițiile îmbină mișcările lente în același ritm cu natura și respirația profundă. Mai jos sunt câteva exerciții utile dacă te confrunți cu sindromul de oboseală cronică:
Întinderea degetelor – promovează forța musculară și flexibilitatea. Întinde mâna ușor pe masă sau pe o altă suprafață dreaptă. Menține pentru 30-40 de secunde, apoi eliberează. Repetă de cel puțin patru ori pentru fiecare mână;
Rotirile încheieturilor – ajută la creșterea flexibilității în zona articulațiilor mâinii. Stai drept și strânge mâinile în pumn. Îndreaptă mâinile strânse în față și începe să rotești fiecare pumn. Îi poți roti în același timp sau pe rând;
Poziția „șarpelui” – ajută la îmbunătățirea flexibilității și crește energia. Stai drept și depărtează picioarele. Apleacă-te pe un picior, menținându-l pe celălalt întins în lateral. Pentru menținerea poziției, întinde mâna aferentă piciorului întins într-o poziție care să urmărească linia piciorului. Pe cealaltă mână ridic-o ușor, pentru ca linia mâinilor să formeze un unghi de circa 60 de grade cu solul. Menține poziția 10-15 secunde, apoi repetă pentru celălalt picior.
Pilates
Exercițiile pilates sunt ideale dacă ai sindromul de oboseală cronică. Acestea constau în exerciții de impact redus și lucrează mușchii, fără a obosi organismul. Mai jos sunt câteva exerciții pe care le poți realiza dacă ai sindromul de oboseală cronică:
„Ceasurile” pelviene – ajută la izolarea mușchilor abdominali și pelvini, relaxând restul corpului. Întinde-te pe spate, pe saltea, cu genunchii îndoiți. Pentru mai multă stabilitate, este indicat să porți o pereche de adidasi. Imaginează-ți un ceas pe șolduri. Ora 12 este zona buricului, ora 6, osul pelvian, iar orele 3 și 9 sunt oasele șoldurilor. Contractă mușchii abdominali și mișcă ușor zona pelvină (ora 6). Spatele devine mai drept, iar osul pelvin (ora 6) este ușor ridicat; menține poziția 5-10 secunde. Pasul următor implică ridicarea osului șoldului (ora 9) și menținerea poziției pentru alte 5-10 secunde. Exercițiul continuă până când fiecare poziție a ceasului a fost ridicată. Dacă nu resimți durere, poți continua în sensul invers acelor ceasului, deci 6-3-12-9. Repetă de 2-3 ori;
„Căderea” genunchilor – acest exercițiu lucrează mușchii abdominali inferiori, mușchii oblici, interiorul coapselor și mușchii cvadriceps. Stai pe podea cu genunchii ușor îndoiți. Expiră, contractă mușchii abdominali și lasă ușor genunchiul drept pe partea laterală, fără a mișca oasele șoldurilor. Vei resimți o ușoară întindere în zona coapselor. Inspiră și revino cu genunchiul în poziția inițială. Expiră și repetă pentru celălalt picior. Fă câte cinci repetări pentru fiecare picior. Pe măsură ce progresezi, poți pune o banda elastica în jurul genunchilor, pentru a crea mai multă rezistență;
Alunecarea „tocului” – exercițiul lucrează mușchii abdominali și încheieturile gleznelor. Întinde-te pe saltea, cu genunchii îndoiți. Expiră și contractă mușchii abdominali. Inspiră, iar la următoarea expirație, întinde ușor unul dintre picioare pe saltea. Menține coloana și pelvisul drepte. În timp ce inspiri, revino cu piciorul la poziția inițială. Repetă pentru celălalt picior. Fă cinci repetări pentru fiecare picior.
Deși unele exerciții par ușoare, este foarte important să vorbești cu doctorul înainte de a începe orice fel de antrenament.