Elemente specifice unei hărți de drumetie
1. Titlul hărții – citirea unei hărti ar trebui începută de fiecare dată cu titlul harții – acesta indică tipul hărții și zona reprezentată (ex. Harta de drumeție a Masivului Bucegi.).
2. Legenda – explică semnificația simbolurilor și culorilor de pe hartă – de exemplu, un râu va fi reprezentat cu o linie albastră, sau culoarea maro închis va indica altitudini ridicate, zone montane.
3. Scara hărții – te ajuta să apreciezi distanța dintre două puncte de pe hartă – astfel un cm de pe hartă poate coresunde unui anumit număr de metrii sau km din teren.
4. Curbe de nivel – sunt linii desenate pe unele hărti, precum cele de drumeție, care pot fi folosite pentru aprecierea altitudinii unor puncte de pe hartă sau pentru a vedea formele de relief
5. Orientarea hărti – este o săgeată orientată cu vârful către nord – împreună cu o busolă, te ajută să te orientezi pe traseu.
6. Caroiajul hărții – o rețea de linii suprapusă peste hartă, care poate fi de folos pentru calcularea poziției unui punct (coordonate geografice)
7. Autorul și anul în care a fost întocmită harta.
Ți-am stârnit interesul? Află mai multe!