Ce este șocul hipotermic
Hipotermia reprezintă o scădere bruscă și anormală a temperaturii corpului și se instalează în organism atunci când pierderile de căldură din țesuturi sunt mai mari decât capacitatea organismului de a produce căldură. Hipotermia apare atunci când corpul este expus pentru o perioadă lungă de timp la temperaturi scăzute. Persoanele care petrec mult timp în aer liber, în frig, care lucrează în camere frigorifice sau în medii cu umiditate crescută sunt predispuse la apariția hipotermiei.
Temperatura normală a corpului unei persoane adulte este de 36,1–37,8 grade Celsius, valori la care funcțiile organismului sunt în parametri ideali. Hipotermia se instalează, în general, la temperaturi de mediu foarte scăzute, atunci când suntem expuși la vânt, când stăm o perioadă lungă de timp în ploaie, într-un bazin de înot sau într-un spațiu rece, când transpirăm excesiv sau petrecem mai multe ore îmbrăcați în haine ude.
Când temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius, se instalează șocul hipotermic, care este o urgență medicală ce nu trebuie ignorată. Sub această temperatură, funcțiile fiziologice, inclusiv sistemul respirator și cel cardiovascular, nu se mai desfășoară la capacitate normală. După acest prag, încep să apară primele manifestări ale șocului hipotermic, care, dacă nu sunt remediate la timp, pot duce la afecțiuni extrem de grave.
În cazul în care știi că urmează să petreci o perioadă mai mare de timp în condiții de frig extrem, este important să te pregătești corespunzător. Dacă planifici o drumeție pe munte, asigură-te că ai hainele și încălțămintea potrivite și că echipamentul este adaptat condițiilor de vreme. Pune-te din timp la curent cu câteva noțiuni de prevenire și prim-ajutor, pentru a fi pregătit și pentru a evita efectele neplăcute ale hipotermiei.